Pasaules rallija (WRC) un rallijkrosa ("World RX") čempions Peters Solbergs pagājušogad "Neste World RX of Latvia" piedzīvoja avāriju, kas pēc tam viņam atklāja negaidītas veselības problēmas, taču tagad norvēģu pilots ir atgriezies sacensībās ar pilnu sparu un cer beidzot uz labiem panākumiem arī Rīgas posmā.

Kā ziņojām, pērn "World RX" Latvijas etapā Solbergs ("PSRX Volkswagen Sweden") sacensību pusfinālā piedzīvoja sadursmi ar mūsu braucēju Jāni Baumani un no Biķernieku trases tika nogādāts slimnīcā, kur viņam atklāja ne tikai lauztu atslēgas kaulu, bet arī citas veselības problēmas, par kurām viņš pat nebija nojautis.

"Domāju, visi zina, ka es esmu no tiem, kam vienmēr ir daudz enerģijas. Zinu, ka nekad nevaru nosēdēt mierā, man vienmēr ir kaut kas jādara," stāsta Solbergs. "Taču pirms kāda laika tas mainījās un jutos noguris. Kļuva sliktāk, bet es tam īpaši nepievērsu uzmanību. Tad pagājušogad iekļuvu avārijā Rīgā. Bija lauzti kauli un braukšana Vācijas posmā bija grūta, taču patiesībā man ir jābūt pateicīgam šai avārijai, jo rentgens parādīja, ka ir problēmas ar vienu plaušu. Slimībai ir ļoti garš nosaukums, bet bēda bija tā, ka es izstrādāju pārāk daudz dzelzs."

Slimnīcā Solbergam bez lauztā atslēgas kaula diagnosticēja arī sarkoidozi, kas ir imunoloģiskas ģenēzes sistēmslimība. "Paveicās, ka ārsti to pamanīja un pēc daudzām pārbaudēm izrakstīja zāles, lai to izārstētu," turpina norvēģu pilots. "Ilgu laiku vajadzēja pielāgot devas, un tas bija smagi. Man bija izmaiņas redzē, sejā un sāku trīcēt. Nemelošu — tas bija ļoti briesmīgs laiks. Nesapratu, kas notiek un kāpēc tas notiek. Sacensību laikā adrenalīns palīdzēja, bet pēc finiša es jutos ļoti, ļoti noguris. Pēc pirmajiem oficiālajiem testiem [Francijā], kur braucu vienu dienu, lidoju uzreiz uz mājām, uz slimnīcu — kādu laiku jutos ļoti slikti."

Solbergs jau sāka domāt par to, ka vajadzētu pilota vietu komandā atdot kādam citam, taču pamazām veselība atgriezās. "Pēc Zviedrijas posma viss mainījās uz labo pusi, un kopš tā laika kļūst arvien labāk un labāk," saka pieredzējušais braucējs. "Jūtu, ka esmu atpakaļ, man atkal ir enerģija un viss ir vairāk vai mazāk normāli. Jūs mani zināt, es vienmēr esmu tiešs un patiess visā, ko daru, tāpēc gribēju par šo visu pastāstīt. Es saprotu, ka neizskatījos pēc sevis, nerunāju tik daudz ar medijiem, televīziju un faniem, kas mani sāpina. Man vienmēr ir paticis tikties ar cilvēkiem un runāt ar viņiem, tāpēc šis stāvoklis man bija ļoti smags."

"Ticiet man, es atgriežos. Man vēl ir atlicis vēl viens mēnesis dzert zāles, tad vēl pāris pārbaudes, bet ārsti jau tagad ir apmierināti ar manu progresu, un es arī," raksturīgi dzīvespriecīgi saka Solbergs.

Līdz šim Latvijas posms Solbergam nav bijis veiksmīgs, toties viņa komandas biedrs Johans Kristofersons tieši Rīgā pagājušogad nodrošināja sev pirmo "World RX" pasaules čempiona titulu.

"Pavisam noteikti man tā bija īpaša sacīkste, jo ne jau katru dienu tu uzvari pasaules rallijkrosa čempionātā, un es nekad neaizmirsīšu to svētdienas pēcpusdienu Rīgā!" saka zviedru pilots. "Šīs atmiņas man liek vēl vairāk gaidīt šāgada posmu, atgriešanās šajā padokā noteikti atsauks to sajūtu."

"Taču tiklīdz es iesēdīšos mašīnā un uzlikšu ķiveri, visas atmiņas par pagājušo gadu būs jāaizmirst. Ir tikai nākamais līkums un nākamais brauciens. Man šonedēļ gaidāms darbs; čempionāta kopvērtējums izskatās labi, bet vēl nekas nav bedzies," saka Kristofersons.

2018. gada "Neste World RX of Latvia" risināsies šajā nedēļas nogalē, 15. un 16. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!