Foto: DELFI

Porvo ir lielākā "Neste" naftas pārstrādes rūpnīca. Tajā strādā ap 2000 darbinieku, no kuriem 60 vien ir ugunsdzēsēji.

Porvo pārstrādes rūpnīca darbojas jau vairāk nekā 50 gadu. Katru gadu rūpnīcas attīstībā tiek ieguldīti miljoniem eiro.

Rūpnīcā ir 40 ražošanas līnijas un to primārais produkts ir dīzeļdegviela (34%), benzīns (26%), kā arī aviācijas degviela, apkures sistēmu degviela un citi produkti.

Lielākā daļa – ap 70% saražoto produktu tālāk tiek nosūtīta no turpat blakus esošās Porvo ostas. Jēlnafta tiek sūtīta uz pārstrādes rūpnīcu Primorskā. Tālāko ceļu veic atjaunojamo resursu dīzeļdegviela, kas ceļo uz Kaliforniju.

Blakus pārstrādes rūpnīcai atrodas citas ķīmijas pārstrādes rūpnīcas, kas izmanto "Neste" saražotos produktus un ražošanas procesa blakus produktus. Piemēram, CO2 gāzi, kas tiek izmantota gāzētajās limonādēs.

Jau sešdesmitajos gados Porvo rūpnīcā tika izveidota izpētes laboratorija. Pēdējos gados tā primāri strādā pie atjaunojamo resursu degvielas izpētes. Šo produktu ražošanā "Neste" šobrīd izmanto izlietotās pārtikas eļļas un taukus, kā arī palmu un citu augu eļļu. Tomēr rūpnīca joprojām strādā pie fosilās degvielas uzlabošanas, jo tā neizbēgami tiks lietota vēl desmitiem gadu.

Jau desmit gadus rūpnīca testē atjaunojamo resursu dīzeļdegvielu. Pēdējos gados tā tiek testēta arī atsevišķos autoparkos Somijā, Zviedrijā, ASV un citur. Pagaidām "Neste" pārstāvji neatklāj, kad jaunā degviela būs pieejama klientiem degvielas uzpildes stacijās.

Atjaunojamo resursu dīzeļdegviela tiek ražota 100% no atjaunojamos resursiem, kas būtiski – līdz pat 90% samazina CO2 izmešus ražošanas procesā. Degvielai nav izteiktas krāsas un smakas.

Nesen Latvijā pārdošanā ieviestā "ProDiesel" degviela satur 15% atjaunojamo resursu dīzeļdegvielu.

"Neste" Porvo rūpnīcā atrodas arī dzinēju laboratorija, kurā nepārtraukti tiek veikti degvielas testi. Izmantoti tiek gan īpaši stendi ar iekšdedzes dzinējiem, gan standarta automobiļi, kas tiek darbināti dažādos režīmos pēc noteiktas programmas, simulējot reālos lietošanas apstākļus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!