Foto: Publicitātes foto

Teju katrs trešais autovadītājs jeb 32% aptaujāto pēdējo trīs gadu laikā ir pārvadājuši nepiesprādzētu bērnu, kura augums nepārsniedz 150 cm, noskaidrots apdrošināšanas sabiedrības "Balta" veiktajā pētījumā. Respondenti atzīst, ka nedroši pārvadājuši kā pašu, tā arī citu bērnus.

"Par bērnu drošību automašīnā ir atbildīgi tieši pieaugušie, kuriem atvases jau no mazotnes ir jāradina pie drošas braukšanas paradumiem. Neskatoties uz to, ka pārbrauciens varbūt ilgst vien dažas minūtes, drošības jostu lietošanai būtu jābūt kā ikdienas normai, bez kuras braukšanu uzsākt nedrīkst," uzsver Ingus Savickis, "Balta" atlīdzību direktors.

Tomēr drošības jostu lietošana nav vienīgais priekšnosacījums bērnu drošai pārvadāšanai automašīnā –, ja bērna augums nepārsniedz 150 cm, ne mazāk būtiska ir viņa vecumam un svaram atbilstoša sēdeklīša vai paliktnīša izmantošana.

Aptaujas rezultāti liecina, ka arī šajā jautājumā autovadītāji nav bijuši pārlieku apzinīgi – teju katrs otrais jeb 49% aptaujāto atzinuši, ka pēdējo trīs gadu laikā ir pārvadājuši savu bērnu bez auto sēdeklīša vai paliktnīša, savukārt 58% respondentu norādījuši, ka šādi ir nācies pārvadāt citu bērnus. Vienlaikus 7% no visiem aptaujas dalībniekiem norādījuši, ka par šādu drošības prasību līdz šim nebija zinājuši.

"Nav būtiski, kurš, cik tālu un kāpēc bērnus pārvadā – vecākiem ir jāparūpējas par savu atvašu drošu un ērtu pārvietošanos ne tikai pašu, bet arī citu automašīnās, sagādājot atbilstošu auto sēdeklīti vai paliktnīti," skaidro Savickis, atgādinot, ka bērna turēšana rokās vai klēpī braukšanas laikā ir ļoti bīstama.

Ceļu satiksmes noteikumi paredz –, ja automobilī, kura sēdvietas aprīkotas ar drošības jostām, pārvadā bērnu, kura augums nepārsniedz 150 cm, bērnam jāatrodas viņa vecumam un svaram piemērotā bērnu sēdeklītī vai uz paliktņa, kas uzstādīts atbilstoši tā izgatavotāja norādījumiem, un jābūt piesprādzētam ar drošības jostu.

"Balta" veiktajā aptaujā sadarbībā ar pētījumu aģentūru "RAIT" piedalījās 314 respondenti no visas Latvijas. Pētījums interneta vidē norisinājās no 26. janvāra līdz 2. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!