Nižegorodskas valsts institūts 13. decembrī prezentēs Krievijas pirmā neiromobiļa prototipu "Zetta El Panda". Elektromobilis, kas paredzēts cilvēkiem ar kustību traucējumiem, būs vadāms ar domu spēku un sērijveida versijā maksās no 550 līdz 990 tūkstošiem rubļu (no nepilniem astoņiem līdz 14 tūkstošiem eiro).

Institūtā ir izstrādāta sistēma, kura nodrošina informācijas apmaiņu starp cilvēka smadzenēm un automobiļa borta datoru. Inženieru izstrādātie speciālie algoritmi analizēs smadzeņu signālus un nodos tos kā komandas automobiļa vadības sistēmai.

Neiromobilis ir aprīkots ar 27 zirgspēku elektromotoru, bet bez atkārtotas akumulatoru uzlādes tas būs spējīgs nobraukt 200 līdz 600 kilometru distanci. Izstrādātāji norāda, ka nākotnē šī spēkrata platforma tiks izmantota dažādu virsbūves modifikāciju elektromobiļu pamatā.

Oktobra sākumā institūts saņēma Krievijas valsts grantu 250 miljonu rubļu (3,6 miljonu eiro) apmērā, lai "radītu neirovadāmu transportlīdzekli iedzīvotājiem ar kustību traucējumiem". Šī neiromobiļa sērijveida versiju plānots prezentēt vēl līdz nākamā gada beigām.

Pagaidām "Zetta El Panda" izstrādātāji nesniedz detalizētāku informāciju, kā tieši viņu domu spēku sistēma darbosies un kādas tieši automobiļa vadības funkcijas tā pārņems. Visticamāk, tas tiks atklāts decembrī gaidāmajā prezentācijā.

Jāatzīmē, ka ar domām vadāms auto nebūs Krievijas inovācija, ārvalstu ražotāji ar tamlīdzīgām sistēmām ir jau eksperimentējuši un ir demonstrējuši šādus prototipus. Piemēram, pērn dienvidkorejiešu autoražotājs "Hyundai" savu "i20" modeli aprīkoja ar "domu spēku" sistēmu.

"Hyundai" gadījumā tika izmantoti speciāli sensori, kas tiek piestiprināti pie cilvēka galvas un kuri nolasa smadzeņu elektroencefalogrammu, pēc tam pārtulkojot to vienkāršās komandās. Šīs komandas automobiļa autopilota sistēma izmanto vadības sviru regulēšanai. Cilvēka pozitīvās domas aktivizē akseleratoru, bet bažīgās – bremzes.

Līdzīgu eksperimentu pērnā gada pavasarī veica amerikāņu kompānija "Touch Titans", bet vēl 2011. gadā "Nissan" paziņoja, ka uzsācis darbu pie tamlīdzīgas sistēmas izstrādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!