Foto: Publicitātes foto

"Renault-Nissan" alianse un Krievijas valsts sabiedrība "Russian Technologies" izveidojušas kopuzņēmumu "Rostec Auto BV", kura īpašumā būs "Lada" marka un vairums kapitāldaļu Krievijas lielākajā autoražotājā "AvtoVAZ".

Saskaņā ar darījuma nosacījumiem "Renault-Nissan" investēs 23 miljardus rubļu (400 miljoni latu). Šīs investīcijas nodrošinās 67,13% kopuzņēmuma īpašumtiesības, kas pilnā apmērā stāsies spēkā līdz 2014. gada vidum. Tajā brīdī kopuzņēmumam piederēs 74,5% "AvtoVAZ".

"Renault", kas 2008. gadā iegādājās 25% no "AvtoVAZ" akcijām, līdz 2014. gadam investēs aptuveni 11,3 miljardus rubļu (197 miljoni latu) kopuzņēmumā, plānojot iegūt īpašumā 50,1% no kopuzņēmuma akcijām. "Nissan", kura īpašumā sākotnēji nebija "AvtoVAZ" akcijas, investēs 11,7 miljardus rubļu (204 miljoni latu), plānojot savā īpašumā iegūt 17,03% kopuzņēmuma attiecīgajā periodā.

Attiecīgi tajā pašā periodā "Russian Technologies" piederēs 32,87% no kopuzņēmuma.

Darījums paredz, ka "Russian Technologies" restrukturizēs daļu no nenokārtotā aizdevuma ar "AvtoVAZ". Atlikušais aizdevums aptuveni 46 miljardi rubļu (800 miljoni latu) tiks pagarināts līdz 2032. gadam.

Pēc darījuma noslēgšanas 2014. gadā "Rostec Auto BV" alianses būs iegādājusies visas "AvtoVAZ" akcijas, kuras šobrīd pieder uzņēmumam "Troika Dialog Investment Ltd.".

"Rostec Auto BV" alianses uzmanība tiks īpaši pievērsta galvenajiem akcionāru lēmumiem par "AvtoVAZ", kā arī tiks izmantota par diskusiju forumu starp franču - japāņu aliansi un "Russian Technologies".

Saskaņā ar darījumu "Renault-Nissan" valdes priekšsēdētājs un vadītājs Karlos Gons kļūs par "Rostec Auto BV" valdes priekšsēdētāju. Sergejs Čemezovs arī turpmāk būs "AvtoVAZ" valdes priekšsēdētājs, savukārt no 2013. gada jūnija Gons ieņems valdes priekšsēdētāja vietnieka amatu.

"Krievijas automobiļu tirgus strauji tuvojas tam, lai kļūtu par Eiropas lielāko tirgu pēc jaunu automašīnu pārdošanas apjoma," sacīja "Russian Technologies" direktors Čemezovs. "Līdz 2020. gadam "AvtoVAZ" kopā ar sadarbības partneriem plāno katru gadu saražot vairāk kā miljonu automašīnu, kas atbilst pasaules augstākajiem standartiem. Pateicoties sadarbībai ar "Renault-Nissan", tiks radītas jaunas modernas un labi apmaksātas darbavietas Toljati un tuvākās apkārtnes iedzīvotājiem."

Šāgada pavasarī jau uzsākta "Lada Largus" modeļa ražošana, savukārt jaunās "Nissan Almera" ražošana uzsākta tikai tagad. Ražošana drīz aptvers piecus dažādus modeļus trīs zīmoliem – "Lada", "Renault" un "Nissan". Investīciju apjoms šajā projektā sasniedz 400 miljonus eiro.

Visi trīs partneri ražo arī automašīnas rūpnīcās Maskavā, Sanktpēterburgā un Iževskā.

Ņemot vērā Toljati rūpnīcas uzlabojumus, kā arī plānotās investīcijas citos ražošanas kompleksos, "Renault-Nissan" un "AvtoVAZ" ražošanas kapacitāte Krievijā 2016. gadā sasniegs vismaz 1,7 miljonus automašīnu gadā.

Kopējais auto nozares apjoms Krievijā pagājušajā gadā bija 2,65 miljoni automašīnu, ieskaitot vieglo komerctransportu. Plānots, ka 2012. gadā šis apjoms palielināsies līdz 2,9 miljoniem vienību.

Krievija ir "Renault-Nissan" alianses trešais lielākais tirgus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!