Foto: Shutterstock

Vasarā uz ceļiem velobraucēju ir vairāk nekā jebkurā citā gadalaikā. Autovadītājiem der paturēt prātā, kā korekti un, galvenais, droši dalīt ceļu ar riteņbraucējiem, īpaši veicot apdzīšanas manevrus. "Renault" drošas braukšanas skolas treneri iesaka ieturēt vismaz divu līdz trīs metru distanci, veicot riteņbraucēja apdzīšanas manevru.

Apbraucot riteņbraucēju, visdrošāk ir saglabāt pēc iespējas lielāku attālumu. Veicot apdzīšanas manevru, daudzi autovadītāji neievēro noteikto attāluma minimumu, t.i., vismaz vienu metru, un lielā ātrumā šaujas garām cilvēkam uz velosipēda. Šāda rīcība var izraisīt negadījumu, autovadītājam notriecot riteņbraucēju vai riteņbraucējam pakļūstot zem riteņiem. Pēc "Renault" drošas braukšanas skolas treneru teiktā, optimālais apdzīšanas attālums ir vismaz divi līdz trīs metri.

Reizēm gadās, ka nav iespējams ieturēt tik lielu attālumu starp riteņbraucēju un automašīnu. Piemēram, ja pretējā joslā brauc citi transportlīdzekļi un nav iespējams mainīt joslu. Ko iesākt?

"Ja nav iespējams manīt joslu un nepieciešams apdzīt riteņbraucēju, ieturiet vismaz minimālo distanci (metrs) un ievērojami samaziniet ātrumu. Ātruma starpībai starp autovadītāju un riteņbraucēju vajadzētu pārsniegt vien dažus kilometrus stundā. Citādi pastāv risks izsist riteņbraucēju no līdzsvara ar automašīnas radīto vēja plūsmu, kā arī liela ātruma starpība liks riteņbraucējam justies ļoti nedroši," skaidro "Renault" drošas braukšanas skolas treneri.

Ja nav iespējams ieturēt pat minimālo apbraukšanas distanci, apdzīšanas manevru veikt nedrīkst.

Līdztekus satiksmes noteikumu ievērošanai, vēlams būt saprotošam un laipnam pret citiem transportlīdzekļu vadītājiem. "Atcerieties, ka saskaņā ar noteikumiem autovadītājiem un riteņbraucējiem ir vienādas tiesības izmantot ceļu. Respektēsim viens otru un centīsimies pret riteņbraucējiem izturēties tā, kā gribam, lai izturas pret mums pašiem! Piemēram, diez vai vieglā autovadītājs gribētu, lai fūre to apdzen teju aizķerot spoguļus. Tāpat nevajadzētu veikt šādu manevru pret riteņbraucējiem," saka Zbigņevs Veselijs, "Renault" drošas braukšanas skolas direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!