Foto: Publicitātes foto

Vācija banka "Suedwestbank" saviem turīgākajiem klientiem rekomendē naudu investēt klasiskajos automobiļos – akciju vai obligāciju vietā brīvos līdzekļus ieguldīt vēsturiskajos spēkratos. Investīciju baņķieri uzskata, ka šāds ieguldījums ir saprātīgs gan ienesīguma, gan cenu stabilitātes ziņā, vēsta aģentūra "Bloomberg".

"Suedwestbank" speciālisti norāda, ka pieprasījums pēc alternatīvajām investīcijām, piemēram, mākslas priekšmetiem vai vīna, pēc globālās ekonomiskās dižķibeles ir būtiski pieaudzis. Lai novērotu vēsturisko spēkratu vērtības dinamiku, banka izveidojusi pat speciālu reitingu – "OTX Classic Car Index", kurā iekļauti vācu klasiskie automobiļi, kas vecāki par 30 gadiem.

Periodā no 2005. līdz 2018. gadam klasisko sportisko automobiļu vērtība pieaugusi četrkārtīgi, kamēr Vācijas galvenais fondu indekss DAX – tikai par 204 procentiem. Visizdevīgākā investīcija vēsturiskajos spēkratos šajā laika periodā bija "Porsche 911" – 13 gadu laikā tā vērtība pieaugusi par 683 procentiem. Turklāt bankas speciālisti iesaka pirkt klasiskos automobiļus, kuru vērtība ir vismaz 100 tūkstoši eiro, lai līdz ar vērtības pieaugumu kompensētu arī uzturēšanas un apdrošināšanas izmaksas.

Līdzīgi novērojumi ir ne tikai Vācijas, bet arī Lielbritānijas investīciju baņķieriem. Britu banka "Coutts" izveidoja reitingu ar investīcijām hobijos, kur novērtēja ieguldījumus tādos aktīvos, kā mākslas priekšmeti, monētas un automobiļi. Tieši klasiskie automobiļi no visiem hobijiem izrādījās visienesīgākie – pēc "Coutts" aprēķiniem, vēsturisko spēkratu vērtība pēdējos 12 gados pieaugusi par 331,9 procentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!