Foto: Publicitātes foto

Viens no vadošajiem Latvijas autosportistiem Jānis Baumanis savu karjeru pasaules rallijkrosa čempionātā ("World RX") turpinās "STARD" komandā, savukārt viņa brālis Artis Baumanis savu otro sezonu Eiropas rallijkrosa čempionātā ("Euro RX") aizvadīs Vācijas komandas "Volland Racing" sastāvā, atklājuši sportistu pārstāvji.

"STARD" ("Stohl Advanced Research and Development") vienībā kopā ar Jāni Baumani brauks viņa pārinieks iepriekšējā komandā, Krievijas pilots Timurs Timerzjanovs.

"Pirms šā gada pasaules čempionāta notikuši lieliski pavērsieni mūsu aktivitātēs," saka Jānis Baumanis. "Esam atgriezušies pie tiešas sadarbības ar austrieti Manfredu Štolu un "STARD" komandu, kā arī uzsākuši kopīgu ceļu ar jauniem atbalstītājiem. Sadarbība ar "LOCO Energy Drink" dod man lielisku motivāciju kļūt vēl ātrākam un precīzākam, lai kopīgi cīnītos par augstākajiem rezultātiem pasaules čempionātā. Man arīdzan ir patiess prieks, ka mums ir izdevies piesaistīt Timuru, jo viņš ir sasodīti ātrs un pieredzējis braucējs, no kura es varu daudz mācīties un iegūt, viņš nekad neatsaka man savu padomu un mums ir ļoti draudzīgas attiecības!"

"Esmu ļoti priecīgs būt kopā ar savu komandas biedru kopā arī nākamajā gadā!" par jaunās komandas pilotu tandēmu saka Timerzjanovs. "Jānis ir viens no stabilākajiem, ātrākajiem un atbildīgākajiem braucējiem pasaules čempionātā, un mums ar Jāni ir ļoti labas un draudzīgas attiecības. Šogad mums būs jaunas automašīnas un ir jābūt krietni labākiem rezultātiem!"

"STARD" komanda šosezon formāli debitēs "World RX", taču tās kodolu veidojošie speciālisti ir ar ievērojamu pieredzi sporta auto būvniecībā gan rallijā, autošosejā un arī rallijkrosā. Vienības inženierijas un tehniskās attīstības daļu vada austriešu speciālists un bijušais WRC pilots Manfreds Štols, savukārt daļēju komandas menedžmenta un mārketinga attīstību veicinās brāļu Baumaņu tēvs un menedžeris Andris Baumanis.

"2016. mums sanāca tāds kārtīgs mācību gads - pateicoties dažādām situācijām, esam guvuši pamatīgu pieredzi," saka Andris Baumanis. ""World RX Team Austria" sezonas sākumā nonāca smagā situācijā, jo pašķīrās komandas izveidotāju, Manfrēda Štola un Maksa Puhera, ceļi, sezona tika uzsākta ar pilnīgi jaunu komandas sastāvu, no kuriem pieredzējušākais bija Krievijas pilots Timurs Timerzjanovs. Gribu pateikt lielu paldies visiem iepriekšējas komandas darbiniekiem un īpaši Puhera kungam, jo visi strādāja ar milzīgu motivāciju un pašatdevi."

"Šobrīd esam pilnībā koncentrējušies uz jauno sezonu un komandas attīstību. Patīkami, ka esam dziļi iesaistījušies visos procesos un daudzas jaunā auto komponentes tiek izgatavotas Latvijā," norāda Andris Baumanis. "Prognozēs par rezultātiem būšu piesardzīgs, bet esmu pārliecināts, ka mūsu auto un piloti būs pietiekoši ātri, lai regulāri cīnītos par pusfinālu un iekļūšanu finālā, jo, godīgi sakot, cīnīties ar rūpnīcas komandām šogad būs īpaši grūti. Zināms, ka šogad čempionātā piedalās jau četras pilnvērtīgas autoražotāju rūpnīcu atbalstītas komandas - "Volkswagen", "Audi", "Peugeot" un "Ford". Jāsaka gan, ka esam gana optimistiski noskaņoti, jo gan Jānis, gan Timurs ne vienu vien reizi ir pierādījuši, ka mazās privātās komandas ir spējīgas uz pārsteigumiem. Komanda un visi iesaistītie cilvēki šobrīd strādā ārkārtīgi smagi un ar milzīgu pašatdevi, lai jau no pirmās sacensības mēs būtu konkurētspējīga komanda!"

Jāņa Baumaņa sadarbība ar "STARD" neaprobežosies tikai ar šā gada rallijkrosa pasaules čempionātu - komanda ir uzsākusi sadarbību ar Korejas autoražotājiem KIA, uzbūvējot "KIA C'eed" automobili šosejas sacensībām, kurās paredzēts iesaistīt arī Latvijas pilotu. "Jau šogad man ir paredzēti testi un starti ar KIA automašīnu TCR autošosejas seriālā, kurā piedalās praktiski visi lielākie autoražotāji," stāsta Jānis Baumanis. "Latvijā šīs automašīnas varēsim redzēt Baltijas kausa posmā Biķernieku trasē."

