Foto: mxlarge.com

Latvijas šī brīža labākais motokrosa braucējs Pauls Jonass no "Red Bull KTM Factory Racing" komandas svētdien Francijā tika kronēts par pasaules čempionu MX2 klasē, pārrakstot Latvijas motokrosa vēsturi.

Līdz šim pasaules čempionātos motokrosā latvieši titulus bija izcīnījuši vien blakusvāģu sacensībās, kur savulaik dominēja Kristers Serģis un Artis Rasmanis, kuriem izdevās piecas reizes kāpt uz pjedestāla augstākā pakāpiena. Tāpat blakusvāģu sacensībās trīskārtējs planētas čempions ir kantētājs Kaspars Stupelis, bet reizi pie zelta tika arī Kaspars Liepiņš.

Lai kļūtu par pasaules čempionu Jonasam sezonas pēdējā posma pirmajā braucienā vajadzēja finišēt vismaz 12.vietā, bet latvietis izcīnīja sesto pozīciju, kopvērtējumā kļūstot konkurentiem neaizsniedzams. Savukārt otrajā braucienā latvietis bija trešais, posmā izcīnot piekto pozīciju.

Pirmajā braucienā uzvarēja amerikānis Tomass Kovingtons, bet latvieša sīvākais konkurents kopvērtējumā Žeremijs Sīvers no Šveices bija otrais.

Jonass, kurš kvalifikācijā bija otrais, sacensības dubļainajā Francijas trasē sāka ar kritienu un pirmajā aplī bija 16.vietā, bet ceturtajā aplī viņš sasniedza sev nepieciešamo pozīciju titula nodrošināšanai. Turpinājumā viņam izdevās vēl nedaudz pakāpties un kā čempionam finišēt sestajā vietā, saņemot šampanieša šaltis no savas komandas.

Savukārt otrajā braucienā ātrākais bija austrālietis Lorenss Hanters, otrais bija Kovingtons, bet trešajā vietā jau čempiona statusā finišēja Jonass.

Posmā ar 47 punktiem uzvarēja Kovingtons, otrais ar 43 punktiem bija Lorenss, bet trešais bija vēl viens austrālietis Džeds Bītons.

Jonasam kopvērtējumā tika pie 771 punkts, kamēr Sīveram bija 732 punkti un vicečempiona tituls, bet trešais ar 479 punktiem bija dānis Tomass Kjērs Olsens.

Jonass šosezon triumfēja sešos posmos un bija labākais 14 braucienos. Līdz šai sezonai latvietis pasaules čempionātā bija spējis uzvarēt tikai vienā braucienā, kā arī ne reizi nebija triumfējis posma summā.

Pērn Jonass smadzeņu satricinājuma dēļ priekšlaicīgi noslēdza sezonu. Neskatoties uz nestartēšanu vairākos sezonas beigu posmos, Latvijas motokrosists izcīnīja piekto vietu kopvērtējumā pasaules čempionātā MX2 klasē. Savukārt 2015.gadā viņš bija pasaules vicečempions.

Kā vēstīts, Jonass šogad nepalīdzēs Latvijas izlasei Nāciju kausa sacensībās. Februāra vidū neilgi pirms pasaules čempionāta sezonas sākuma Jonass starptautiskās sacensībās guva nelielu smadzeņu satricinājumu, bet tas viņam netraucēja jau nedēļu vēlāk piedalīties pirmajā pasaules čempionāta etapā. Turpinājumā latvietis piedalījies visos posmos, taču gūto galvas traumu dēļ ārsti bija ieteikuši sezonu beigt ātrāk.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka turpat Francijā Kārlis Sabulis no "Astes4-Tesar Yamaha" komandas izcīnīja astoto vietu Eiropas čempionāta - pēdējā - devītajā posmā 250 kubikcentimetru klasē (EMX250), kopvērtējumā ieņemot 15.vietu.

Sabulis pirmajā braucienā bija devītais, bet otrajā finišēja 12.pozīcijā. Posmā latvietis ar 21 punktu izcīnīja astoto vietu, bet pirmais ar 42 punktiem bija brits Džeimss Dans.

Eiropas čempionāta kopvērtējumā triumfēja itālis Morgans Lesjardo, kurš šoreiz bija sestais, bet sezonas gaitā tika pie 294 punktiem. Otro vietu ar 242 punktiem ieņēma viņa tautietis Simone Furloti, kurš šajā posmā nestartēja, bet trešais ar 223 punktiem bija spānis Ruvens Fernandess.

Tikmēr Sabulis ar 108 punktiem bija 15.pozīcijā.

Sabulis šosezon startēja arī divos pasaules čempionāta posmos MX2 klasē.

Kā vēstīts, Sabulis iekļauts provizoriskajā Latvijas izlases sastāvā startam Nāciju kausā. Sabulis Latviju pārstāvēs MX2 klasē, prestižākajā MXGP klasē startēs Toms Macuks, bet "Open" klasē piedalīsies Dāvis Ivanovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!