Foto: Tom Banks

Latvijas rallijkrosa pilots Jānis Baumanis teicami iesācis jauno pasaules čempionāta ("World RX") sezonu, Spānijas posmā prestižākajā "Supercar" klasē pēc pirmajām divām kvalifikācijām ierindojoties augstajā sestajā vietā. Reinis Nitišs ir trešais Eiropas čempionāta ("Euro RX") ieskaitē "Supercar" klasē, bet "Supercar 1600" klasē līderis ir Latvijas pilots Artis Baumanis.

Kvalifikācijas sacensības Katalonijas trasē notika sarežģītos laika apstākļos, jo visu dienu lija. Kā portālu "Delfi" informēja Jāņa Baumaņa tēvs un menedžeris Andris Baumanis, visi braucēji bija līdzvērtīgā situācijā, jo trase nekļuva nedz labāka, nedz sliktāka.

Kvalifikācijas pirmajā braucienā Jānis Baumanis ("Team STARD") uzrādīja izcilu rezultātu, līdzvērtīgi sacenšoties ar rūpnīcu komandu pārstāvjiem. Savā bracienā Baumanis bija trešais, bet visā kvalifikācijā piektais. Tomēr piespriestais piecu sekunžu sods par trases drošības zonā esošo riepu izgrūstīšanu, cīnoties ar Peteru Solbergu, Jāni atmeta uz septīto vietu.

"Priecē, ka mēs kā "mazā" komanda šādos laika apstākļos esam konkurētspējīgi," saka Andris Baumanis. ""Superkāri" brauca vienādi smagos apstākļos superkāri, jo visu laiku lija, trase nekļuva nedz labāka, nedz sliktāka. Kurš nekļūdījās, tas bija priekšā, kas pieļāva mazas kļūdas, ir pa vidu. Jānis pieļāva divas kļūdas, vienu mēģinot apdzīt Peteru [Solbergu] atpakaļejošā līkumā, gribēja izšmaukt pa iekšmalu, trāpīja riepās. Otra kļūda džokera aplī Jānis kļūdījās tramplīnā, izslīdēja un Lēbs pagāja garām. Jānim apļa laiki ļoti labi, mierīgi turēja līdz Solberga, pēc tam laikam radās kāre pacīnītis, ko pirmajā kvalifikācijā nevajadzēja."

Otrajā kvalifikācijā savā braucienā Baumanis bija devītais ātrākais.

Pēc diviem braucieniem Jānis Baumanis ar 74 punktiem ieņem sesto vietu, līderpozīcijā ar 95 punktiem ir Solbergs, otro vietu ar 87 punktiem ieņem Matiass Ekstroms, bet trešais ar 81 punktu ir iepriekšējās sezonas čempions Johans Kristofersons.

"Liels prieks, ka starti, kas teorētiski bija mūsu lielākais progress, arī dzīvē izrādījās liels solis uz priekšu. Abās kvalifikācijas sacīkstēs es biju starp līderiem pirmajā līkumā. Pirmais brauciens kopā ar Solbergu un Lēbu bija aizraujošs – varēju labi turēt piedāvāto tempu, tomēr šādos trases apstākļos bija ļoti vāja redzamība. Aizsvīda logs un ar katru apli redzamība pasliktinājās," kvalifikāciju komentē Jānis Baumanis.

Trešais un ceturtais kvalifikācijas brauciens tiks aizvadīs svētdien, labākajiem 12 sportistiem iekļūstot pusfinālā.

Tikmēr Eiropas čempionātā "Supercar" klasē "SET Promotion" komandas pilots Nitišs pirmajā braucienā uzrādīja 11. rezultātu, bet otrajā braucienā pārspēja visus konkurentus.

Divos braucienos Nitišs iekrājis 83 punktu un kvalifikācijas kopvērtējumā ir trešais. Līderis ar 95 punktiem ir Antons Marlunds, bet otrais ar 84 punktiem ir Ulriks Linnemans.

Savukārt Eiropas čempionāta "Super1600" ieskaitē "Volland Racing" komandas pilots Artis Baumanis pirmajā braucienā bija piektais, otrajā uzrādīja otro ātrāko laiku, bet trešajā bija ātrākais.

"Pirmā diena aizvadīta un tā izvērtās visai raiba! Pirmajā braucienā aizmests vēstikls bija par iemeslu sadursmei pēc džokerapļa, bet sods, ko saņēma komandas biedrs Roks Bacjuška, ļāva man pacelties uz 5. vietu," sacensību pirmo dienu komentē Artis Baumanis. "Otrajā braucienā starts bija labs, bet sadursme ar vienu no krievu sportistiem, kas mani nesmuki izsita no trases un sekoja sadursme ar citiem konkurentiem, taču braucienā nosargāju otro vietu un pacēlos uz otro arī kopvērtējumā. Bet trešajā kvalifikācijā jau ar perfektu startu nobraucu visiem pa priekšu. Turpinājumā gan bija mazas kļūdiņas un pat noslāpēju dzinēju uz mirkli, taču uzvara ir izcīnīta un pirmā vieta arī pēc trim kvalifikācijas kārtām! Sajūtas lieliskas, bet mašīna gan nedaudz ir apskādēta. Rīt jau sola sausu laiku – ceru beidzot izbaudīt Spāniju !"

Pēc trim kvalifikācijas braucieniem Artim Bumanim ir 134 punkti un pirmā vieta, 10 punktus aiz Arta ir norvēģis Espens Īsaksetre.

Šajā posmā Uģa Trauberga komandā "Rencēnu Autoklubs" startē krievu pilots Marats Kņazevs, kurš pēc trim kvalifikācijas braucieniem ieņem 18. vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!