Foto: Publicitātes foto

Motorsportam veltītajā svinīgajā pasākumā "Night of Champions" Veisahā "Porsche" godināja komandu un braucēju pasaules mēroga sasniegumus 2017. gadā. Šajā pasākumā tika paziņots par tās vispasaules GT programmas ievērojamu paplašināšanu.

Plānots, ka 86. Lemānas 24 stundu sacīkstēs "Porsche" pārstāvēs četras rūpnīcas automašīnas. Divas FIA WEC un IMSA Weathertech čempionāta "Porsche" komandas katra piedalīsies ar divām aptuveni 510 ZS GT sacīkšu automašīnām no Veisahas.

Ar automašīnu Nr. 91 brauks Džanmarija Bruni, Rihards Līcs un Frederiks Makoveckis. Ar automašīnu Nr. 92 brauks Kevins Estrs, Mikaēls Kristensens un Laurens Vantors. Plānots, ka automašīnā Nr. 93 brauks Patriks Pilē, Niks Tendijs un Ērls Bambers, savukārt automašīna Nr. 94 – "Porsche 911 RSR" – ir atvēlēta Timo Bernhardam, Romēnam Dimā un Svenam Milleram. Tādējādi "Porsche" komandā piedalīsies četri Lemānas sacīkšu uzvarētāji Bambers, Bernhards, Dimā un Tendijs.

2018. / 2019. gada sezonā "Porsche" atkal sūtīs savu rūpnīcas "Porsche GT" komandu sacensties FIA Pasaules izturības čempionāta (WEC) "GTE-Pro" klasē. Par uzvaru pasaules čempionātā automašīnā Nr. 91 – "Porsche 911 RSR" – cīnīsies Džanmarija Bruni un Rihards Līcs, bet automašīnā Nr. 92 – Mikaēls Kristensens un Kevins Estrs.

"GTE-Am" klasē startam pieteikušās vairākas klientu komandas ar 2017. gada specifikāciju "911 RSR" modeli. Kopumā "Porsche" klientiem pārdeva septiņas "911 RSR" modeļa automašīnas dalībai Pasaules izturības čempionātā, Lemānas 24 stundu sacīkstēs un Eiropas Lemānas sērijā.

2018. gadā atkal apvienosies viens no visveiksmīgākajiem IMSA Weathertech čempionāta pilotu pāriem: gluži kā uzvarētajā 2015. gada čempionātā Niks Tendijs un Patriks Pilē brauks ar Nr. 911 sacīkšu automašīnu "911 RSR". "Porsche" komandas automašīnā Nr. 912 pasaules klases pilotu duetu veidos divkārtējais Lemānas kopvērtējuma uzvarētājs Ērls Bambers un Starpkontinentālā GT izaicinājuma kausa un Blancpain sērijas čempions Laurens Vantors.

Veiksmīgais "911 GT3 R" klientu sacīkšu automašīnas modelis tiek uzlabots 2018. gada GT3 sezonai. Daļu komplektā, ko var izmantot visu 2016. un 2017. gada modeļu uzlabošanai, ietilpst arī jauns priekšējais vāks termouzraudzības optimizācijai un sānu elementi, lai uzlabotu aerobalansu.

Savas "911 GT3 R" pro-klases kampaņas ietvaros katrā Starpkontinentālā GT izaicinājuma kausa posmā "Porsche" sniedz atbalstu vismaz vienai vietējai komandai. Rūpnīcas komandas pilotu trio Dirks Verners, Romēns Dimā un Frederiks Makoveckis piedalīsies visās sacīkstēs un cīnīsies par uzvaru pilotu čempionātā. "Blancpain GT" sērijas Izturības kausā šie trīs piloti brauks ar "911 GT3 R" automašīnu. Tā piedalīsies visās sacīkstēs "Manthey Racing" sastāvā. Daudzās citās starptautiskajās un nacionālajās GT sērijās, piemēram, Eiropas Lemānas sērijā, "Pirelli" Pasaules izaicinājuma kausā, Japānas "Super GT" sērijā un Nirburgringas izturības čempionātā "Porsche" ar inženieriem un braucējiem atbalsta klientu komandas.

Pašreizējais FIA WEC pasaules čempions un Lemānas sacīkšu uzvarētājs 2018. gada sezonā atgriežas GT sacīkstēs. Kopā ar Kevinu Estru sacīkšu komandas īpašnieks sacentīsies ADAC GT Masters čempionātā ar savu komandu "Team 75 Bernhard".

Deviņas "Porsche 911 GT3 R" automašīnas ir gatavas ieņemt starta pozīcijas Nirburgringā, lai piedalītos ADAC 24 stundu ilgajās sacīkstēs. Klientu komandas profesionāļu klasē pārstāvēs piecas automašīnas, bet amatieru klasē – četras. "Manthey Racing" pārstāvēs divas automašīnas, ko vadīs rūpnīcas piloti: automašīnā Nr. 911 – "Porsche 911 GT3 R" – brauks Ērls Bambers, Laurens Vantors, Kevins Estrs un Patriks Pilē. Automašīnā Nr. 912 spēkiem sacīkstēs piedalīsies Romēns Dimā, Rihards Līcs, Frederiks Makoveckis un Niks Tendijs. Kopskaitā 13 "Porsche" rūpnīcas piloti un četri jaunie profesionāļi no 12. līdz 13. maijam piedalīsies Eifeļa maratonā.

