Foto: Rally Liepāja / MVFoto

Ar Latvijas licenci startējošais "Sports Racing Technologies" (SRT) komandas krievu autosportists Nikolajs Grjazins svētdien triumfēja Eiropas autorallija čempionāta (ERČ) sezonas pēdējā posmā "Rally Liepāja", kamēr no pašmāju sportistiem labāko rezultātu uzrādīja pasaules rallijkrosa čempionāta ("World RX") dalībnieks Reinis Nitišs, kurš bija sestais kopējā ieskaitē.

Tiesa, ralliju aizēnoja nelaimes gadījums, kurā, nogāžoties helikopteram, viens cilvēks gājis bojā, bet trīs cietuši.

Grjazins ("Škoda Fabia R5") rallija finišā par 18,5 sekundēm apsteidza ar Latvijas licenci startējošo somu, šāgada Latvijas čempionu Kalli Rovanperu, kurš sev ierasto "Škoda Fabia R5" automašīnu bija nomainījis pret spēcīgās "M-Sport" komandas "Ford Fiesta R5" braucamo.

Trešo vietu izcīnīja polis Lukašs Habajs, kurš startēja ar "Ford Fiesta R5" spēkratu. Viņš Grjazinam zaudēja divas minūtes un 52,8 sekundes.

No mājiniekiem labākie šajā rallijā bija rallijkrosa pilots Reinis Nitišs ar stūrmani Māri Neikšānu ("Mitsubishi Lancer Evo IX"), kuri bija sestie kopvērtējumā un palika nepārspēti ERČ2 klasē. Savukārt 11.pozīcijā kopējā ieskaitē bija Mārtiņš Sesks ar Andri Mālnieku ("Peugeot 208"), kuri bija otrie ERČ3 klasē, piekāpjoties vien britam Krisam Ingremam ("Opel Adam"), bet 24.pozīcijā ierindojās Jānis Berķis un Edgars Čeporjus ("Ford Fiesta R5").

RC2 klasē ātrākā bija Grjazina ekipāža, kas uzvarēja arī U-28 junioru ieskaitē, bet pilnpiedziņas klasē uzvarēja vācietis Toms Kristensons ("Opel Adam"). Tikmēr U-27 junioru grupā pirmais bija brits Ingrems.

Kajetanovičs ("Ford Fiesta R5"), kurš sestdien garantēja savu trešo ERČ čempiona titulu pēc kārtas, divus ātrumposmus pirms finiša izstājās no sacensībām. Kā tiešraidē "Kurzemes radio" atklāja Habajs, helikopterā, iespējams, atradās Kajetanovičam pazīstamas personas. Arī poļu portāls "Gazeta.pl" vēsta, ka helikopterā atradušies pasažieri no Polijas, kuri bija Kajetanoviča komandas pārstāvji.

Eiropas čempionāta ieskaitē triumfēja Kajetanovičs, bet ERČ2 klasē par čempionu kļuva ungārs Tibors Erdi ("Mitsubishi Lancer Evo X"), kurš šajā etapā piekāpās Nitišam. Savukārt junioru ieskaitē par Eiropas čempionu kļuva Ingrems, nopelnot ieskaites galveno balvu – 100 tūkstošus eiro nākamās sezonas startiem.

Svētdien tika aizvadīts arī Latvijas čempionāta septītais posms, oficiāli noslēdzot rallija sezonu valstī. Šajā ieskaitē dienas pirmajā ātrumposmā Priekulē uzvarēja Rovanpera, kurš par 8,1 sekundēm apsteidza Grjazinu, kopvērtējumā pietuvodamies līdz 10,2 sekundēm. Nākamajā "dopā" Podniekos talantīgais soms atguva vēl vienu sekundes desmitdaļu, taču dienas trešajā ātrumposmā Vecpilī atkal ātrāks bija Grjazins, kurš atvinnēja 7,1 sekundi.

Turpinājumā dienas ceturtajā ātrumposmā Priekulē netālu no tā finiša avarēja helikopters, kā rezultātā "dops" tika atcelts. Nākamajā ātrumposmā atkal uzvarēja Grjazins, iegūstot vēl papildu 2,5 sekunžu pārsvaru pār Rovanperu, bet pēdējā etapā viņš somam zaudēja 1,2 sekundi, taču sacīkšu liktenis jau bija izlemts.

Kā vēstīts, pēc vairākām smagām avārijām divi pilsētas ātrumposmi Liepājā sestdien tika atcelti. Tur avarēja arī kopvērtējuma vicelīderis Brunu Magalešs no Portugāles ("Škoda Fabia R5"), kurš pēc tam pat tika nogādāts slimnīcā. Līdz ar viņa izstāšanos Kajetanovičs oficiāli garantēja sev Eiropas čempiona titulu. Tāpat sacensības neturpina krievs Aleksejs Lukjaņuks ("Ford Fiesta R5"), kurš vēl pēc ceturtā "dopa" bija kopvērtējuma vadībā, bet sestajā ātrumposmā smagi ietriecās kokā.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka Magalešam traumas nav konstatētas. Autobraucējam ir tikai sasitumi.

Pēc sestdien notikušajiem ātrumposmiem no mājiniekiem labākie bija Jānis Vorobjovs un Ivo Pūķis ("Mitsubishi Lancer Evo X"), kuri ieņēma septīto vietu, taču astotajā dopā latvieši avarēja un sacīksti neturpināja.

Rallija norisi iespaido pēdējās dienās Kurzemē valdījušais lietus, tāpēc piektdien tika pieņemts lēmums vairākus ātrumposmus saīsināt, bet jau ceturtdien tika atceltas regularitātes sacensības "Historic Rally Liepāja", kas bija ieplānotas sestdien.

Pērn rallijā "Liepāja", kas bija 2016. gada ERČ čempionāta pirmspēdējais posms, uzvarēja Latvijas sportisti Ralfs Sirmacis un Artūrs Šimins. Viņi arī šogad grasījās startēt Liepājā, tomēr pēdējā brīdī dalību atsauca, šādu lēmumu pieņemot nākotnes plānu vārdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!