Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps savai administrācijai devis uzdevumu izpētīt, kādu kaitējumu automobiļu imports nodara vietējai autobūvei. Rezultātā varētu tikt ieviesta ievedmuita līdz pat 25 procentiem eiropiešu automobiļiem, vēsta vācu izdevums "Wirtschaftswoche", norādot, ka tikšanās laikā ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu Tramps esot teicis, ka tirdzniecības politikā ieturēs tik stingru nostāju, ka "Ņujorkā pa Piekto avēniju vairs nebrauks neviens "Mercedes"".

Vācijas autoražotāji šobrīd kontrolē 90 procentus no ASV "premium" segmenta auto tirgus. Savukārt augsta ievedmuita padarītu šādu auto eksportu uz ASV vienkārši nerentablu. Vācija ir vislielākais automobiļu eksportētājs uz ASV – vācu autoražotāji uz vietas ASV pērn saražoja 804 tūkstošus automobiļu, bet vēl 657 tūkstošus eksportēja no Vācijas, liecina "Autonews" apkopotā statistika.

Tramps nepatiku pret vācu "premium" automobiļiem pauž ne pirmo reizi – pērnā gada janvārī viņš kādā intervijā norādīja uz faktu, ka Ņujorkas Piektā avēnija ir pilna ar "Mercedes-Benz" markas automobiļiem. "Kad ejat pa Piekto avēniju, katram mājas priekšā ir "Mercedes-Benz". Cik daudz "Chevrolet" automobiļu esat redzējuši Vācijā? Dažus, bet varbūt pat vienu nē. Jūs nevienu amerikāņu auto tur neredzēsiet, tas ir viena virziena ceļš."

Ja Tramps pieturēsies pie savas agresīvās tirdzniecības politikas, tad Vācija brīdinājusi, ka tas varētu novest pie abpusēji kaitējoša tirdzniecības kara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!