CSDD: pirmssvētku laikā aicina būt īpaši uzmanīgiem pie tirdzniecību centriem, gājēju pārejām, neregulējamiem krustojumiem un vakara stundās. Īpaši nākamās divas nedēļas CSDD aicina gan autobraucējus, gan kājāmgājējus svētku steigā pievērst lielāku uzmanību arī ceļu satiksmei, lai svētku gaidīšanas laiks nebūtu nepatīkamiem notikumiem aizēnots.

CSDD ar slēpto kameru uzņemtajā video piefiksēta ikdienas steiga un nepacietība Rīgas ielās. Video uzņemšanas laikā (dažādos diennakts laikos, dažādās dienās) Rīgas gājēju pārejas pie zaļā signāla šķērsoja 63% gājēju, kamēr 37% atļaujošo signālu nesagaidīja.

CSDD aicina autovadītājus būt īpaši uzmanīgiem lielveikalu, svētku tirdziņu un citu sabiedrisku vietu tuvumā, bet kājāmgājējiem – būt discipilnētākiem ceļu satiksmes dalībniekiem, kā arī nepaļauties uz maldīgu cerību, ka "autovadītājs mani redz, tāpēc paspēs nombremzēt".

2017. gadā ceļu satiksmes negadījumos cietušo skaits, salīdzinot ar pagājušo gadu, diemžēl ir audzis, turklāt 35% no šogad bojā gājušajiem ir kājāmgājēji. Lai arī pierasts uzskatīt, ka negadījumos visbiežāk vainojams nepareizi izvēlēts braukšanas ātrums vai braukšana reibumā, tomēr viens no iemesliem ir arī steiga un neuzmanība uz ceļa, kas izraisa negadījumus.

"Steiga un nepacietība dominē pilsētu ielās: skrienam pāri sarkanajai gaismai, nepacietīgi signalizējam sastrēgumā, kad iepriekšējais autovadītājs "aizsnaudies" pie zaļās gaismas, pārbaudām epastus, braucot pie stūres. Steigu apliecina arī ar slēpto kameru izveidotais videomateriāls kampaņas "Redzi! - Paredzi!" ietvaros," informē CSDD sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Jānis Aizpors.

"Kampaņas laikā jau vairākkārt atgādinājām pieredzējušu autovadītāju gudrību: tieši iecietība un prasme paredzēt citu ceļu satiksmes dalībnieku uzvedību bieži palīdz izvairīties no nelaimes. Arī tuvākajās dienās gaidāmi lielāki sastrēgumi, cilvēku prāti būs aizņemti ar gatavošonas svētkiem: dāvanu iepirkšanu un svētku galdu klāšanu, tāpēc aicinām visus ceļu satiksmes dalībniekus būt uzmanīgākiem un iecietīgākiem vienam pret otru, lai novērstu ceļu satiksmes negadījumus," norāda Aizpors.

Šī gada nogale bijusi tumša un slapja, šādi apstākļi paaugstina bīstamību uz ceļa, arī statistika ir skarba – oktobrī un novembrī ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši 23, bet ievainoti 402 cilvēki. Kaut gan, salīdzinot ar šo pašu laiku pērn, bojā gājušo skaits ir samazinājies, ceļu satiksmes negadījumos ievainoto skaits ir ievērojami pieaudzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!