Šajā nedēļas nogalē sāksies "Monster Energy" FIA pasaules rallijkrosa čempionāts ("World RX"), kura pirmais posms trešo gadu pēc kārtas notiks Portugālē. Starp dalībniekiem "Supercar" klasē būs arī divi Latvijas pārstāvji Reinis Nitišs un Jānis Baumanis, kuriem Portugāles sacensības būs debija jaunajās komandās.

Reinim Nitišam šis būs ceturtais karjeras starts Montalegres rallijkrosa trasē. Debijas reizē 2013. gadā, startējot ar priekšpiedziņas "Super 1600" klases auto, jēkabpilietis sacensību izskaņā ierindojās ceturtajā vietā. Abas nākamās reizes Nitišs Portugālē startēja ar pilnpiedziņas "Supercar" auto, 2014. gadā kāpjot uz goda pjedestāla trešā augstākā pakāpienā, bet pērn finišu sasniedzot 11. vietā.

"Šī bija gara un notikumiem piepildīta ziema, un šo sezonu sākšu teju no baltas lapas, ņemot līdzi vien pēdējos gados uzkrāto pieredzi," saka Reinis. "Esmu jaunā komandā, ar jaunu komandas biedru un uz starta stāšos ar pilnīgi jaunu sacīkšu auto – "Seat Ibiza RX". Esmu arī pilnībā izmainījis fiziskās un psiholoģiskās sagatavošanās procesu, par ko liels paldies manam trenerim un padomdevējam, trīskārtējam pasaules blakusvāģu čempionam, Kasparam Stupelim. Pirmssezonas testu sesija apliecina, ka ziemā esam rūpīgi strādājuši, un tas ļauj ar optimismu raudzīties pirmo sacensību virzienā."

2015. gada Eiropas čempions "Super 1600" klasē Jānis Baumanis ir pārgājis uz pasaules čempionātu un startēs Austrijas "RX Team Austria" sastāvā. Jānim šī būs pirmā pilnā sezona ar "Supercar" klases auto pasaules čempionātā, bet pieredzi ar šo mašīnu viņš ieguvis jau iepriekš. Pērn nedēļas nogalēs, kad nenoritēja cīņas Eiropas čempionāta ieskaitē, Jānis vairākkārt ar "Supercar" klases auto izgāja uz starta "Team Peugeot-Hansen" komandas jauno talantu attīstības programmas sastāvā, bet sezonas nobeigumā Argentīnā jau pārstāvēja "World RX Team Austria", izcīnot ceturto vietu.

"Jau kopš Argentīnas posma skaitīju dienas, kad varēšu doties trasē," saka Jānis Baumanis. "Starpsezonā šķita, ka līdz šīm sacensībām būs ļoti ilgi jāgaida, bet, ejot mēnešiem, nedēļām un dienām, esam jau ar vienu kāju sacensībās. Protams, ir neliels uztraukums, jo nezinām, ko pēc iepriekšējās sezonas noslēguma ir sadarījušas citas komandas, turklāt pasaules čempionātam ir pievienojušās tādas zvaigznes kā Sebastjans Lēbs un Kens Bloks, kuri ir tādas kā manas autoritātes un tagad startēsim kopā. Bet tas mani nebiedē, jo viņi arī ir tikai cilvēki un to, kā būs, redzēsim jau Portugālē."

"Daudz ir strādāts pie fiziskās formas un psiholoģiskās noturības, ir aizvadītas trīs treniņu sesijas, un pēdējā reizē ar mašīnu biju patiešām apmierināts, tāpēc ir sajūta, ka varēšu cīnīties ar visiem pārējiem," piebilst Eiropas čempions.

Kā zināms, šogad pasaules rallijkrosa čempionātā ir iekļauti 12 posmi. Divi no tiem norisināsies Atlantijas okeāna otrā pusē Kanādā un Argentīnā, bet pārējie Eiropā. Par viena posma norises vietu ir izvēlēta arī Latvija. Pilnīgi jaunajā rallijkrosa trasē Biķernieku kompleksajā sporta bāzē sacensības tiks aizvadītas nedēļas nogalē no 30. septembra līdz 2. oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!