Jāņa brālis Artis Baumanis šogad aizvadīs savu otro sezonu "Super 1600" klasē Eiropas rallijkrosa čempionātā ("Euro RX"), uzsākot sadarbību ar Vācijas komandu "Volland Racing". Sezonu komanda sāks ar "Škoda S1600" markas automašīnām un vēlāk pāries uz "Audi A1" un ir skaidrs, ka pieredzējusī komanda ar Latvijas līdzjutējiem zināmo bijušo Eiropas autokrosa čempionu Rolfu Follandu priekšgalā šosezon būs viens no vadošajiem spēkiem "Super 1600" klasē.

"Ar nepacietību gaidu sezonas sākumu, jo šogad mūsu komandai un ģimenei tas ir īpašs – uzsākam sadarbību ar jauniem sponsoriem, un es sēdīšos jaunā mašīnā, kuru sagatavojuši lieliskie "Volland Racing" speciālisti. Mērķi, neapšaubāmi, ir visaugstākie – vēlos dot atbalstītājiem un savai komandai Eiropas čempionāta medaļu!" saka Artis Baumanis.

Arta komandas biedrs būs 2016. gada "Euro RX" čempions "Super 1600" klasē, ungārs Kristians Sabo.

"Mūsu šīssezonas braucēji būs ļoti ātri, labi atceros posmu Lidenhilā, kur abi šie piloti cīnījās viens ar otru par uzvaru," saka Follands. "Ar Baumaņu ģimeni mums vienmēr bijušas labas attiecības un mēs jau iepriekš runājam, ka vajadzētu sadarboties. Abi uzskatām, ka tagad tam ir īstais laiks!"

"Ceru, ka dosim Artim iespēju attīstīt viņa talantu, jo 2016. gadā redzējām, cik ātrs viņš var būt," piebilst komandas vadītājs. "Komandas mērķis ir, lai šis ātrums būtu pēc iespējas pastāvīgs."

""Super 1600" klasē Eiropas čempionātā pēdējos trijos gados ir novērojama ļoti spēcīga konkurence, vadošās komandas vai individuālie braucēji nopietni strādā pie tehnikas attīstības, komandu imidža un mārketinga lietām, šeit veidojas laba bāze nākotnes "Supercar" klases braucējiem,"piebilst Andris Baumanis. "Skatoties, kā pēdējos gados attīstās "Volland Racing", bija loģisks solis uzsākt sadarbību ar šo komandu. Prieks, ka Rolfs, novērtējis Arta izaugsmi, uzaicināja pievienoties viņa komandai. Zinu, ka kandidātu un gribētāju uz vietu tajā bija daudz. Nākamgad notiks iecienītās auto markas nomaiņa un gads solās būt ļoti interesants. Artim noteikti būs interesantākā sezona viņa karjerā!"

Abus Latvijas pilotus šosezon atbalstīs Lielbritānijas kompānija "LOCO Energy Drink". Tās vadītājs Marks Blekbērns atzīstas, ka jau vairākus gadus seko līdz Jāņa Baumaņa gaitām pasaules rallijkrosa čempionātā, un Latvijas sportista sniegums trasē ir pamudinājis uzsākt sadarbību tieši ar viņu. "Mēs jau vairākus gadus vērojam Jāņa Baumaņa sniegumu starptautiskajās sacensībās. Mēs meklējam talantīgus, ambiciozus pasaules līmeņa sportistus, ar pārliecinošu tiekšanos pēc mērķa, un Jānis precīzi atbilst šiem uzstādījumiem, kurus esmu izvirzījis," saka Blekbērns. "Turklāt Jāņa aktivitātes ļāva mums pievērst uzmanību arī Arta Baumaņa cīņām "Super 1600 klasē". Abi brāļi un visa Baumaņu ģimene kopumā veido ļoti mērķtiecīgu komandu, tāpēc mēs zinām, ka šī būs lieliska sadarbība ceļā uz panākumiem!"

"Neapšaubāmi tas ir lielisks notikums ne tikai mūsu ģimenei, bet visam sportam kopumā," uzskata Andris Baumanis. "Mēs augstu novērtējam to, ka šis tomēr ir gadījums, kad sponsors ir ievērojis sportistu, nevis menedžeris klauvē pie aizslēgtām durvīm, aiz kurām skan skaļa mūzika, bet neviens nesadzird klauvējienu. Esmu pārliecināts, ka gan Jānim, gan Artim tas dos papildus motivāciju!"

2017. gada pasaules rallijkrosa čempionāta sezona sāksies 31. martā ar komandu prezentāciju un pirmo posmu Katalonijas trasē Spānijā. Kopumā kalendārā iekļauti 12 posmi, no kuriem desmitais notiks Latvijā - "World RX of Latvia", kas risināsies septembra vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!