Foto: Publicitātes foto

Pirms 90 gadiem, 1928. gada 23. maijā, "Opel" autoražotājs uzstādīja braukšanas ātruma rekordu. 29 gadus vecais Frics fon Opels, markas dibinātāja Adama Opeļa mazdēls, ar "RAK 2" spēkratu sasniedza tiem laikiem fantastisku braukšanas ātrumu – 238 kilometrus stundā.

Pie ātruma rekorda automobiļa "Opel" darbu uzsāka 1927. gadā. Šim nolūkam fon Opels piesaistīja Austrijas astronomu un raķešu projektu izpētes publicistu Maksu Valī, kā arī signālraķešu ražotāju Frīdrihu Sanderu. 1928. gada martā "Opel" poligonā Riselshaimā tika izmēģināts pirmais prototips ar 12 raķešu dzinēju.

"RAK 2" bolīda pirmajā braucienā 100 km/h tika sasniegti astoņās sekundēs, bet inženieru komanda nolēma iet tālāk un uzstādīt jaunu pasaules braukšanas ātruma rekordu.

Rezultātā "RAK 2" tika aprīkots ar 24 raķešu dzinēju. Spēkrats tika radīts uz "Opel 10/40" modeļa bāzes. Tā kopgarums bija nepilni pieci metri, bet masa (tam nav nedz tradicionālā dzinēja, nedz transmisijas) – 560 kilogramu. Turklāt šim bolīdam bija arī antispārni, kas radīja papildu piespiedējspēku pie liela braukšanas ātruma.

Pēc rekorda brauciena Bernlīnē Frics fon Opels turpināja eksperimentus ar raķešu dzinēja spēkratiem un jau 23. jūnijā uzstādīja braukšanas ātruma rekordu sliežu transportlīdzekļiem. Ar "RAK 3" drezīnu viņš spēja paātrināties līdz 256 km/h.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!