2018. gada sezonā kopskaitā četri labākie jaunie piloti sacentīsies visā pasaulē "Porsche" jauno profesionāļu statusā. Pēc sekmīgas dalības "Porsche" monoklases sacīkšu sērijā Deniss Olsens un Mets Kempbels ir spēruši nākamo soli savā karjerā. Arī Mateo Kairoli un Matjē Žaminē kā jaunie profesionāļi GT sacīkstēs parādīja pārliecinošu sniegumu, un turpinās saņemt atbalstu 2018. gadā.

Sevi pierādījusī atbalsta shēma nākamajā gadā pirmoreiz tiks papildināta ar "Porsche" izvēlētajiem pilotiem. Šiem pilotiem "Porsche" nodrošina arī treniņus, tostarp fiziskās sagatavotības pārbaudes. Pašlaik pirmais izvēlētais pilots ir dāniete Kristīna Nīlsena.

Vācijas "E-Kart" čempionāta (DEKM), kas pirmoreiz risināsies 2018. gadā, uzvarētājs tiks nodrošināts arī ar dažādām treniņu programmām "Porsche" jaunatnes attīstības shēmas ietvaros. "Porsche Motorsport" sadarbosies ar inovatīvo un īpaši izmaksu ziņā efektīvo DEKM, sākot jau ar pirmajām sacīkstēm. Karti, kas var sasniegt 130 km/h, tiks centrāli iesaistīti, lai nodrošinātu vienlīdzīgas iespējas un novērstu pārmērīgas izmaksas.

Jaunais "911 GT3 Cup", kas 2017. gadā pirmo reizi piedalījās "Porsche Mobil 1" superkausā, "Carrera Cup Deutschland", kā arī Ziemeļamerikā 2017. gada sezonā, 2018. gadā piedalīsies "Porsche" 21 monoklases sacīkšu sērijas lielākajā daļā visā pasaulē.

Līdz 2018. gada pavasarim no "Porsche" galvenās ražotnes Štutgartē-Cufenhauzenā izripos kopskaitā 339 monoklases 485 ZS sacīkšu automašīnas. Vēl nekad vienai sezonai nav saražots tik daudz noteikta tipa sacīkšu automašīnu. Tādējādi "Porsche 911 GT3 Cup" saglabā savu pasaulē visvairāk pirktās sacīkšu automašīnas statusu.

"Porsche LMP" komanda 2018. gadā koncentrēsies uz savu jauno misiju: sekmīgo iesaistīšanos "Formulā E". Sākums gaidāms 6. sezonā, kas aizsāksies 2019. gada nogalē. Līdz tam laikam komanda projektēs, izstrādās un pilnībā pārbaudīs spēka pārvadu. Pirmie pasākumi jau tika veikti 2017. gadā, plānojot konkrētas koncepcijas īstenošanu nākamajā gadā. "Porsche" izstrādātās "Formulas E" sacīkšu automašīnas pirmie testa braucieni ir plānoti 2019. gada sākumā.

Otrais aktivitāšu lauks ietvers trīskārtējās Lemānas sacīkšu uzvarētājas "Porsche 919 Hybrid" automašīnas atvadu tūres praktisku īstenošanu. Ārpus FIA Pasaules izturības čempionāta (WEC) pasākumiem un tādējādi ārpus izmantojamās enerģijas apjomu nosacījumiem inovatīvā sacīkšu automašīna visu gadu tiks pārstāvēta daudzos atsevišķos pasākumos. Detalizēta programma tiks paziņota 2018. gada sākumā. 2018. gada nogalē noslēgsies aptuveni 900 ZS hibrīda prototipa ēra. Pēc tam "919" modelis dosies savā pēdējā braucienā uz "Porsche" muzeju.

Kā pasaulē vissekmīgākais privātais "Porsche" pilots "Porsche" kausu saņēma Kristians Rīds (38). "Dempsey Proton Racing" komandas īpašniekam un pilotam kausu pasniedza "Porsche AG" Uzraudzības padomes priekšsēdētājs Volfgangs Porše. Turklāt Rīds aizveda mājās 120 000 eiro vērtu "Porsche". Pateicoties sekmīgajiem rezultātiem FIA WEC un Eiropas Lemānas sērijā, braucot pie "Porsche 911 RSR" stūres, viņš pēdējās sezonas laikā ieguva 8700 punktus.

Otrās vietas ieguvējs un pagājušā gada "Porsche" kausa saņēmējs Roberts Renauers ieguva 30 000 eiro naudas balvu. Trešās vietas ieguvējs šveicietis Daniels Allemans saņēma 25 000 eiro. "Porsche" kauss tiek izcīnīts kopš 1970. gada, tā idejas autors ir Ferijs Porše.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!