Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas pilots Lūiss Hamiltons ("Mercedes") svētdien izcīnīja uzvaru F-1 čempionāta 17. posma – ASV "Grand Prix" – sacensībās un nonāca rokas stiepiena attālumā no sava ceturtā čempiontitula, kamēr viņa pārstāvētā "Mercedes" komanda jau nodrošinājusi uzvaru Konstruktoru kausā.

Otrais aiz Hamiltona svētdien finišu sasniedza viņa sīvākais konkurents Sebastjans Fetels ("Ferrari"). Trīs posmus līdz sezonas beigām starp abiem pilotiem tagad ir 66 punkti, bet atlikušajos etapos iespējams iekrāt maksimums 75 punktus. Līdz ar to, lai vācietis varētu cerēt uz titula iegūšanu, viņam ne tikai jāuzvar atlikušajās trīs sacīkstēs, bet arī jācer, ka brits kopumā tajās izcīnīs tikai astoņus punktus, kas ir maz ticams.

Lai nodrošinātu savu ceturto čempiontitulu, Hamiltonam nākamajā posmā Meksikā pietiks arī ar piekto vietu.

Trešais svētdien bija otrs "Ferrari" pilots Kimi Raikonens. Viņu gan noslēdzošajos līkumos apdzina nīderlandietis Makss Verstapens ("Red Bull"), kuram gan beigās tika piespriests piecu sekunžu sods par līkuma nogriešanu, tāpēc soms beigās tomēr tika uz goda pjedestāla.

Šo sacīksti teicami sāka Fetels, kurš pirmajā līkumā apsteidza kvalifikācijā uzvarējušo Hamiltonu un vismaz pirmajos apļos noturēja britu aiz sevis. Pasaules čempionāta kopvērtējuma līderis pirmo vietu šajā sacīkstē atguva septītajā aplī, kad spraigā cīņā apsteidza vācieti un lēnam palielināja savu pārsvaru. Tikmēr arvien augstāk rāpās Verstapens, kuram tika piemērots 15 starta vietu sods par jaudas aparāta maiņu, tāpēc viņš startēja vien no 17. pozīcijas.

15. aplī, neilgi pēc ātrākā apļa laika uzstādīšanas austrālietis Daniels Rikjardo ("Red Bull") bija spiests izstāties dzinēja defekta dēļ, savukārt Fetels divu boksu apmeklējumu dēļ sacensību izskaņā bija noslīdējis uz ceturto vietu, kamēr viņam priekšā braucošie Hamiltons, soms Kimi Raikonens un Valteri Botass ("Mercedes") to bija izdarījuši tikai vienreiz. Dažus apļus pirms beigām Botass tomēr iebrauca boksos, kas Fetelam ļāva pacelties uz trešo pozīciju, bet pēc tam viņu garām palaida Raikonens.

Sacīkstes pēdējos līkumos par šovu parūpējās Verstapens, kurš spraigā cīņā apdzina Raikonenu, taču jau pēc finiša nīderlandietim tiesneši par līkuma nogriešanu piemēroja piecu sekunžu sodu. Līdz ar to noslēgumā viņš bija ceturtais, kamēr piektajā vietā ierindojās Botass.

Sesto vietu izcīnīja "Force India" pilots Estebans Okons, kuram sekoja "Renault" braucējs Karloss Sainss. Astoto pozīciju ieguva otrs "Force India" pilots Serhio Peress, bet pirmo desmitnieku noslēdza pieredzējušais brazīlietis Felipe Masa ("Williams") un krievs Daņiils Kvjats ("Toro Rosso").

Pasaules čempionāta kopvērtējumā pēc 17 posmiem Hamiltonam ir 331 punkts, Fetelam ir 265 punkti, bet trešais ar 244 punktiem ir Botass, kuram ar 192 punktiem seko Rikjardo. Pirmo piecinieku sezonas ieskaitē tikmēr ar 160 punktiem noslēdz Raikonens.

Tikmēr "Mercedes" komanda jau ceturto gadu pēc kārtas izcīnījusi Konstruktoru kausu. Kopvērtējumā "Mercedes" kontā ir 575 punkti, kamēr 428 punkti ir "Ferrari", bet trešā ar 315 punktiem ir "Red Bull".

Līdz šī gada F-1 sezonas beigām atlikuši trīs posmi Meksikā, Brazīlijā un Apvienotajos Arābu Emirātos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!