Foto: AP/Scanpix
Katarietis Nasers Al-Atija sestdien izcīnīja uzvaru "Dakaras" rallijreida atklāšanas posmā vieglo automašīnu klasē.

Ar "Toyota" spēkratu braucošai Al-Atija 32 kilometrus garo posmu no Peru galvaspilsētas Limas līdz Pisko veica 21 minūtē un 51 sekundē.

Tikmēr otrais bija Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) pārstāvis Bernhards ten Brinke ("Toyota"), kurš katarietim zaudēja 25 sekundes, bet vēl deviņas sekundes lēnāks bija Peru pilots Nikolass Fuhs ("Borgward").

Savukārt neveiksmi piedzīvoja deviņkārtējais pasaules čempions rallijā Sebastjans Lēbs, kurš pēdējās sezonas startē arī rallijkrosā, turklāt nākamajā sezonā uz pāris etapiem atgriezīsies arī rallijā. Franču pilota "Peugeot" spēkratam pirmajā posmā radās problēmas ar bremzēm, kā rezultātā viņš Al-Atijam zaudē piecas minūtes un 37 sekundes, kas Lēbam dod 29. pozīciju.

Tikmēr pērnā gada čempions Stefans Peteransels ("Peugeot") ierindojās 11. vietā, katarietim zaudējot divas minūtes un 15 sekundes.

Al-Atija par "Dakaras" rallijreida čempionu tika kronēts 2011. un 2015. gadā.

Al-Atija ir 2012.gada Londonas olimpisko spēļu bronzas medaļas laureāts šaušanā apaļajā stendā. Aizpērn Riodežaneiro viņš ieņēma priekšpēdējo vietu 32 šāvēju konkurencē.

Motobraucēju konkurencē pirmajā posmā uzvarēja pērnā gada čempions Sems Sanderlends no Lielbritānijas, kurš brauc ar KTM spēkratu, distanci veicot 20 minūtēs un 56 sekundēs. Otrais bija Francijas sportists Adrjēns van Beverens ("Yamaha"), kurš Sanderlendam zaudēja 33 sekundes, bet trešo vietu ieņēma čīlietis Pavlo Kvintanilja ("Husqvarna"), kurš bija vēl 23 sekundes lēnāks.

Šī gada rallijreida pirmais posms sākās Peru galvaspilsētā Limā. Nākamie četri posmi norisināsies Peru, bet sestais posms finišēs Bolīvijā. Pēc četriem etapiem sportisti nonāks Argentīnā, bet rallijreids noslēgsies 20.janvārī ar 14.posma finišu Kordovā.

Pērn sacensībās vieglo automašīnu konkurencē uzvarēja Peteransels, kurš karjerā "Dakaras" rallijreidā ir uzvarējis 13 reizes un ir panākumiem bagātākais šo sacīkšu dalībnieks. Savukārt motociklu ieskaitē labākais bija Sanderlends.

Slavenais rallijreids no 1979. līdz 2007. gadam 29 reizes norisinājās Āfrikā, bet 2008. gadā tas drošības iemeslu dēļ tika atcelts, savukārt jau nākamajā gadā debitēja Dienvidamerikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!