Foto: Publicitātes foto
Līdz ar pieredzi veidojas teju vai sestā maņa –, redzot noteiktus apstākļus, spēt paredzēt to attīstību un iespējamos riskus. Kreisais pagrieziens, gājēju pārejas, mācību iestādes, tumšs un slapjš laiks – par šīm un citām potenciāli bīstamām situācijām stāsta pieredzējušie autovadītāji.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) informatīvi izglītojošās kampaņas par gājēju drošību pilsētā "Redzi – paredzi!" ietvaros apkopotas pieredzējušu autovadītāju atziņas par galvenajām riska situācijām pilsētas vidē.

Piesardzība ir svarīgāka par pieredzi pie auto stūres, norāda ilggadējie autovadītāji. Tāpēc, pamanot gājēju pāreju, bērnus, vecāka gada gājuma vai iereibušus cilvēkus ielas tuvumā, Drošas braukšanas skolas pasniedzējs Māris Krauze iesaka vadītājiem noņemt kāju no akseleratora pedāļa un būt gatavam nobremzēt. "Šādās vietās ir jābūt gatavam, ka pēkšņi var parādīties gājējs," stāsta pasniedzējs.

Veicot kreiso pagriezienu, īpaši sastrēgumu laikā, autovadītāja uzmanība vispirms tiek veltīta pretim braucošajam transportam, tādēļ gājēji paliek "otrajā plānā". Vadītājs cenšas pēc iespējas ātrāk pabeigt manevru, turklāt redzamību apgrūtina citu automašīnu gaismas, tādēļ gājējs bieži vien tiek pamanīts pēdējā brīdī. Raivo Valters, autovadītājs ar 28 gadu stāžu, uzsver, ka vietās, kur auto veic kreiso pagriezienu, arī gājējiem ir jāpārliecinās, ka šoferis viņu ir pamanījis.

Pieredzējuši autovadītāji atzīst, ka kļūdas pieļauj gan autovadītāji, gan gājēji. "Savstarpēja cieņa un izpratne ir teju tikpat svarīga kā noteikumu pārzināšana," uzskata kurjers Jānis Namiķis. Svarīgi, lai gājēji zinātu ceļu satiksmes noteikumus un izprastu, kādu manevru veic auto. Savukārt autovadītājam jāapzinās, ka sabiedriskā transporta pieturvietās, skolu tuvumā un citās potenciāli bīstamās vietās gājēji var uzvesties neparedzami.

Bieži vien gājēji pārāk paļaujas uz autovadītāju modrību, lieki riskējot ar savu veselību un dzīvību, novērojuši pieredzējušie autovadītāji. Tādēļ Māris Krauze atgādina: "Pirms brauktuves šķērsošanas pa gājēju pāreju, kur satiksme netiek regulēta, arī gājējiem jāpārliecinās, ka viņš ir pamanīts un ka auto paspēs nobremzēt. Īpaši svarīgi tas ir slidenos laika apstākļos!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!