"Mercedes" britu pilots Lūiss Hamiltons svētdien nodrošināja savu ceturto F-1 pasaules čempiona titulu karjerā.

Hamiltons par čempionu tika kronēts arī 2008., 2014. un 2015.gadā.

Svētdien notikušajā sezonas 18.posmā - Meksikas "Grand Prix" - Hamiltons finišēja devītais, bet viņa sīvākais konkurents cīņā par titulu, vācietis Sebastjans Fetels no "Ferrari", izcīnīja ceturto vietu, taču ar to nepietika, lai turpinātu pretendēt uz uzvaru kopvērtējumā. Savukārt uzvaru posmā izcīnīja "Red Bull" nīderlandiešu pilots Makss Verstapens, kuram tas bija trešais panākums karjerā.

Tikmēr uz goda pjedestāla otrā un trešā pakāpiena kāpa Hamiltona un Fetela komandas biedri. Otrais bija "Mercedes" somu pilots Valteri Botass, bet trešo vietu izcīnīja "Ferrari" somu braucējs Kimi Raikonens.

Hamiltons sacensības sāka no trešās pozīcijas, bet Fetels startēja no "pole position". Startā pēc Verstapena centieniem ieņemt līderpozīciju Hamiltos un Fetels sadūrās, kā rezultātā abiem titula pretendentiem bija jādodas boksos.

Hamiltons pēc sadursmes zaudēja krietni vairāk laika un viņa spēkratam vajadzēja mainīti aizmugurējo labo riepu, bet Fetelam bija nepieciešams jauns antispārns. Hamiltons saziņā ar komandu pieļāva, ka Fetels sadursmi izraisījis tīšām, taču sacensību tiesneši nepieņēma nekādus soda mērus.

Līdz ar to abiem titula pretendentiem sacensības bija jāsāk kā atpalicējiem. Sacīkstes gaitā labāk klājās Fetelam, kuram līdz finišam izdevās pacelties uz ceturto vietu, taču ar to nepietika, lai turpinātu cīņu par titulu, kamēr Hamiltons finišēja devītajā pozīcijā. Lai saglabātu cerības uz titulu, Fetelam bija jāfinišē vismaz otrajā pozīcijā, cerot, ka Hamiltons būs zemāk par devīto vietu.

Tikmēr piekto vietu izcīnīja "Force India" franču braucējs Estebans Okons, bet pirmo sešinieku noslēdza "Williams" kanādiešu pilots Lenss Strols. Septītais bija mājinieku favorīts Serhio Peress no "Force India" vienības, astoto vietu ieņēma "Haas" dāņu braucējs Kevins Magnusens, devītais bija Hamiltons, bet pie viena punkta tika "McLaren" pārstāvošais spānis Fernando Alonso.

Tāpat kā Hamiltons, četrus titulus karjerā izcīnījuši Fetels un francūzis Alēns Prosts. Par vienu trofeju vairāk ir pagājušā gadsimta piecdesmito gadu leģendai argentīnietim Huanam Manuelam Fanhio, bet septiņus titulus izcīnījis vācietis Mihaels Šūmahers.

Pasaules čempionāta kopvērtējumā pirms diviem noslēdzošajiem posmiem Hamiltonam ir 333 punkti, kamēr Fetelam ir 277 punkti. Tikmēr trešais ar 262 punktiem ir Botass, kurš saasinājis cīņu par vicečempiona titulu. Tikmēr ceturtais ar 192 punktiem ir "Red Bull" austrāliešu pilots Daniels Rikjardo, kurš svētdien nefinišēja. Piekto vietu ar 178 punktiem ieņem Raikonens, bet pirmo sešinieku ar 148 punktiem noslēdz Verstapens.

Tikmēr "Mercedes" jau ceturto gadu pēc kārtas izcīnījusi Konstruktoru kausu. Kopvērtējumā "Mercedes" kontā ir 595 punkti, kamēr 455 punkti ir "Ferrari", bet trešā ar 340 punktiem ir "Red Bull".

Pēc sacensībām Meksikā F-1 piloti vēl sacentīsies arī Brazīlijā un Apvienotajos Arābu Emirātos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!