Foto: Publicitātes foto

Pērnā gada pasaules čempions motokrosā MX2 klasē Pauls Jonass no "Red Bull KTM Factory Racing" komandas svētdien Indonēzijā pēc neveiksmīga otrā brauciena ierindojās otrajā vietā planētas meistarsacīkšu 13.posmā.

Divu braucienu summā šajā posmā uzvaru izcīnīja Spānijas sportists Horhe Prado, kurš ir Jonasa komandas biedrs. Otro vietu ieņēma Latvijas motosportists, bet trešais palika Dienvidāfrikas Republikas braucējs Kelvins Vlānderens, kurš aiz sevis atstāja britu Benu Vatsonu un amerikāni Tomasu Kovingtonu.

Pirmajā braucienā Jonass izcīnīja pirmo vietu, bet otrajā pozīcijā ierindojās Prado, kamēr trešais bija Vatsons. Tā ietvaros Jonass, atrodoties otrajā pozīcijā, piedzīvoja kritienu, taču spēja atgūties un apsteigt tobrīd pirmajā vietā esošo Prado.

Savukārt otrais brauciens latvietim nebija tik veiksmīgs, jo viņš ierindojās vien sestajā vietā. Tajā uzvaru guva Prado, kuram sekoja Vlānderens un Kovingtons. Vlānderens otrajā braucienā no Prado atpalika gandrīz trīs sekundas, kamēr Jonass līderim zaudēja vairāk kā 40 sekundes.

Jau brauciena sākumā Jonass piedzīvoja kritienu pirms pirmā līkuma. Latvijas sportists tobrīd atradās iekšmalā un veiksmīgi izvairījās no motosportistiem, kuri brauca aiz viņa. Jonass neiedzīvojās savainojumos un sacensības turpināja. Viņš no pēdējās vietas aizcīnījās līdz sestajai pozīcijai, kas, ņemot vērā citu braucēju sniegumu ļāva ieņemt otro vietu Āzijas "Grand Prix" kopvērtējumā.

Savukārt Prado jau no sacensību sākuma bija līderis un savu pozīciju nezaudēja. Latvijas sportists gan joprojām ir kopvērtējuma līderis, taču Prado viņu ir panācis punktu skaita ziņā.

Jau vēstīts, ka Jonass sestdien ieņēma pirmo vietu kvalifikācijas braucienā.

Jonass otrajā vietā esošo Prado apsteidza par gandrīz trīsarpus sekundēm, kamēr trešais bija Votsons, kurš zaudēja vairāk nekā 13 sekundes.

Indonēzijā sacensības notiek otro nedēļu pēc kārtas.

Pasaules čempionāta kopvērtējumā Jonasam pašlaik ir 550 punkti, kamēr tikpat punktus iekrājis Prado. Savukārt trešais ar 422 punktiem ir Tomass Kjērs Olsens no Dānijas.

Tikmēr prestižākajā MXGP klasē Indonēzijas posmu ar uzvaru pēc diviem braucieniem noslēdza Jonasa komandas biedrs Džerijs Herlingss no Nīderlandes, kurš izcīnīja panākumu abos braucienos. Otrajā pozīcijā ierindojās slovēnis Tims Gajsers, bet trešais palika Klēmāns Desaijs no Beļģijas.

Jau ziņots, ka pirmajā braucienā uzvaru svinēja Herlingss, kurš pārspēja Gajseru, bet trešais bija vēl viens Jonasa komandas biedrs Antonio Kairoli no Itālijas. Savukārt otrajā braucienā aiz līdera Herlingsa nākamais bija Desaijs, bet trešajā vietā ierindojās Gajsers.

MXGP sezonas kopvērtējumā līderis ar 583 punktiem ir Herlingss, kamēr otro vietu ar 559 punktiem ieņem Kairoli, bet trešais ar 447 punktiem ir Desaijs.

Šīs sezonas 13 posmos Jonass izcīnījis piecas uzvaras.

Jonass pērn tika kronēts par pasaules čempionu MX2 klasē, veicot ierakstu Latvijas motokrosa vēsturē.

Pirms tam pasaules čempionātos motokrosā latvieši titulus bija izcīnījuši vien blakusvāģu sacensībās, kur savulaik dominēja Kristers Serģis un Artis Rasmanis, kuriem izdevās piecas reizes kāpt uz pjedestāla augstākā pakāpiena. Tāpat blakusvāģu sacensībās trīskārtējs planētas čempions ir kantētājs Kaspars Stupelis, bet reizi pie zelta tika arī Kaspars Liepiņš.

Par vicečempionu pērn kļuva Šveices motosportists Žeremijs Sīvers, bet trešais bija Olsens. Sīvers šajā sezonā startē jau prestižākajā MXGP klasē.

Jonass pērn triumfēja sešos posmos un bija labākais 14 braucienos. Pirms tam latvietis pasaules čempionātā bija spējis uzvarēt tikai vienā braucienā, kā arī ne reizi nebija triumfējis posma summā.

2015.gadā viņš bija pasaules vicečempions, bet aizpērn Jonass smadzeņu satricinājuma dēļ priekšlaicīgi noslēdza sezonu. Neskatoties uz nestartēšanu vairākos sezonas beigu posmos, Latvijas motokrosists izcīnīja piekto vietu kopvērtējumā pasaules čempionātā MX2 klasē.

Šajā sezonā tiks aizvadīti 20 posmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!