Foto: LETA
Latvijas Zaļā punkta organizētās akcija "Nomet ziemas riepu un iebrauc vasarā!" ir izpelnījusies lielu autovadītāju interesi un iesaisti – pusotra mēneša laikā "Eco Baltia vide", "Eko Kurzeme" un "Jumis" šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumos autovadītāji nodevuši vairāk nekā 27 tonnas jeb 2700 vienības vieglo automašīnu riepu, kas tiks nodotas pārstrādei.

"Nolietotās riepas pēc kalpošanas laika beigām ir jānogādā pārstrādei, lai šo materiālu pilnvērtīgi izmantotu jaunu izejvielu ražošanā. Tāpēc ar akcijas starpniecību autovadītājiem atgādinājām, kur ērti nevajadzīgās riepas nodot. Diemžēl, ja riepas tiek ilgi glabātas, tās izžūst un ir neizmantojamas pārstrādei, un vienīgais izmantošanas veids ir sadedzināšana enerģijas ieguvei, piemēram, cementa ražošanas rūpnīcās," uzsver Kaspars Zakulis, "Latvijas Zaļais punkts" direktors.

Pērn veiktās aptaujas dati rāda, ka liela daļa iedzīvotāju (61%), mainot riepas, vecās riepas atstāj autoservisā, no kurienes riepas tiek nosūtītas pārstrādei. Taču 25% autoīpašnieku vecās riepas glabā garāžās vai mājās nebaltām dienām ar domu, ka varbūt kādreiz tās noderēs.

"Mūsdienās transporta nozarē ir sastopami dažādi risinājumi, kurus valstis un privātie uzņēmumi ievieš, lai pēc iespējas mazinātu negatīvo ietekmi uz vidi. Mums ir gandarījums, ka Latvijas autovadītāji ar dalību šajā akcijā ir pārliecinoši pauduši savu attieksmi, ka arī viņiem, kā ceļu satiksmes dalībniekiem, rūp vides aizsardzība. Akcijas rezultāti motivēs uzņēmumus vēl vairāk pievērsties jauniem risinājumiem šajā jomā," atzīmē "Virši-A" izpilddirektors Jānis Vība.

Atgādinām, ka iedzīvotāji gada periodā nolietotās četras autoriepas bez maksas var nodot SIA "Eco Baltia vide" šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumos Getliņu ielā 5, Rumbulā, Stopiņu novadā un Ādažu novadā, Kadagā, "Kadagas attīrīšanas ietaises"; SIA "Eko Kurzeme" šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumā Ezermalas ielā 11, Liepājā; kā arī Siguldas pilsētas SIA "Jumis" šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumā Siguldas novadā "Zemdegās".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!