Foto: Publicitātes foto

Aizvadītajā svētdienā Francijā, Loekas trasē, ar četru Latvijas pārstāvju piedalīšanos un atšķirīgiem panākumiem tika aizvadīts pasaules ("World RX") un Eiropas ("Euro RX") čempionāta posms rallijkrosā, kur trijās klasēs startēja četri Latvijas pārstāvji, tiekot arī uz goda pjedestāla.

Labāko rezultātu no Latvijas pilotiem Francijas posmā sasniedza mūsu valsti pārstāvošais pilots Vasīlijs Grjazins no Krievijas ("Sports Racing Technologies"), kurš kāpa uz goda pjedestāla trešā pakāpiena RX2 klasē. Finālā Vasīlijs iekļuva, izcīnot otro vietu savā pusfināla braucienā.

Turpat Francijā norisinās arī Eiropas čempionāta priekšpēdējais posms "Super 1600" klasē, kurā uz čempiona titulu pretendē Artis Baumanis ("Volland Racing"). Pārliecinoši iekļuvis pusfinālā, Artis tajā izcīnīja trešo vietu, kvalificējoties finālam, kurā palika piektais.

"Finālā Artis startēja no pēdējās rindas, sanāca ļoti labs starts un pēc pirmajiem diviem līkumiem viņš jau bija trešais, bet dzišaljos dubļos mašīna "norāvās" no trajektorijas un izslīdēja, Artis sagriezās un kamēr atkūlās atpakaļ, visi jau bija gabalā un rezultāts sabojāts," portālam "Delfi" atklāja Arta tēvs Andris Baumanis. "taču pēc fināla dānis Ulriks Linnemans uzrakstīja protestu par lietuvieti Roku Bacjušku, kam tika piespriests triju vietu sods, un Artis pacēlās uz piekto vietu, kas ļauj saglabāt dalītu pirmo vietu čempionāta kopvērtējumā."

Eiropas čempionāta kopvērtējumā pirms pēdējā posma, kas notiks Latvijā, Artim Baumanim tagad ir vienāds punktu skaits ar paša komandas biedru, ungāru Kristianu Sabo, kurš Francijas posmā uzvarēja un ieguva maksimālu punktu skaitu. Abiem pilotiem tagad ir pa 90 punktiem, bet tuvākajam sekotājam Ulrikam Linnemanam – 77.

Svētdien prestižākajā "Supercar" klasē tika aizvadīti pēdējie divi kvalifikācijas braucieni; Jānim Baumanim ("Team STARD") un Reinim Nitišam ("EKS") sarežģītajos trases apstākļos neizdevās uzlabot sestdien pirmajās divās kvalifikācijās sasniegto, taču pusfinālā iekļuva abi.

Trešajā kvalifikācijas braucienā Jānis Baumanis uzrādīja septīto, bet Nitišs 13. rezultātu. Savukārt noslēdzošajā kvalifikācijas sesijā ātrāks bija Nitišs, kurš ieņēma devīto vietu, bet Baumanim bija 12. labākais laiks.

Pusfinālā abi Latvijas braucēji startēja otrajā braucienā, kurā Baumanis finišu sasniedza ceturtais, bet Nitišs finišēja pēdējais, jo pēc sadursmes ar konkurentu atteicās darboties logu tīrītāju slotiņas, līdz ar to viņam cīņa par iekļūšanu finālā beidzās, jo visu braucienu nācās veikt "uz aklo".

"Lielisks pusfināla sākums un cīņa par vietu finālā ar Bakerudu. Diemžēl, pēc viena no sitieniem uzlocīju auto motora pārsegu, kas visticamākais bija cēlonis tam, ka pārstāja darboties logu tīrītāji," saka Reinis. "Lietus apstākļos, kad redzamība jau tā ir apgrūtināta, vairs neko nevarēju redzēt. Vairākas reizes atsitos pret trases nožogojumiem, vai pamatīgi nogriezu līkumus. Tehniskajos sporta veidos tā mēdz gadīties un galva nav jānokar. Ātrums mums ir un ceru, ka spēsim parādīt patieso potenciālo jau pēc divām nedēļām Biķerniekos!"

Šajā pusfināla braucienā uzvarēja zviedrs Timijs Hansens, aiz sevis atstājot Sebastjanu Lēbu un norvēģi Andreasu Bakerūdu. Savukārt otrā pusfinālā uzvarēja Johans Kristofersons, aiz kura palika norvēģis Peters Solbergs.

Finālā kārtējo reizi savu pārspēku nodemonstrēja Kristofersons, aizvadot ātru un stabilu braucienu un kļūstot par pirmo braucēju modernajā "World RX" vēsturē, kas uzvarējis četros posmos pēc kārtas. Otro vietu par prieku daudzajiem tūkstošiem franču līdzjutēju ieguva Lēbs, bet trešais finišēja pagājušā gada čempions Matiass Ekstrems.

Nākamais, 10. pasaules čempionāta posms, "Neste World RX of Latvia" notiks pēc divām nedēļām, 16. un 17. septembrī Biķernieku trasē Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!