Foto: Publicitātes foto
Divas nedēļas, no 20. oktobra līdz 2. novembrim, Rīgā un Latvijas lielākajās pilsētās pie veikaliem "Maxima" autovadītājiem kampaņas "Pārsteidz ziemu!" ietvaros bija iespēja bez maksas pārbaudīt savu automobiļu gatavību ziemas sezonai.

Sesto gadu pēc kārtas autoķīmijas un aksesuāru tirdzniecības uzņēmuma "Getz Nordic" rīkotā kampaņa "Pārsteidz ziemu!" apliecināja – Latvijas autovadītāji ar katru gadu pievērš aizvien lielāku vērību sava spēkrata tehniskajam stāvoklim, it īpaši pirms ziemas iestāšanās.

Kampaņas laikā ikvienam autovadītājam bija iespēja bez maksas pārbaudīt auto mezglus, kas garantē drošu braukšanu ziemā: starmešu augstumu, riepu protektora dziļumu un riepu spiedienu, akumulatoru jaudu un vējstiklu slotiņu nolietojumu. Divpadsmit kampaņas norises dienās tika pārbaudīti nepilni septiņi simti automašīnu.

Apkopojot statistiku par iepriekšējiem pieciem gadiem, kopš norisinās kampaņa "Pārsteidz ziemu!", pasākuma organizatori ar gandarījumu var secināt – Latvijas autovadītāji attiecībā uz savu spēkratu aprīkošanu ar ziemai atbilstošām riepām kļūst aizvien apzinīgāki.

Iespējams, tam par iemeslu ir aizvien mainīgākie laika apstākļi, kas neļauj precīzi prognozēt ziemas iestāšanos, līdz ar to oktobra nogalē vairāk nekā divas trešdaļas pārbaudīto auto jau bija aprīkotas ar ziemas riepām. Tomēr 59% autovadītāju pārbaudes speciālisti ieteica ziemas riepas nomainīt, jo to protektors neatbilda oficiāli noteiktajam minimālajam dziļumam, proti, četriem milimetriem.

Kampaņā ik gadu tiek pastiprināta uzmanība pievērsta labas redzamības nodrošināšanai, pārvietojoties ar auto, tāpēc tika veikta pārbaude ne tikai auto spuldžu regulējumam, bet arī tam, vai lukturiem nepieciešama pulēšana, kas jo sevišķi ir aktuāla problēma vecāka gadagājuma automobiļiem, kā arī vai lukturi nav bojāti un tos ieteicams nomainīt.

Tāpat pārliecinošas redzamības nodrošināšanai Latvijas Autoinženieru asociācijas biedri veica vējstiklu slotiņu pārbaudi, jo, laikus nenomainītas, tās ne tikai bojā pašu vējstiklu, bet var veicināt bīstamu situāciju rašanos uz ceļa.

Par laimi, trīs ceturtdaļām pārbaudīto automašīnu slotiņas bija lieliskā stāvoklī, kas ir sava veida rekords. Iepriekšējos gadis rādītāji bija sliktāki. Arī lukturu augtums un aizsargstiklu stāvoklis 91 līdz 93% gadījumu bija labs.

Kā pēdējais, taču kampaņas dalībniekiem bieži vissvarīgākais elements drošas un galvenokārt komfortablas braukšanas nodrošināšanā ziemā tika pārbaudīti akumulatori, par kuriem vairums autovadītāju atceras, tikai iestājoties aukstākam laikam.

Arī šeit jāatzīmē, ka autoīpašnieku informētība un izpratne par akumulatoru galvenajiem parametriem un to uzturēšanu pienācīgā līmenī ar katru gadu uzlabojas. Lai gan ideālā stāvoklī šogad izrādījās vien 48% ar testeri pārbaudīto akumulatoru, kamēr 40% bija nepieciešama papildus uzlādēšana, bet vēl 12% – pilnīga nomaiņa, vairums autobraucēju jau zināja vai nojauta akumulatora patieso stāvokli. Kampaņa "Pārsteidz ziemu!" bija lieliska iespēja pārliecināties par saviem minējumiem, pat neizmantojot autoservisa pakalpojumus.

Iespēju bez maksas pārbaudīt savus auto šoreiz izmantoja arī FIA Pasaules rallijkrosa zvaigzne Reinis Nitišs un sporta žurnālists Jānis Celmiņš.

Kampaņu "Pārsteidz ziemu!" organizē uzņēmumi "Getz Nordic", vējstiklu slotiņu "Trico" un auto lampu "Osram" oficiālais izplatītājs Latvijā, apdrošināšanas kompānija "Seesam Insurance AS", sadarbībā ar Latvijas Autoinženieru asociāciju un Ceļu satiksmes drošības direkciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!