Neskatoties uz to, ka LTV pārtraucis tālrādē translēt "Zebru", raidījuma veidotāji jaunāko sižetu publicējuši internetā. Tajā "Zebra" vadītājs Pauls Timrots sniedz padomus, kā no grāvja izvilkt tajā iestigušu automobili.

Šādā situācijā varētu šķist, kas tad tur tik grūts – piesien striķi un izrauj! Tomēr, lai to izdarītu droši, jāatceras desmitiem sīkumu. Kaut vai tāda detaļa – kur liksiet spēkrata atslēgas, kamēr skraidāt pa sniegu ar striķi. Pazaudēt tās šādos apstākļos patiešām ir viens un divi.

Pirmā lieta, ja izdomājat kādam nelaimē nonākušajam, atstājiet savu automobili drošā vietā un padariet to redzamu – ieslēdziet avārijas gaismas. Nākamais – arī pašam jābūt redzamam un uzvelciet atstarojošo vesti, lai cik nesmuka tā arī nebūtu. Tāpat pavērojiet, vai cietušais nav dzēris, ja tā, tad gan nepalīdziet, bet sauciet policiju.

Svarīgi striķi ir piesiet kārtīgi, lai vilkšanas laikā tas nepārtrūkst un ar āķi neizdauza aizmugurējo stiklu. Ja striķim galā nav āķa, tad mezglu veidojiet ar cilpu, lai to var atsiet. Modernākiem auto metāla cilpa, pie kuras liekams āķis, ir skrūvējama atsevišķi un dažkārt tā ir ar kreiso vītni, par to nebrīnieties!

Kad abi auto ir saāķēti, braukšanu jāuzsāk tā, ka striķis tiek nospriegots. Ja vilcējs sāk buksēt, tad izvilkšanu var veikt ar nelielu ieskrējienu, lai arī automobiļa masa ar savu inerci piedalās vilkšanā. Šeit gan nevajadzētu pārspīlēt un šis variants jāatstāj kā drastiskākais, ja nekas cits nelīdz.

Kad vilkšana no grāvja ir izdevusies veiksmīgi, uzreiz ņemam nost striķi un auto padzenam ceļa malā, lai netraucētu citiem. Pēc tam abi auto saimnieki var savā starpā pļāpāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!