Foto: KTM

2017. gada pasaules čempions motokrosā MX2 klasē Pauls Jonass par izcīnīto prestižo titulu teic, ka tas ir tikai viņa darba rezultāts, un par savu nākamo mērķi ir izvirzījis uzvarēt grūtākajās sacensībās, kādas vien var būt jebkuram sportistiem, – mājas sacīkstē, kas viņa gadījumā ir Latvijas MXPG posms.

Kā ziņojām, 2017. gada pasaules čempiona titula iegūšanai Jonasam pēdējā posmā Francijā bija nepieciešams finišēt vismaz 12. vietā pirmajā braucienā, un šo uzdevumu 20 gadus vecais sportists izpildīja ar uzviju, izcīnot sesto vietu un kļūstot neaizsniedzams konkurentiem.

Kas bija pirmā doma pēc finiša šajā braucienā? "Tā pat nebija doma, bet sajūsmas kliedziens!" portālam "Delfi" pastāstīja sportists, kurš trešdien tikās ar mediju pārstāvjiem preses konferencē. "Pēc pirmā brauciena visi bija priecīgi, varētu otro nebraukt, bet bija jābrauc un es to patiesībā ļoti izbaudīju. Pēc finiša kā akmens novēlās no sirds, pašam bija tik viegla sajūta, ka mērķis sasniegts, stresa nebija nekāda."

Runājot par nākamo mērķi karjerā, viņš minēja ne tikai titula saglabāšanu nākamajā sezonā, bet uzvaru Latvijas posmā. "Ķeguma trase ir ļoti ātra, specifiska, ar interesantām bedrēm, nezinu, kur vēl ir tāda trase," stāsta Pauls. "Fiziski ļoti grūta, un vietējo līdzjutēju pūlis uzliek vēl lielāku spiedienu. Tāpēc es ļoti vēlos, lai Latvijā notiktu MXGP posms, un uzvara tajā ir mans mērķis, ko gribu piepildīt!"

Kā ziņojām, šogad Latvijas MX2 posmā Pauls Jonass ierindojās otrajā vietā aiz dāņa Tomasa Čera Olsena.

Pasaules motokrosa čempionāta sezona ir gara – sportistiem jāpiedalās 19 posmos, pa diviem braucieniem katrā. Pauls Jonass šosezon uzvarēja sešos posmos, pārējos, izņemot neveiksmīgo Indonēziju, finišēja TOP 10. Lielākais gandarījums Paulam ir nevis par otro vietu Latvijas posmā, bet gan par uzvaru Ernē trasē Francijā. "Latvijas posmu nevajadzētu salīdzināt ar citiem posmiem," pasmaida Jonass. "Pavisam noteikti man patika posms sezonas vidū Francijā – pats nebiju gatavs tam, ka tur uzvarēšu. Par šo posmu esmu ļoti apmierināts un par to vislielākais gandarījums!"

Sezonas labos panākumus Jonass skaidro ar neveiksmi pagājušā gada izskaņā, kad Loketas trasē tika gūta trauma un ārsts Latvijas motokrosistam uz diviem mēnešiem aizliedza sēsties uz motocikla. "Varēju ātrāk sākt iesākt sagatavošanos 2017. gada sezonai, ziemas periods izvērtās ļoti labs, ieguldīju daudz darba, skrēju, minos ar riteni, braucu ar moci, un to var redzēt rezultātos," preses konferencē pastāstīja Pauls. "Sezona nebija viegla, jo tās sākumā starptautiskās sacensībās Francijā kritu un nedaudz atkal sasitu galvu, un pie sezonas beigām varēja just tā kritiena sekas – galva vairs nestrādāja tik labi, kā gribētos. Tas traucēja treniņiem, nebija koncentrācijas, reiba galva un tas bija iemesls, kāpēc atteicos no dalības Nāciju kausā."

"Izdevās sasniegt lielo mērķi – kļuvu par pasaules čempionu, bet pašam nav sanācis laika apsēsties un pārdomāt to, ko esmu izdarījis," atzinās jaunais sportists. "Laikam vēl neesmu visu aptvēris, tāpēc ir neliels pārsteigums, cik daudz cilvēku un fanu to novērtē, jo pašam šķiet, ka neko tik traku neesmu izdarījis, tikai izdarījis savu darbiņu."

