Foto: Rihards Baumanis

Latvijas pilots Jānis Baumanis ("STARD") svētdien iekļuva Kanādā notiekošā pasaules rallijkrosa čempionāta ("World RX") sezonas astotā posma pusfinālā prestižākajā "SuperCar" klasē, kamēr otrs Latvijas braucējs Reinis Nitišs labāko divpadsmitniekā neiekļuva, lai pacīnītos par finālu.

Baumanis Kanādā aizvadīja teicamu kvalifikāciju, ieņemot septīto vietu un iekļūstot pusfinālā, kurā viņam pretī stājās pieci Zviedrijas piloti. Pasaules čempiona Matiasa Ekstrema kļūda startā ļāva Baumanim pusfināla distances ievadā pacelties uz trešo pozīciju, tomēr distances vidū Jāņa mašīnu piemeklēja tehniskas problēmas un finišā Latvijas braucējs bija vien piektais, paliekot bez fināla.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja Jāņa tēvs un menedžeris Andris Baumanis, problēma izrādījās dzinēja pārkaršana, ko izraisīja dzesēšanas sistēmai papildus uzliktais aizsargsiets, kas aizķepa ar mitro granti.

Vēl viens latvietis Reinis Nitišs kvalifikācijā palika 16. vietā un neiekļuva starp pusfināla 12 dalībniekiem.

"Jāatzīst, ka lielā mērā manu rezultātu izšķīra sestdien pieredzētie auto tehniskie defekti. Pirmajā braucienā atrados labā pozīcijā, bet tad, pēdējā aplī pēkšņi radās auto kardāna defekts, kamdēļ atkritu uz pēdējo vietu ne tikai braucienā, bet arī kopvērtējumā. Jāuzteic mehāniķi, kuri līdz pat pašam pēdējam mirklim centās savest auto darba kārtībā – lai gan tiku līdz startam, diemžēl jau uzreiz pēc tā sapratu, ka kaut kas īsti nav kā nākas – auto vienkārši trūka jaudas," pēc sacensībām stāsta Reinis Nitišs. "Svētdien centāmies glābt iepriekš izlieto – auto darbojās teicami, un arī pašam izdevās braucieni bez kļūdām. Diemžēl, savu lomu nospēlēja ārējie faktori, mainīgs trases segums un sadursmes ar konkurentiem. Tie, protams, neizšķīra gala rezultātu, bet arī nenāca man talkā izcīnīt vietu pusfinālā. Līdz posmam Francijā ir jāsakopo visi spēki, lai ar augstvērtīgu sniegumu veiktu čempionāta noslēdzošo trešdaļu!"

Toties sacensību finālā RX2 klasē spēja iekļūt Latvijas autosporta komandas "Sports Racing Technologies" (SRT) pilots Vasīlijs Grjazins, kurš startē ar Latvijas licenci. Cīnoties ar tehniskām problēmām, Grjazins šajā posmā izcīnīja ceturto vietu, kas ir viņa labākais rezultāts šosezon. RX2 čempionāta kopvērtējumā bijušais rallists atrodas devītajā vietā.

Šosezon Latvijas braucēji finālā spējuši iekļūt tikai divreiz – Nitišs izcīnīja piekto vietu otrajā etapā Portugālē, bet Baumanis bija sestais iepriekšējā posmā Zviedrijā.

Pasaules čempionāta kopvērtējumā pēc septiņiem posmiem pārliecinošs līderis ar 181 punktu ir trīs uzvaras pēc kārtas izcīnījušais zviedrs Johans Kristofersons ("PSRX"), viņam ar 150 punktiem seko norvēģis Peters Solbergs, kamēr trešais ar 143 punktiem ir iepriekšējo etapu izlaidušais Nitiša komandas biedrs un pašreizējais čempions Ekstrems.

Jānis Baumanis pēc Kanādas posma čempionāta kopvērtējumā ir apsteidzis Reini Nitišu, paceļoties uz 13. vietu. Abus Latvijas pilotus šķir seši punkti.

Nākamais, devītais "World RX" posms risināsies Francijā, bet desmito septembra vidū uzņems Latvija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!