Foto: Publicitātes attēli

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) teorētiskajā eksāmenā ieviesīs nebijušu jaunumu – video jautājumus, kas būs pietuvināti reālām dzīves situācijām uz ceļa. Video jautājumi eksāmenā tiks iekļauti no 2018. gada 1. marta, savukārt CSDD piedāvā interesentiem ar tiem iepazīties un izmēģināt jau šobrīd.

Lai satiksme būtu droša, mūsdienās nepietiek vien tehniski labi vadīt transportlīdzekli vai zināt un ievērot ceļu satiksmes noteikumus. Ne mazāk svarīgi ir mācēt izprast dažādas satiksmes situācijas, spēt paredzēt riskantu situāciju veidošanos, ieraudzīt bīstamību un attiecīgi reaģēt uz to, kā arī sadarboties ar citiem satiksmes dalībniekiem.

Attīstoties tehnoloģijām, CSDD izveidojusi eksāmena video jautājumus, kas uzlabos autovadītāju apmācības procesu, palīdzēs tiem prognozēt un atpazīt bīstamas satiksmes situācijas, paaugstinot kopējo satiksmes drošību un kultūras līmeni uz ceļa. Satiksmes situācijas dinamiska attēlošana teorētiskajā eksāmenā ir jaunievedums vadītāju sagatavošanā, un Latvija ir viena no pirmajām valstīm, kas to ieviesīs.

Video jautājumos attēlotās situācijas ir reālistiskas, ar kurām ikdienā var sastapties jebkurš autovadītājs un sniegto atbilžu vērtēšanas pamatā ir kompetences vērtēšanas principi, kas jau vairākus gadus ir ieviesti un sekmīgi darbojas vadīšanas eksāmenos.

Paredzēts, ka katrā eksāmenā tiks ieviesti trīs video jautājumi par šādām tēmām: ceļš un laikapstākļi, bīstamību paredzēšana ceļu satiksmē, kā arī satiksmes kultūra. Visas šīs tēmas jau šobrīd ir iekļautas apmācības programmā, bet video jautājumi uzskatāmā veidā ļaus tās ietvert apmācībā un teorijas eksāmenos.

Video jautājumi būs pieejami ne tikai autoskolām un to audzēkņiem, bet arī pārējai sabiedrībai. Ar video jautājumiem interesenti var iepazīties, klikšķinot šeit.

Teorētiskā eksāmena cena un ilgums nemainīsies, kā arī netiks pagarināts apmācības laiks.

Video jautājumi tiks izmantoti arī dažādos CSDD izglītības projektos, kā arī sabiedrībai skaidrojot situācijas ceļu satiksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!