Foto: Publicitātes foto

ASV ir atrasts pats pirmais pārdotais "Ford Mustang" eksemplārs – tas pieder Geilai Veisai, kura to iegādājās 1964. gada 15. aprīlī (divas dienas pirms automobiļa oficiālās pasaules pirmizrādes Ņujorkā) par 3447 dolāriem un 50 centiem (mūsdienu valūtas vērtībā – ap 22 tūkstošiem dolāru). Šobrīd šī spēkrata vērtība ir no 300 līdz 400 tūkstošiem eiro, raksta "Detroit Free Press".

Pirms 54 gadiem – 22 gadu vecumā – Geila ieradās "Ford" dīlercentrā ar saviem vecākiem, kuri vēlējās viņai pēc koledžas pabeigšanas uzdāvināt jaunu kabrioletu. Autosalonā tobrīd nebija piemērota spēkrata. Tomēr pārdevējs nolēma viņus ievest noliktavā un parādīt gaiši zilu kabrioletu, kurš tiem tikko bija ievests. Tā Geila kļuva par pasaulē pirmā pārdotā "Ford Mustang" īpašnieci. Konkrētais auto bija paredzēts izmēģinājuma braucieniem potenciāliem klientiem, tomēr pārdevējs pasteidzās to pārdot pat pirms modeļa oficiālās prezentācijas.

Divus gadus pēc auto iegādes Geila apprecējās ar Tomu Veisu, un ģimene nu jau ar četriem bērniem turpināja pārvietoties ar šo "Ford Mustang" kabrioletu. Tas godam kalpoja 15 gadus, pavisam nobraucot nepilnus 110 tūkstošus kilometru. Tomēr 1979. gadā tehnisku ķibeļu dēļ automobilis 27 gadus palika pamests garāžā.

Vēlāk Geila Veisa vēlējās šo automobili nodot metāllūžņos, lai atbrīvotu vietu garāžā, tomēr Toms Veiss solījās pēc došanās pensijā automobili restaurēt. Meklējot detaļas, "Ford Mustang" modelim veltītā žurnālā viņš izlasīja par kādu vīrieti, kurš apgalvoja, ka viņam ir pasaulē pirmais pārdotais "Ford Mustang" eksemplārs, ko iegādājies dienu pirms prezentācijas – 16. aprīlī. "Toms pienāca pie manis un teica, ka "man šķiet, ka tu automobili iegādājies dienu agrāk"," intervijā izdevumam "Detroit Free Press" atceras Geila, "viņš devās uz pagrabu, kur atrada automobiļa lietošanas rokasgrāmatu un pirkuma dokumentus. Tur melns uz balta bija rakstīts – 15. aprīlis".

Šobrīd automobilis ir pilnībā restaurēts, un klasisko automobiļu apdrošināšanas kompānija "Hagerty" šo pasaulē pirmo pārdoto "Ford Mustang" kabrioletu novērtējusi 350 līdz 450 tūkstoš ASV dolāru (308 līdz 396 tūkstošu eiro) vērtībā. Salīdzinājumam – vienkārši pirmā ražošanas gada (1964) "Ford Mustang" kabriolets lietoto auto tirgū maksā no 18 līdz 50 tūkstošiem eiro, liecina Mobile.de datubāze.

"Ford" šogad svin nozīmīgu "Mustang" modeļa sasniegumu – pavisam pārdotu 10 miljonu eksemplāru šim populārajam amerikāņu muskuļauto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!