Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 22. janvārī, Pasaules ekonomikas foruma dalībnieki Davosā pirmo reizi oficiālās programmas ietvaros sesijā "Ceļu satiksmes drošības izaicinājums" izvērtēja novatoriskās pieejas izšķirošiem ceļu satiksmes drošības jautājumiem. Sesija notika vienu dienu pēc FIA augsta līmeņa darba grupas Davosā, kurā tika apspriesta satiksmes drošības "ceļa karte" 2016. gadam.

Forums pulcēja tādas personības kā Starptautiskās Automobiļu Federācijas (FIA) prezidentu un ANO ģenerālsekretāra īpašo sūtni ceļu satiksmes drošības jautājumos Žanu Todu, Amerikas Attīstības bankas prezidentu un Pasaules ekonomikas foruma fonda valdes locekli Luisu Alberto Moreno un "Sensity Systems" izpilddirektoru Hjū Martinu.

Viedokļu apmaiņas laikā tikšanās dalībnieki atgādināja par cilvēku bojāeju un ekonomiskiem zaudējumiem, ko izraisīja ceļu satiksmes negadījumi. Katru gadu uz ceļiem bojā iet 1,25 miljoni cilvēku, viens nāves gadījums ir ik pēc 30 sekundēm. Šie negadījumi izmaksā valstu valdībām vairāk nekā 500 miljardus ASV dolāru gadā.

Būdams pasaules vadošās automoto organizācijas prezidents, Žans Tods uzsvēra F-1, citu auto un moto sporta pasākumu kā ceļu satiksmes drošības laboratoriju nozīmi, veicinot novatoriskās drošības tehnoloģijas, kas vēlāk tiek pielietotas ikdienas automašīnās uz ceļiem.

Žans Tods piebilda, ka ceļu satiksmes drošība var gūt lielus ieguvumus no inovācijām un modernajām tehnoloģijām. Viņš uzsvēra: "Mums jāizmanto jaunas iespējas, piemēram, automatizēto tehnoloģiju, kura var krasi samazināt avāriju skaitu, ko izraisa cilvēku pieļautas kļūdas. Mums ir jānodrošina, ka jaunās tehnoloģijas tiek plaši izmantotas visos tirgos pasaulē, ka tās ir gan pieejamas, gan sasniedzamas".

Žans Tods uzsvēra, ka šis gads kā ANO Ceļu satiksmes drošības desmit gadu rīcības plāna (2011-2020) viduspunkts ir īstais laiks, lai uzņēmumi arvien aktīvāk sadarbotos ar valdībām un pilsoniskajām sabiedrībām, lai pamatojoties uz reģionālo analīzi, izvirzītu ceļu satiksmes drošību kā prioritāti, definējot galvenos uzdevumus dzīvību glābšanai.

Cenšoties veicināt un vadīt globālās pūles, FIA nesen iniciēja jaunu augsta līmeņa darba grupu ceļu satiksmes drošības jautājumos. Lai atrastu inovatīvus risinājumus ceļu satiksmes drošībai visā pasaulē, ekspertu grupa apvieno augstākā līmeņa lēmumu pieņēmējus politikā, uzņēmējdarbībā un sabiedrības veselībā no visas pasaules.

Autokluba LAMB prezidents Juris Zvirbulis uzskata: "Satiksmes drošības aktualitāšu iekļaušana Davosas Pasaules ekonomikas foruma oficiālajā darba kārtībā un ceļa kartes izstrāde augsta līmeņa satiksmes drošības darba grupā ir īpaši svarīga Latvijai, jo šobrīd esam pēdējā vietā ES bojāgājušo skaita ziņā uz vienu miljonu iedzīvotāju."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!