Foto: Publicitātes foto

Jau kopš pagājušās piektdienas ikvienam Latvijas autovadītājam ir iespēja "Nacionālā braukšanas testa" ietvaros uzzināt, vai viņš ir "Zirgspēku pavēlnieks", "Stūres rata meistars" vai cita tipa autovadītājs. Apdrošinātāja "Balta", Valsts policijas, "Drošas Braukšanas Skolas" un portāla "Delfi" akciju atbalsta arī Latvijas sabiedrībā zināmi cilvēki, un, kā izrādās, psihoterapeite Aina Poiša un uzņēmēja Marika Ģederte abas auto vada kā "Pagriezienu meistares". Savukārt autosportists Andris Neikšāns un radio balss Valdis Melderis atzīst, ka ir "Debespušu meistara" tipa braucēji, bet aktieris Rihards Lepers ir "Stūres rata meistars".

"Nacionālo braukšanas testu" saitē www.katubrauc.lv aizpildījušas sabiedrībā zināmas personas, kas dalījušās savos iespaidos par iegūtajiem rezultātiem. Kā norādīja testa aizpildītāji, tests tiešām atspoguļojis katra braukšanas stilu, pareizi raksturojot auto vadīšanas paradumus un šofera tipu.

Autosportists Andis Neikšāns pēc testa aizpildīšanas atbilst "Debespušu meistara" autovadītāja tipam. Sportists skaidro: "Aizpildot testu, lai arī ar humora piedevu, tas diezgan precīzi raksturo manu braukšanas stilu – iemaņas labas, tomēr esmu izklaidīgs, kad vienlaikus jātur "pusnoēstais hotdogs", jāatbild uz telefona zvanu, to pie auss piespiežot ar plecu, jāpieraksta runātā detaļas darba grāmatā, kas atbalstīta uz viena ceļa, kamēr ar otru stūrē. Pats apzinos, ka braukšanu ar auto laikam uztveru pārāk pašsaprotami - līdzīgi kā staigāšanu."

Andris Neikšāns atzīst, ka sevi raksturotu kā labu, tomēr izklaidīgu autovadītāju: "Ikdienā braukšanu ar auto uztveru kā operatīvu pārvietošanos no punkta A uz punktu B. Bez auto mana dzīve būtu stipri citādāka. Man kā gana pieredzējušam autobraucējam grūtības sagādā neadekvāti lēnie autovadītāji, kas brauc pa otro joslu paralēli pirmajā joslā braucošajam auto. Savukārt autobraukšanā mani piesaista it viss: auto gaita, auto potenciāls, mūzikas klausīšanās un relaksācijas iespēja, kad gar logiem slīd ceļa malās esošais, iespēja saņemt adrenalīnu pēc paša vēlmes, kā arī pati automašīnas misija – būt nepārtraukti uzticamam braucēja rīkam."

Psihoterapeite Aina Poiša pēc testa rezultātiem atbilst "Pagriezienu meistares" autovadītājas tipam, un tādu pat rezultātu saņēma arī uzņēmēja Marika Ģederte, kura lepojas ar savu 19 gadus ilgu auto vadīšanas pieredzi. Aina Poiša atzīst: "Biju patīkami pārsteigta par "Pagriezienu meistares" titulu, taču, manuprāt, tas ir adekvāts vērtējums. Sevi raksturotu kā līdzsvarotu un labu autobraucēju, taču apzinos, ka uz ceļa nedrīkstu zaudēt modrību un koncentrēšanos. Autobraukšana ir neatņemama manas dzīves sastāvdaļa, kas piesaista ar neatkarību un mobilitāti." Psihoterapeite atzīst, ka lielākās grūtības auto vadīšanā viņai sagādājot orientēšanās vidē ārpus ierastajiem maršrutiem.

Savukārt aktieris Rihards Lepers stāsta: "Pēc testa rezultātiem atbilstu "Stūres rata meistara" autovadītāja tipam. Kopumā esmu samērā prātīgs braucējs, turklāt, braucot garākos braucienos, izmantoju kruīza kontroli, laiku veltot mūzikai un mieram, nevis "trakošanai" uz ceļa. Man patīk "trakot" uz skatuves, kā arī kino, bet ar auto – tikai trasē."

Radio ētera balss Valdis Melderis pēc testa rezultātiem atbilst "Debespušu meistara" autovadītāja tipam. Viņš stāsta: "Spriežot pēc savas pieredzes, reizēm sirgstu ar nepamatotu optimismu, kuru raksturo frāzes – "gan jau es paspēšu izvairīties vai nobremzēt", "gan jau ar mani tā nenotiks", kā arī "bet man ļoti vajadzēja, es steidzos". Jāatzīst, ka man ļoti patīk jebkura veida braukšana - kad vien ir iespēja, braucu ar auto, gokartu, motociklu vai velosipēdu. Man ļoti patīk ātrums, manevrēšana, kā arī dabas baudīšana labā kompānijā. Pēdējā laikā esmu sācis izbaudīt rāmas braukšanas prieku un spēju nesatraukties par lietām, kuras nespēju ietekmēt, taču par bedrēm uz Latvijas ceļiem vēl joprojām esmu ļoti nikns." Valdis Melderis norāda, ka kopš laika, kad brauc ar "Honda Civic", kas aprīkots ar 2.2 dīzeļa dzinēju, azartu sagādā ne tikai kārtīgs "uzrāviens", bet arī īpaši ekonomiska braukšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!