Foto: Publicitātes foto

Informācijas tehnoloģiju gigants "Google" un autoražotājs "Ford" veidos kopuzņēmumu, kas izstrādās un ražos automobiļus ar autopilota sistēmu. Par šo sadarbību oficiāli tiks paziņots janvārī notiekošajā patērētāju elektroierīču starptautiskajā izstādē CES Lasvegasā, ar atsauci uz darījumam pietuvinātu avotu vēsta "Yahoo Autos".

Sadarbības ietvaros "Ford" iegūs pieeju "Google" tehnoloģijām. Autoražotājs nesen paziņoja par sava bezpilota automobiļa izmēģinājumiem pa koplietošanas ceļiem. Tikmēr "Google" ar to nodarbojas praktiski jau septiņus gadus. Pašlaik Kalifornijā un Teksasā tiek izmēģināti 53 "Google" automobiļi, kas kopumā nobraukuši vairāk nekā divus miljonus kilometru autopilota režīmā.

Savukārt "Ford" palīdzēs "Google" lieki netērēt laiku un naudu savas ražošanas platformas izveidei. Iepriekš viens no "Google" dibinātājiem Sergejs Brins paziņoja par interesi šajā projektā apvienoties ar kādu lielu autoražotāju, kurš drīkstēs izmantot informāciju tehnoloģiju kompānijas izstrādātās tehnoloģijas. Pēc speciālistu aplēsēm, pāriešana uz bezpilota transportlīdzekļu sistēmu ļautu izglābt līdz pat 33 tūkstoš cilvēku dzīvību – šobrīd tik daudz cilvēku ik gadu iet bojā ceļu satiksmes negadījumos ASV.

Gaidāms, ka jaunais kopuzņēmums oficiāli nebūs iekļauts "Ford" struktūrā, kas ļaus autoražotājam izvairīties no iespējamajiem tiesu darbiem par bezpilota automobiļu misēkļiem koplietošanas satiksmē. Daži autopilota sistēmu izstrādātāji jau paziņojuši par gatavību pilnībā atbildēt par jebkādām sekām, kuras var radīt ar tām aprīkotie automobiļi. Piemēram, šādu solījumu sabiedrībai ir devis "Volvo", pēc kā ar līdzīgu paziņojumu klajā nāca "Mercedes-Benz" un "Google".

Pašlaik automobiļus ar bezpilota sistēmu izmēģina daudzi ražotāji. Sērijveida ražošanā tamlīdzīgu tehnoloģiju transportlīdzekļi nonāks ap 2020. gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!