Foto: Publicitātes foto
Latvijas Ārstu biedrība Rēzeknē rīkoja konferenci par bērnu uzturu un veselīgu vietējo pārtiku.

Daudzi vecāki veicina savu bērnu pāreju uz augu izcelsmes pārtiku. Vai tas ir labi vai slikti? Un kas ir veselīgs bērna uzturs? Taisnība vien ir: bērniem, ja mums rūp, lai viņi attīstās pareizi, ir vajadzīgas gan augu, gan dzīvnieku olbaltumvielas, kas tik ļoti nepieciešamas augšanai, imūnsistēmas veidošanai, muskuļu attīstībai un spēcināšanai. Dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu deficīts izraisa galvas smadzeņu garozas funkciju traucējumus, kādēļ cieš atmiņa, prāta spējas, ātri rodas nogurums, samazinās darbaspējas un pretestība infekcijām.

"Gaļa ir augstvērtīgs olbaltumvielu avots, nodrošinot cilvēkam nepieciešamo aminoskābju attiecību," uzstājoties Rēzeknē notikušajā konferencē, teica Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas vadītāja, pazīstamā dietoloģe Lolita Neimane. "Turklāt šis produkts satur vērtīgos В grupas vitamīnus – B1, B6, B12, kā arī cinku un dzelzi."

Ārstu konferencē izskanēja labi vārdi, kas bija adresēti bērnu cīsiņiem no Rēzeknes. Stāsts ir šāds: vēl pirms sešiem gadiem izstādē "Rīga Food" daudzi apmeklētāji novērtēja Rēzeknes gaļas kombināta dabīgos cīsiņus, kas ir izgatavoti bez garšas pastiprinātājiem, krāsvielām un bez citu "E" vielu pievienošanas. No mūsdienu viedokļa šie cīsiņi ir unikāls produkts, jo tie vispār nesatur ķīmiju. Toties Rēzeknes cīsiņu sastāvā ir 80 procenti kvalitatīvas cūkgaļas (bez antibiotikām), dzeramais ūdens, olas, piena olbaltumvielas, garšvielas un pavisam nedaudz sāls – tikai 1,25 grami uz 100 gramiem izstrādājuma. Šodien šie cīsiņi ir topā gan Latvijā, gan citās valstīs – vecāki atzinīgi novērtējuši produkta kvalitāti.

"Šajā segmentā mums konkurentu nav," ārstu konferences starpbrīdī apliecināja Rēzeknes gaļas kombināta padomes priekšsēdētājs Guntis Piteronoks. "Mūsu cīsiņi ir augstākās kvalitātes produkts, mūsu pircējus neattur pat cīsiņu neierastā bāli pelēkā krāsa (dabīgajai gaļai netiek pievienotas ne krāsvielas, ne cita ķīmija), tieši pretēji – patērētāji ļoti labi saprot, kāpēc krāsa nav tik izteikta un koša.

Patiesībā mēs atgriežamies pie gadiem pārbaudītām vērtībām: šobrīd mēs esam vienīgais uzņēmums, kas gaļas ražošanā nelieto fosfātus, proti, mēs izmantojam tā dēvēto gatavināšanas metodi, kā to darīja padomju un Ulmaņlaikos. Tāpēc tā ir dabīgi audzēta, dzīva gaļa bez jebkādiem stimulatoriem... Mūsu produkts nesatur antibiotikas, turklāt mēs izmantojam tikai dabīgas garšvielas. Mūsu cīsiņos jūs neatradīsiet nevienu "E" vielu! Mēs pat sāli liekam ļoti maz, mazāk vienkārši nav iespējams," atzīmē Guntis Piteronoks.

"Jā, mūsu produkcija nevar būt pārāk lēta," nopūšas uzņēmuma padomes priekšsēdētājs, "jo tai ir augsta kvalitāte un neko citu šeit mēs pagaidām izdomāt nevaram. Bet ziniet, vienmēr ir labāk apēst vienu kvalitatīvu cīsiņu nekā piecus citādus... Tirgus tendence rāda, ka nākotne pieder veselīgai pārtikai, tai skaitā bioloģiskajai. Un tā ir mana personīgā nostādne sev un savai ģimenei."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!