Foto: Publicitātes foto
Kontrabandas cigarešu apjoms Latvijā joprojām saglabājas augsts, cigarešu bez Latvijas akcīzes nodokļa markām īpatsvaram šī gada trešajā ceturksnī sasniedzot 22,8% no kopējā izsmēķēto cigarešu apjoma, liecina jaunākie tirgus pētījumu kompānijas AC Nielsen rīcībā esošie dati. Tas nozīmē, ka gandrīz par katru ceturto izsmēķēto cigareti Latvijā netiek iekasēts ne pievienotās vērtības, ne akcīzes nodoklis. Augstākais patērēto kontrabandas cigarešu īpatsvars Latvijas pilsētu vidū tradicionāli ir Daugavpilī, kur tas sasniedz 49,3%, kam seko Salaspils ar 37,0% Alūksne ar 29,0%, kā arī Sigulda un Talsi, kur patērēto nelegālo cigarešu īpatsvars šī gada trešajā ceturksnī ir 28,0%.

Savukārt viszemākie rādītāji ir Tukumā – 6,0%, kam seko Valmiera un Jelgava ar 7,0%. Lielākās patērēto kontrabandas cigarešu izcelsmes valstis ir Baltkrievija, no kurienes ievesti 70,8% nelegālo cigarešu, seko Ukraina un Krievija ar attiecīgi 7,0% un 5,1%.

Salīdzinot ar 2017. gada trešo ceturksni, nelegālo cigarešu apjoms Latvijā ir samazinājies par 2,4%, savukārt salīdzinājumā ar šī gada otro ceturksni, novērojams pieaugums par 1,7%. Kontrabandas ceļā ievestās cigaretes tika atrastas katrā no 25 pētījumā iekļautajām Latvijas pilsētām.

Kompānijas AC Nielsen veiktā pētījuma rezultāti atklāj, ka 59,1% cigarešu bez Latvijas akcīzes nodokļa markām ir Baltkrievijas tabakas izstrādājumu kompānijas "Grodno Tobacco Factory" ražojums, 15,7% ir kompānijas "Japan Tobacco International" (JTI) piederošo zīmolu cigaretes, savukārt 7,2% kontrabandas cigarešu izstrādātājs nebija nosakāms. Tā kā "Grodno Tobacco Factory" Latvijas tirgū cigaretes nelaiž, var uzskatīt, ka gandrīz visas šī ražotāja cigarešu paciņas Latvijā tika ievestas kontrabandas ceļā. Populārākās izsmēķēto kontrabandas cigarešu markas šī gada trešajā ceturksnī ir "NZ," "Premier," "Winston" un "Minsk."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!