Nākamo mēnesi Pauls veltīs atpūtai, piemēram, makšķerēšanai, un jau novembra sākumā dosies uz Beļģiju, kur sāksies gatavošanās nākamajam gadam. Vēl vienu gadu Pauls var startēt MX2 klasē, ko arī izmantos, bet par tālākiem nākotnes plāniem, pāreju uz elites čempionātu, MXGP, sportists vēl nedomā. "Motokrosā neko nevar paredzēt, centīšos pēc iespējas labāk sagatavoties jaunajai sezonai, lai varētu aizstāvēt titulu un censties pierādīt, kurš ir labākais MX2 braucējs. Pēc tam domāsim," viņš saka. "Džermeijs Sīvers, Benuā Paturels un Džulians Lībers pāriet uz MXGP klase, bet Tomass Kovingtons parādīja, ka būs spēcīgs, trešajā vietā palikušais dānis Olsens, mans komandas biedrs Horhe Prado, australietis Hanters Lorenss, nāks klāt vel jauni sportisti, būs interesanta sezona. Cik daudz katrs būs izdarījis "melno darbu" ziemā, to redzēsim sezonas sākumā."

"Kā potenciālais dalībnieks MXGP sacensības varbūt vēl neskatos, bet jebkuras motokrosa sacensības vēroju no dalībnieka viedokļa, nevis vienkārši skatos cīņas trasē," piebilst Pauls. "Analizēju, kā kurš brauc, lai mācītos no kļūdām un redzētu, kur pats vēl varu augt."

Pauls jau ir izmēģinājis nākamā gada KTM motociklu un ir ar to ļoti apmierināts. "Komandai jau teicu – ja būtu vēl kāds posms jābrauc un būtu izvēle, es startētu ar jauno motociklu, jo tas patiešām ir labāks," viņš norāda. "Ir uzlabojusies vadāmība, citādāka šasija, motors uzlabots, lielāka jauda. Pa ziemu ieguldīsim vēl darbu, lai tehnika būtu vēl labāka, un nākamsezon, domāju, mocis būs spēcīgāks kā šajā sezonā."

Par numuru, kāds rotās viņa motociklu, jaunais pasaules čempions arī vēl neesot izlēmis. "Protams, vieninieks uz moča izskatās ļoti skaisti, bet arī 41 man ir tuvs sirdij. Vēl padomāšu," saka Pauls.

Latvijas Motosporta federācijas (LaMSF) prezidents Mārtiņš Lazdovskis uzsver, ka Paula Jonasa izcīnītais tituls ir izcils un vēsturisks sasniegums Latvijas motoru sportā, kas tiks "likts lietā" izveidojot īpašu jauno braucēju atbalsta programmu, kas ļautu sagatavot nākamos iespējamos titula pretendentus. "Paula panākumu katrs nākamais varēs tikai atkārtot, jo Pauls ir pirmais soloklašu motokrosa pasaules čempions no Latvijas," saka LaMSF prezidents. "Kopā ar Paula menedžeri Kristeru Serģi gribam iedibināt sistēmu, lai Paula panākums nebūtu nejaušība. Kristers ar Paulu ir piekrituši parādīt jauniešiem to ceļu, kāds ir ejams, lai nākamajiem nebūtu jākāpj uz veciem grābekļiem, tāpēc izveidota jauniešu atbalsta programma. Papildus tam nākamgad sacensībās Latvijā liksim lielāku uzsvaru uz jauniešu čempionātu, jo pieaugušajiem ar pieciem posmiem ir gana, bet jauniešiem ir jābrauc, un jādara tas vasarā, kad ir brīvlaiks. Tāpēc paredzam būtiskas izmaiņas Latvijas motokrosa čempionātā un kalendārā, lai rastu iespēju izpausties tiem jaunajiem talantiem, kas varētu sekot Paula pēdās."

"Esam izveidojuši plānu, kā sadarbībā ar Paulu atbalstīt un apmācīt jaunos braucējus," pastāstīja Kristers Serģis. " Jaunie sportisti strādās un trenēsies kopā ar Paulu tajā vidē, režīmā un cilvēku plūsmā, kurā viņš šobrīd strādā, lai jaunie Latvijas braucēji būtu gatavi lielajiem izaicinājumiem un mērķiem. Lai nav tā, ka dažam šķiet, ka viņš trenējas un gatavojas, bet tas netiek darīts pareizi. Mūsu mērķis ir parādīt, kā to darīt pareizi. Droši vien sauksim to par "PJ 41 attīstības programmu", un Pauls ir gatavs palīdzēt ar padomiem, pieredzi un kontaktiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!