Foto: Ģirts Freijs
Talantīgais somu autobraucējs Kalle Rovanpera svētdien pārliecinoši triumfēja rallijā "Latvija", kas bija Latvijas čempionāta pēdējais posms, nodrošinot sev uzvaru sezonas kopvērtējumā prestižākajā LRČ1 klasē.

Rovanpera, startējot ar R5 klases "Škoda Fabia R5" mašīnu, svētdien rallija "Latvija" otrajā dienā pārliecinoši uzvarēja visos piecos "dopos", sacensību noslēgumā par minūti un 22,82 sekundēm pārspējot ar Latvijas licenci startējošo krievu rallistu Nikolaju Grjazinu ("Sports Racing Technologies").

Pēc sacensībām Grjazins saņēma četru minūšu sodu, jo desmitajā un 11. ātrumposmā izmantojis grieztas riepas, un atkrita uz astoto pozīciju. Līdz ar to uz sacensību otro vietu pacēlās Jānis Vorobjovs/Artūrs Žeibe, uz trešo - Mārtiņš Svilis/Ivo Pūķis, kuri sezonas pēdējā rallijā nodrošināja sev Latvijas čempionu titulu LRČ2 ieskaitē.

"Cīņa bija interesanta. Rallija "Latvija" aizraujošākais mirklis bija garie grants ātrumposmi Tukumā. Braukšana tur bija ļoti interesanta, un tieši tajos mums izdevās izvairīties no kļūdām un panākt nepieciešamo pārsvaru. Šaubos, vai spētu pabraukt vēl ātrāk! Līdz ar to esmu ļoti apmierināts ar paveikto un izcīnīto čempiontitulu!" finišā atzina Rovanpera.

Pēc izmaiņām rezultātos otro vietu izcīnīja latvietis Jānis Vorobjovs ar stūrmani Arturu Žeibi, kuri šajā posmā startēja ar "Mitsubishi Mirage" braucamo un sākotnēji no Grjazina ekipāžas atpalika par nepilnām piecām sekundēm. Otrajā sacensību dienā Vorobjovs visos ātrumposmos uzrādīja otro labāko laiku. Pēc rallija kļuva zināms, ka pieredzējušais pilots ir ieguvis arī ceļojošu Aleksandra Karamiševa kausu, ko parasti pasniedz sezonas pēdējā rallija pēdējā ātrumposma uzvarētājam.

"Mežā viegli negāja. Visu laiku bija jāuzmanās, lai noturētos uz ceļa. Otrajā piegājienā garajā ātrumposmā sāka tecēt ārā motoreļļa, tādēļ nebijām pārliecināti, vai mašīnai vispār izdosies sasniegt finišu. Līdz Jūrmalai gan izdevās likvidēt problēmas. Kopumā - viens kārtīgs rudens rallijs! Pasākums lieliski noorganizēts, par ko jāpaeicas rallija rīkotājam Jānim Krastiņam un viņa komandai. Ir patiess gods izcīnīt šo balvu, zinot cik leģendārs braucējs bija Karamiševs. Patīkami, ka to ir izdevies sasniegt un sasniegt finišu!" Latvijas rallija čempionāta sezonas finišā saka Vorobjovs.

LRČ2 klasē Svilis tuvāko sekotāju, Krievijas pilotu Sergeju Remeņņiku ("Prospeed") apsteidza gandrīz par pusotru minūti.

LRČ1 sezonas kopvērtējums:

VietaPilotsStūrmanisAutomašīnaPunkti*
1.Kalle RovanperäRisto PietiläinenŠkoda Fabia R5121
2.Jānis VorobjovsArtūrs Žeibe Andris MālnieksMitsubishi Mirage99,5
3.Raimonds KisielsArnis RonisŠkoda Fabia R551
4.Edijs BergmanisEdgars Grīns Māris KulšsMitsubishi Evo IX46
5.Ralfs SirmacisArtūrs ŠiminsŠkoda Fabia R532
6.Guntis LielkājisIvars Grošus Vilnis MiķelsonsMitsubishi Evo IX25

* norādīts punktu skaits atbilstoši N-1 punktu skaitīšanas sistēmai, kas nosaka – kopvērtējumā tiek summēti katras ekipāžas septiņi no astoņiem labākajiem rezultātiem.

Jau ziņots, ka pēc pirmās dienas Rovanpera tuvāko sekotāju Grjazinu apsteidza vien par 2,11 sekundēm. Soma pārsvars bija lielāks, taču sporta kompleksā 333 veikto divu "dopu" rezultātus organizatori anulēja, līdz ar to konkurenti nedaudz pietuvojās Rovanperam. Šāds lēmums tika pieņemts, jo bija konstatētas laika ņemšanas iekārtu tehniskas problēmas.

Rovanpera šajās sacensībās dominēja, jo uzvarēja 10 no 12 ātrumposmiem, bet vēl pa panākumam guva Grjazins un Vorobjovs.

Savā dzimtenē Rovanpera vēl nevar piedalīties rallija sacensībās vecuma ierobežojuma dēļ, savukārt Latvijā tas iespējams no 15 gadu vecuma, ko somu pilots izmantoja, jau pērn startējot Latvijas rallija čempionātā priekšpriedziņas klasē.

Šosezon Rovanpera izcīnīja uzvaru piecos no astoņiem Latvijas čempionāta posmiem, vēl divas reizes bija otrais, bet vienreiz septītais. Savukārt otrais LRČ1 klasē palika Vorobjovs, kurš uzvarēja "Kurzemes" rallijā, bet vēl piecas reizes bija otrais un reizi trešais.

Tikmēr Svilis LRČ2 klasē uzvarēja četros no astoņiem posmiem.

"Šodien gāja sarežģītāk kā vakar. Ar saviem braucieniem esmu apmierināts, lai gan pirmajos ātrumposmos pārliecības vēl nebija. Ātrumposmi bija šauri un slideni. Beigās jau koncentrējāmies uz to, lai neuzkāptu uz grābekļiem un droši sasniegtu finišu, tādējādi nezaudējot vērtīgos punktus čempionāta kopvērtējumā. Esmu apmierināts, un sezonas mērķis ir izpildīts!" apmierināts Latvijas rallija čempionāta sezonas finišā ir LRČ2 ieskaites klases čempions Svilis.

Savukārt par LRČ3 klases Latvijas čempioniem vēl pirms pēdējā posma bija kļuvuši Mārtiņš Sesks ar stūrmani Reini Vilsonu ("Peugeot 208 R2"), kuri savā klasē uzvarēja arī rallijā "Latvija".

Latvijas rallija čempionāta noslēdzošā posma ātrumposmi norisinājās Jūrmalā, Tukumā, kā arī Biķernieku trasē un sporta kompleksā 333. Sportiskā distance bija paredzēta 102 kilometru garumā, no kuriem 50% ātrumposmu bija jāveic pa asfalta seguma ceļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!