Foto: Shutterstock

Lieldienas ir laiks, kad kopā pulcējas draugi un ģimene, lai baudītu garšīgus ēdienus un izcilu kompāniju svētku gaisotnē. Uzkodu dēlis ir interesants veids, kā pārsteigt viesus ar dažādām garšu paletēm, vienlaikus padarot svētku galdu krāšņāku un ietaupot arī vietu uz svētku galda. "Maxima Latvija" garšu eksperti apkopojuši piecus padomus, kā sagatavot uzkodu dēli jeb plati, kas noteikti iepriecinās jūsu Lieldienu viesus.

Dažādība uzkodu pamatā

Dažādība produktu klāstā, garšu paletē un tekstūrās ir īpaši nozīmīga, veidojot bagātīgu uzkodu plati, kur katrs var atrast ko garšīgu. Lai papildinātu ar dažādām garšu buķetēm, ieteicams uz dēlīša izvietot gan gaļu un sieru, gan svaigus produktus, piemēram, dārzeņus un augļus, gan arī marinējumus, piemēram, marinētas olīvas vai gurķīšus.

Dažādību var izveidot arī produktu klāstā, piemēram, uz uzkodu plates izvēloties trīs dažādus gaļas produktus – vītinātu desu, kūpinātu šķiņķi un žāvētu desu. Tāpat ir nozīmīgi izvietot dažādu tekstūru sierus – cieto sieru, mīksto sieru un zilo sieru, kas labi saderēs arī kopā ar augļiem. Mīkstais siers labi saderēs kopā ar bumbieriem vai āboliem, savukārt nogatavināts cietais siers labi saderēs kopā ar vīnogām vai žāvētiem augļiem – aprikozēm un plūmēm.

Uzkodu izvietojums uz dēļa

Domājot par svētku uzkodu dēļa sagatavošanu, izvēlies atbilstošu dēli un izplāno uzkodu izvietojumu. Izkārtojot produktus, svarīgi sākt ar sastāvdaļām, kas aizņem visvairāk vietas, un pēc tam pakāpeniski pievienot mazākas uzkodas. Sastāvdaļas, kas aizņem visvairāk vietas, vēlams izkārtot pa diagonāli vai sasvstarpēji paretināti. Uz uzkodu dēļa izvietotie lielākie bāzes produkti, piemēram, gaļa un siers pildīs arī "barjeras" funkciju, tādējādi neļaujot mazākām uzkodu plates sastāvdaļām noripot no dēļa.

Vizuāli glīts uzkodu dēlis

Izvēloties produktus uzkodu dēlim, ņem vērā krāsu un formu kontrastu, lai radītu interesantu un harmonisku dēļa kopējo izskatu. Piemēram, kombinē cieto sieru ar gaļas šķēlēm, kas ir kontrastējošās krāsās, vai izmanto dažādas formas sierus, lai veidotu dinamisku kompozīciju.

Cietos sierus ieteicams drupināt vai salauzt lielākos gabalos, Čedaras tipa sierus var sagriezt līdzīga izmēra kubiņos, savukārt mīkstos sierus, piemēram, "Brie" – neregulāras formas trīsstūrīšos. Gaļas šķēlītes iespējams skaisti salocīt, veidojot estētisku dēļa izskatu.

Turklāt uzkodu dēli ieteicams gatavot īsi pirms viesu ierašanās, lai uzkodas neapkalst. Lai saglabātu uzkodas svaigas ilgāku laiku, tām var pārlikt pāri saslapinātu papīra dvieli un ielikt ledusskapī līdz viesi ierodas. Papīra dvieļa mitrums palīdzēs noturēt mitrumu uzkodu dēļa produktos, līdz ar to tie neapkaltīs.

Ņem vērā viesu vēlmes

Lai uzkodu dēlis būtu patiesi veiksmīgs viesību papildinājums, ņem vērā viesu vēlmes, kā arī uzkodu dēļa tematiku. Izvēlies produktus, kas visiem varētu patikt, un izvairies no pārāk izteiktām vai specifiskām garšu un aromātu kombinācijām. Ja vēlies iekļaut produktus, kas varbūt ne visiem iet pie sirds vai kas ir pārāk sulīgi, tos var ievietot atsevišķā trauciņā, veidojot kompozīciju ap to, lai izvēlētie produkti iederētos kopējā platē.

Maciņam tīkams uzkodu dēlis

Lai uzkodu dēli izveidotu maciņam draudzīgu, izvēlies sezonālos produktus, piemēram, augļus un ogas, kā arī izpēti veikalu izdevīgos piedāvājumus. Tāpat uzkodu dēļu priekšrocība ir tā, ka var brīvi variēt ar produktiem, kas tiek iekļauti uzkodu platē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!