Foto: Publicitātes foto

Vienā no lielākajām mobilo sakaru tehnoloģiju izstādēm pasaulē – "Mobile World Congress" – Barselonā, noritējusi "Nokia" tikšanās ar Latvijas vadošo mobilo sakaru operatoru LMT un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Tās laikā tika apspriesti jautājumi, kas saistīti ar bezpilota un savienoto auto 5G testa trases ieviešanu Latvijā, kā arī citiem Latvijas attīstības projektiem.

"Daudzi starptautiski partneri ir ieinteresēti un gatavi iesaistīties Latvijas projektā izveidot pašvadošā autotransporta sistēmu. Sarunas ar ārvalstu partneriem pierāda, ka Latvijā radītie risinājumi savienoto un bezpilotu auto jomā ir konkurētspējīgi un tiem ir liels attīstības potenciāls. Šobrīd esam vienojušies ar "Nokia", ka tās sniegs nepieciešamo atbalstu testa trases izveidei. Lai jau pēc iespējas ātrāk tajā varētu strādāt tie Latvijas un ārvalstu speciālisti, kuri attīsta aizvien modernākus autotransporta risinājumus, ļaujot Latvijai kļūt par savienoto auto kompetenču centru," stāsta LMT prezidents Juris Binde.

Kā norāda "Nokia" mobilo tīklu direktors Marks Ruāns, "Nokia" un LMT kopīgais darbs pie 5G testiem Latvijā ir bijis ne tikai efektīvs, bet arī inovācijas raisošs. Kopā tiek izstrādāti inovatīvi ātrdarbības mākoņpakalpojumu risinājumi, kas galvenokārt paredzēti savienotām un autonomām transportlīdzekļu tehnoloģijām, lai nodrošinātu tīklā esošo transportlīdzekļu spēju savā starpā mijiedarboties arī reālos apstākļos.

Arī "Microsoft" ir iesaistījies Latvijas savienoto un bezpilota auto 5G testa trases projektā. "Mēs – "Microsoft" – redzam, ka Latvijai ir potenciāls, lai kļūtu par savienoto automašīnu risinājumu izstrādes kompetenču centru. Tādēļ mēs strādājam, lai nodrošinātu veiktspējīgu mākoņplatformu, kas būs nepieciešama tā darbībai. Latvijas augsto konkurētspēju savienoto auto risinājumu izstrādē veido vairāku nozīmīgu faktoru kopums – Latvijas valdības valsts attīstības redzējums, kas balstās uz datos balstītu ekonomikas izaugsmi, LMT mobilās infrastruktūras izcilība un spēcīgs partneru tīkls," uzsver Sandžejs Ravi, "Microsoft" starptautiskais izpilddirektors produktu ražošanas jautājumos.

"Mūsdienu digitālajā laikmetā jaunu, inovatīvu tehnoloģisko risinājumu izstrāde un ražošana kļūs par galveno valsts ekonomikas dzinējspēku un, kā pierāda Latvijas Mobilais Telefons radītās konkurētspējīgās inovācijas, Latvijai ir visas priekšrocības, lai kļūtu par savienoto auto kompetenču centru. Tomēr tehnoloģijas attīstās neiedomājami ātri un, lai Latvija šajā jomā nezaudētu savas priekšrocības un nepalaistu garām savu iespēju nostiprināt savas pozīcijas tehnoloģiju tirgū, īpaši svarīga ir ātra likumdošanas piemērošana un cieša sadarbība ar pašvaldībām," tiekoties ar "Nokia", atzīmēja Edmunds Beļskis, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos.

Kā ziņots, LMT vadošajā mobilo tehnoloģiju izstādē "Mobile World Congress" savā inovāciju garāžas stendā iepazīstina ar jaunākajiem risinājumiem 5G tīkla attīstībā, kā arī gudro pilsētu, bezpilota auto, civilās aizsardzības un citu tehnoloģiju jomā, kas top Latvijā. Izstādes apmeklētāji klātienē var arī tuvāk uzzināt par kiberpoligonu, kas ir unikāls risinājums mobilās drošības jomā un ar kura palīdzību tiks stiprināta mūsdienu kibertelpas drošība kā valstu, tā uzņēmumu līmenī. LMT izstrādātais risinājums jau izmantots un atzinīgi novērtēts NATO "Cooperative Cyber Defence Centre of Exellence Cross Swords 2018" apmācībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!