Foto: LETA

No trešdienas, 21. marta, vieglā transportlīdzekļa vadītājiem, tajā skaitā arī taksometru vadītājiem, ir iespēja uzsākt reģistrāciju Taksometru vadītāju reģistrā gan klātienē kādā no Autotransporta direkcijas nodaļām, gan attālināti, izmantojot e-pakalpojumu sistēmu. Tāpat no šīs dienas iesniegt pieteikumu licences saņemšanai varēs komersanti, kas līdztekus taksometru pakalpojumiem veiks pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili.

Autovadītājam ir jāreģistrējas līdz 31. maijam, jo, sākot ar 1. jūniju, persona, kura nebūs reģistrējusies Taksometru vadītāju reģistrā, nevarēs veikt pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili. Šī pakalpojuma maksa ir 50 eiro, un autovadītāja reģistrācija tiks apstiprināta uz trim gadiem.

Pēc tam, kad autovadītājs būs reģistrējies, uz personas norādīto adresi tiks nosūtīta attiecīga apliecība. Reģistrācijas apliecībai pakalpojumu sniegšanas laikā būs jāatrodas transportlīdzeklī pasažierim redzamā vietā, jo tā apliecina transportlīdzekļa vadītāja tiesības veikt šāda veida pārvadājumus, un pasažierim būs iespēja par to pārliecināties, ievadot apliecības reģistrācijas numuru Taksometru vadītāju reģistrā.

Lai vieglā automobiļa vadītājs, tajā skaitā arī taksometra vadītājs, varētu reģistrēties Taksometru vadītāju reģistrā un saņemt apliecību, jābūt derīgai B kategorijas vadītāja apliecībai un ir jābūt vismaz trīs gadu stāžam; pārkāpumu uzskaites punktu skaits nedrīkst sasniegt astoņus punktus; valsts valodas zināšanas nedrīkst būt zemākas par B1 līmeni pirmajā pakāpē. Tāpat vadītājam nedrīkst būt vadīšanas tiesību aizliegums, kas, piemēram, varētu uzrādīties gadījumā, ja ir beidzies autovadītāja apliecības derīguma termiņš, personas dati neatbilst datiem, kas norādīti autovadītāja apliecībā, vai nav nomaksāti sodi par ceļu satiksmes pārkāpumiem.

Komersantiem, kas veiks pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili, ir jāsaņem licence un licences kartīte Autotransporta direkcijā. Šo pakalpojumu varēs veikt ar transportlīdzekli, kurā ir ne vairāk kā četras pasažieru sēdvietas, un iedzīvotājiem pārvadājumu varēs piedāvāt, izmantojot tikai elektronisko sakaru līdzekļus tiešsaistē speciāli izveidotā tīmekļvietnē vai mobilajā aplikācijā. Pasažieri par braucienu varēs norēķināties tikai bezskaidrā naudā. Licences maksa ir 64,03 eiro, kā arī valsts nodeva 50 eiro apmērā. Licence tiks izsniegta uz četriem gadiem. Savukārt licences kartītes maksa ir 3,56 eiro mēnesī, un tā ir nepieciešama katram M1 kategorijas transportlīdzeklim, ar kuru tiek veikti pasažieru komercpārvadājumi.

Iespēja reģistrēties vai iesniegt pieteikumu licences vai licences kartītes saņemšanai ir kādā no Autotransporta direkcijas nodaļām, kas atrodas Vaļņu ielā 30, Rīgā; Lauku ielā 59, Liepājā; Lāčplēša ielā 20, Daugavpilī; Valmieras ielā 20a, Cēsīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!