Foto: Пресс-фото

Piektdien, 20. aprīlī, valsti pāršalca ziņa, ka Latvijā no ASV negaidīti ieradies basketbolists Kristaps Porziņģis. NBA basketbolists to paziņojis ar fotogrāfiju savā "Instagram" sociālā tīmekļa profilā, kur viņš redzams Liepājā, sēžam "Rolls-Royce Wraith" automobiļa salonā.

Konkrētais "Rolls-Royce Wraith" ir jaunpienācējs Porziņģu ģimenes autoparkā – Latvijā tas tika reģistrēts pagājušajā nedēļā, bet transportlīdzekļu tehniskajā apskatē pirmo reizi ieradās dienā, kad Kristaps Porziņģis paziņoja par savu klātesamību Liepājā.

Šis "Rolls-Royce Wraith" ir reģistrēts uz Kristapa tēva Tāļa Porziņģa vārda un ir ar individualizēto valsts reģistrācijas numurzīmi "SIX", liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija. Vēl uz Porziņģa vārda ir rezervētas tādas individualizētās numurzīmes, kā "KP" un "6KP" – katra no tām izmaksājusi 3648 eiro jeb kopsummā nepilnus 11 tūkstošus eiro.

Arī automobilis, ar ko līdz šim Kristaps braukāja Latvijā – "Mercedes-Benz S500 Coupe AMG" –, ir reģistrēts uz viņa tēva vārda.

Tāpat kā iepriekšminēto "Mercedes-Benz", arī jauniegādāto "Rolls-Royce" Porziņģis nav pircis jaunu, bet gan lietotu. Šis britu luksusa markas visjaudīgākais un visātrākais modelis "Wraith" ir 2015. gada ražojuma, kam Latvijā pirmajā tehniskajā apskatē 20. aprīlī ir fiksēts 18 372 kilometru odometra rādījums, liecina "e.csdd.lv" publiskā datubāze.

Šādu raksturlielumu – 2015. gada ražojuma un līdz 20 tūkstoš kilometru nobraukuma – "Rolls-Royce Wraith" maksā 215 līdz 270 tūkstošus eiro, liecina Eiropas lielākā transportlīdzekļu pārdošanas sludinājumu portāla "Mobile.de" datubāze. Jauns "Rolls-Royce Wraith" maksā no 300 tūkstoš eiro.

Ja reiz runājam par dārgām lietām, acīgākie arī pamanījuši, ka Kristapam Porziņģim šajā fotogrāfijā, sēžot "Rolls-Royce", ir arī "Rolex Yacht-Master II" rokaspulkstenis zelta versijā – tāds maksā no 27 tūkstošiem eiro.

A post shared by Kristaps Porzingis (@kporzee) on Apr 20, 2018 at 8:56am PDT

Diemžēl Kristaps Porziņģis paša rokām "Rolls-Royce Wraith" 633 kumeļu spēku izbaudīt legālā veidā nedrīkst – viņš joprojām nav atguvis autovadītāja tiesības. Tās viņam pērnā gada rudenī policija atņēma par būtisku atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu – ārpus apdzīvotās vietas ar S-klases mersedesu viņš traucies 170 km/h ātrumā, par ko pienākas 360 līdz 480 eiro naudassods, tiesību atņemšana uz sešiem mēnešiem un pieci pārkāpuma uzskaites punkti.

Policijas lēmums par Kristapa Porziņģa autovadītāja tiesību atņemšanu uz sešiem mēnešiem spēkā stājās 2017. gada 2. oktobrī, bet noteiktais lieguma termiņš pārgāja šī gada 2. aprīlī. Tomēr, lai atjaunotu autovadītāja tiesības, kas atņemtas uz termiņu līdz vienam gadam, Porziņģim ir jānokārto B kategorijai atbilstošais teorētiskais eksāmens – to viņš vēl nav izdarījis, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija raksta tapšanas brīdī.

Pēdējo nepilnu trīs gadu laikā Porziņģim Latvijā ir fiksēti vēl trīs pārkāpumi, un tie visi ir par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu apdzīvotā vietā par 11 līdz 40 km/h virs atļautā, par to saņemot 40 līdz 160 eiro sodu atkarībā no laika perioda un pārkāpuma apmēra.

Jāatzīmē, ka Porziņģis nav pirmais jaunā "Rolls-Royce Wraith" īpašnieks Latvijā. "Delfi" jau ziņoja, ka drīz pēc šī auto pasaules pirmizrādes pirmais šī modeļa eksemplārs mūsu valstī tika reģistrēts 2014. gada 18. martā. Tāpat Latvijā ir vēl arī divi vēsturiskie "Rolls-Royce Wraith" eksemplāri – viens 1939. un otrs 1952. gada ražojuma.

Jaunais 5,3 metrus garais "Rolls-Royce Wraith" ir aprīkots ar 6,6 litru V12 benzīna dzinēju, kas attīsta 633 zirgspēku jaudu un 800 ņūtonmetru griezes momentu. Līdz 100 km/h markas vēsturē visdinamiskākais modelis paātrinās 4,6 sekundēs, bet tā maksimālais braukšanas ātrums elektroniski ierobežots pie 250 km/h atzīmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!