Foto: Publicitātes attēli

No 2. maija visiem, kuri dosies uz Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD) kārtot B kategorijas teorijas eksāmenu, no 30 teorijas eksāmena jautājumiem trīs būs video jautājumi.

Video jautājumu mērķis ir veicināt jauno autovadītāju izpratni par drošu rīcību uz ceļa, kā arī sekmēt pieklājību un toleranci starp satiksmes dalībniekiem.

"Jau labu laiku iepriekš uzsākām sabiedrības informēšanu par gaidāmajiem jaunumiem eksāmenos, dodot iespēju jaunajiem autovadītājiem iepazīties ar video jautājumiem, patrenēties tos izpildīt mūsu mājas lapā. Interese bija liela, video jautājumu testu vidēji dienā ir pildījuši vairāki tūkstoši interesentu. Līdz ar to paredzam, ka jaunās izmaiņas eksāmenos nevienu nepārsteigs, jaunie autovadītāji ir sagatavojušies un eksāmena kārtošana tiem izvērtīsies veiksmīga," pārliecināts ir CSDD kvalifikācijas daļas priekšnieks Juris Teteris.

Saņemtas pirmās pozitīvās atsauksmes no autovadītājiem, kas izmēģinājuši video jautājumus CSDD mājas lapā.

Interesenti tika aicināti iesniegt arī savas idejas situācijām ceļu satiksmē, ar kurām papildināt eksāmenu jautājumus. Ierosinājumi tiek apkopoti, izvērtēti un par dažām situācijām jau izveidoti jauni video jautājumi. Priekšlikumi tiek gaidīti arī turpmāk, sūtot idejas uz e-pasta adresi iebraucvideo@csdd.gov.lv.

Savas satiksmes situāciju vērtēšanas prasmes ar video jautājumiem pārbaudījis arī autosportists Reinis Nitišs, kurš par šo novitāti eksāmenos bija patīkami pārsteigts: "Video formāts ļauj labāk iejusties dotajā situācijā, modelēt savu rīcību uz ceļa. Tie patīkami atsvaidzina tradicionālo, līdz šim ierasto eksāmenu. Pozitīvi, ka šādā veidā iespējams arī mācīties pareizu reaģēšanu dažādās situācijās uz ceļa, trenēties pieņemt pareizo un satiksmes drošībai atbilstošāko lēmumu, kas lieti noder, braucot ar auto reālajā dzīvē."

Latvija ir trešā valsts Eiropā, kas līdzās tādām satiksmes drošības ziņā vadošajām valstīm, kā Lielbritānija un Vācija, vērtē ne tikai jauno autovadītāju ceļu satiksmes noteikumu zināšanas, bet arī spēju izprast dažādas situācijas uz ceļa, kas atspoguļotas video formātā.

Jau ziņots, ka no maija katrs B kategorijas teorijas eksāmens tiks papildināts ar trīs video jautājumiem par tēmām, kuras jau tagad ir iekļautas apmācības programmā: ceļš un laikapstākļi, bīstamības paredzēšana ceļu satiksmē un satiksmes kultūra. Jautājumu skaits eksāmenā nemainīsies, tāpat netiks mainīts eksāmena ilgums un maksa par to. Pieļaujamo kļūdu skaits arī paliks nemainīgs – 30 jautājumi un trīs iespējas kļūdīties.

Video jautājumus joprojām iespējams izmēģināt vietnē "csnt2.csdd.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!