Foto: Publicitātes attēli
"Latvijas autoceļu uzturētājs" (LAU) izstrādājis interaktīvo karti, kurā ceļu lietotāji var redzēt, kur konkrētajā brīdī uz valsts autoceļiem strādā ceļu uzturētāju ziemas dienesta automašīnas, kas aprīkotas ar GPS iekārtām.

"Ik ziemu uzklausām autobraucēju pārmetumus, ka snieg, ceļi ir slideni, bet neviena ceļu uzturētāja mašīna nav redzama. Ceļu uzturēšanas darbi ziemā pārsvarā notiek ļoti agrās rīta stundās, un līdz pulksten sešiem vai septiņiem no rīta, ja neturpinās snigšana, ceļu tīrīšanas un kaisīšanas darbi faktiski ir pabeigti. Tieši tādēļ nereti autovadītāji LAU sniega tīrītājus uz ceļiem neredz," uzsver LAU valdes priekšsēdētājs Vladimirs Kononovs.

Interaktīvajā kartē tiešsaistes režīmā redzama LAU ziemas dienesta automašīnu atrašanās vieta, līdz ar to redzams, kuros posmos tiek veikti ceļu uzturēšanas darbi. Ņemot vērā, ka LAU darba specifika ziemas sezonā ir tāda, ka autoceļiem ir jābūt sakoptiem vēl pirms intensīvas autosatiksmes plūsmas sākšanās, karte papildināta ar tabulu, kurā ir pēdējo stundu aktuālie dati par ziemas dienesta tehnikas vienībām pa reģioniem.

"Visvairāk ar zaļo krāsu apzīmēto auto ikonu būs redzams agrās rīta stundās, bet dienvidū, ja nesnigs un neputeņos, LAU automašīnu skaits uz valsts ceļiem būs neliels. Mūsuprāt, šī karte ceļu lietotājiem palīdzēs labāk izprast arī ceļu uzturētāju darbu un būt pārliecinātiem, ka uzturētāji neslinko, bet veic savus pienākumus. Pieredzējušus autovadītājus karte informēs, ka viņu maršrutā strādā LAU mašīna un ka jābūt uzmanīgam, savukārt mazāk pieredzējuši šoferi varēs plānot savu maršrutu tā, lai brauktu pēc kaisītāja, nevis tam pa priekšu," skaidro Kononovs.

Šis ir LAU un valsts ceļu pārvaldītāja "Latvijas Valsts ceļi" sadarbības projekts. Interaktīvā karte testa režīmā publicēta LAU mājaslapā www.lau.lv, savukārt "Latvijas Valsts ceļi" mājaslapā LAU tehnikas darbam var sekot līdzi kartē "Braukšanas apstākļi". Kartes izstrādi nodrošinājis SIA "Intelligent Systems". Tiek turpinātas sarunas par šādas informācijas nodrošināšanu populārajā navigācijas aplikācijā "Waze".

Ziemas sezona autoceļu uzturēšanā ilgst līdz 31. martam. Līdz tam plānots uzklausīt ceļu lietotāju komentārus un atsauksmes par interaktīvo karti, lai tajā nepieciešamības gadījumā veiktu papildinājumus, un nākamajā ziemas sezonā, kas sāksies šā gada 1. novembrī, karti publicētu gala versijā.

LAU veic gandrīz 200 dažādus ikdienas uzturēšanas darbus uz valsts autoceļiem. Uzturamo valsts autoceļu kopgarums ir vairāk nekā 20 000 km, no tiem vairāk nekā 8 000 km autoceļu ir ar melno segumu un gandrīz 12 000 km ir grants autoceļu, kā arī ikdienas uzturēšanas darbi tiek veikti uz vairāk nekā 900 tiltiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!