Foto: DELFI

Svētdiena, 19. novembris, pasaulē ir atceres diena, kurā pieminam ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušos cilvēkus. To ieviesa Eiropas Ceļu satiksmes upuru federācija jau 1995. gadā, bet apstiprināja ANO ģenerālā asambleja ar savu rezolūciju 2005. gadā. Kopš tā laika katrā novembra trešajā svētdienā pasaules iedzīvotāji piemin uz ceļiem bojā gājušos un izsaka līdzjūtību viņu ģimenes locekļiem.

Šogad piemiņas dienas mērķis ir panākt, lai līdz 2020. gadam par 50% samazinātos uz ceļiem bojā gājušo un smagi ievainoto cilvēku skaits. Tas līdzinās ANO izvirzītajam ilgtspējīgas attīstības mērķim, kurš uzrunā valsts un pašvaldību institūcijas, nevalstiskās organizācijas un privātpersonas, aicinot darīt visu iespējamo, lai bojāgājušo un ievainoto skaitu samazinātu.

Starp atceres dienas un tās mērķu aktīvākajiem atbalstītājiem ir Starptautiskā automobiļu federācija (FIA) un tās dalīborganizācijas kā Latvijas Automoto biedrība (LAMB).

Šajā dienā ne tikai piemin bojāgājušos, bet arī izsaka pateicību dažādiem medicīniskajiem un glābšanas dienestiem, kas visā pasaulē glābj iedzīvotāju dzīvību un veselību, neļaujot traģiskajai bojāgājušo statistikai pieaugt straujāk.

Atceres dienas uzdevums ir arī pievērst uzmanību nepieciešamībai uzlabot nacionālās likumdošanas, satiksmes infrastruktūru, ceļu kvalitāti, tehnoloģijas un operatīvās glābšanas iesējas tūlīt pēc avārijas.

Līdz šim satiksmes negadījumos pasaulē ik gadu bojā iet 1,25 miljoni cilvēku, bet smagi ievainoti tiek desmitiem miljonu. Šādi traģiski negadījumi ir visizplatītākais jauniešu no 15 līdz 29 gadiem bojāejas iemesls. Arī Latvijā ir nepieciešama aktīva rīcība, jo ar esam vienā no zemākajā vietām ES, rēķinot bojāgājušo skaitu uz vienu miljonu iedzīvotāju.

"Latvijā ik gadu uz ceļiem satiksmes negadījumos bojā iet divreiz vairāk cilvēku, nekā vidēji Eiropas Savienībā, tomēr šogad traģiskā statistika Latvijā ir samazinājusies par 15%, un mēs ceram, ka tā nav sakritība, bet gan ilgtermiņā plānota darba rezutāts," uzskata LAMB prezidents Juris Zvirbulis. 2015. gadā uz mūsu valsts ceļiem bojā gāja 188 satiksmes dalībnieki, bet 2016. gadā – 158 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!