Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV Tieslietu ministrija ir izvirzījusi bijušajam Vācijas autobūves koncerna "Volkswagen" (VW) vadītājam Martinam Vinterkornam apsūdzības nozieguma plānošanā un krāpniecībā saistībā ar tā saukto dīzeļgeitas skandālu, ceturtdien apliecināja tiesas materiāli.

Apsūdzības tika izvirzītas federālā tiesā Mičiganas štatā saistībā ar izmeklēšanu par kaitīgo izmešu falsificēšanas programmatūru, kas uzstādīta VW automašīnu dīzeļdzinējiem.

Vinterkorns atkāpās no VW direktoru padomes priekšsēdētāja amata 2015. gada septembrī neilgi pēc tam, kad ASV regulatori paziņoja par savām aizdomām, ka VW dīzeļautomašīnu programmatūra parāda kaitīgos izmešus tīrākus, nekā tie ir patiesībā.

Apsūdzības rakstā teikts, ka Vinterkorns ticis informēts par šo izmešu problēmu un citiem jautājumiem divus mēnešus pirms šī skandāla sākuma.

Vinterkorns savas atkāpšanās laikā apgalvoja, ka neesot neko zinājis par jebkādiem likumpārkāpumiem.

VW jau ir samaksājis miljardiem eiro soda naudās un kompensācijās patērētājiem šī skandāla dēļ, kas arī nopietni kaitējis šī uzņēmuma dīzeļautomobiļu tēlam.

VW 2015. gada septembrī izraisīja globālu skandālu, kad uzņēmums atzina, ka pasaulē līdz pat 11 miljoniem automašīnu aprīkoti ar konkrēta tipa dīzeļdzinējiem, kam uzstādīta kaitīgo izmešu falsificēšanas programmatūra.

Izmeklētāji ASV un Vācijas mediji ir apgalvojuši, ka VW vadība zinājusi par šo skandālu jau 2015. gada jūlijā, taču nolēmusi neko neatklāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!