Foto: Rēzeknes gaļas kombinats. Bet cīsiņi no Rēzeknes - labāki!
Veselīgs bērnu uzturs un vietējo produktu kvalitāte bija galvenie jautājumi Latvijas ārstu biedrības konferences dienas kārtībā, kas nesen norisinājās Rēzeknē.

Par veselīgo un kaitīgo mūsu bērnu un jauniešu ēdienkartēs diskutēja gan sabiedrībā pazīstami ārsti, gan augstskolu pasniedzēji un zinātnieki, gan Latgales uzņēmumu un zemnieku saimniecību vadītāji, gan valsts amatpersonas.

Lielākā daļa foruma dalībnieku bija vienisprātis, uzskatot, ka veģetārisms ir katra cilvēka paša apzināta izvēle, savukārt bērniem, raugoties no pilnvērtīga uztura viedokļa, ir nepieciešami gan augu valsts produkti, gan olbaltumvielas, tostarp arī dzīvnieku izcelsmes izstrādājumi.

"Nevienam nav noslēpums, ka gaļa ir augstvērtīgs olbaltumvielu avots, nodrošinot cilvēkam nepieciešamo aminoskābju attiecību," uzstājoties konferencē, teica Latvijas diētas un uztura speciālistu asociācijas vadītāja, pazīstamā dietoloģe Lolita Neimane. "Turklāt šis produkts satur vērtīgos В- B1, B6, B12 vitamīnus, kā arī cinku, dzelzi un nozīmīgo aminoskābi karnitīnu."

Lolita Neimane uzsvēra arī, ka savā darbā bieži saskaras pavisam jaunām meitenēm, vecāko klašu skolniecēm un koledžu audzēknēm, kas dažādu apsvērumu dēļ kļuvušas par veģetārietēm, izslēdzot no savas ēdienkartes gaļu un mājputnus. Daudzos gadījumos drīz pēc tam meitenēm ir sākušās problēmas ar veselību, tajā skaitā pasliktinājusies atmiņa, traucējot apgūt mācību vielu. Asins analīzes visbiežāk apstiprina dietologa aizdomas, uzrādot dzelzs trūkumu organismā jeb dzelzs deficīta anēmiju. Rezultātā meitenes cieš no galvas reiboņiem, izjūt nespēku, totālu nogurumu un pat apātiju.

Runājot par gaļas izstrādājumiem skolēniem, viens no populārākajiem, vieglāk pagatavojamākajiem un bērnu iemīļotākajiem ir produktiem, neapšaubāmi, ir cīsiņi.

Informējam, ka dabīgākos cīsiņus Latvijā, bez garšas pastiprinātājiem, krāsvielām un citām "E" vielu piedevām ražo Rēzeknes gaļas kombināts (RGK). No mūsdienu viedokļa šie cīsiņi ir unikāls produkts, jo tie vispār nesatur ķīmiju. Toties Rēzeknes cīsiņu sastāvā ir 80 procenti kvalitatīvas cūkgaļas, dzeramais ūdens, olas, piena olbaltumvielas, garšvielas un pavisam nedaudz sāls – tikai 1,2 grami uz 100 gramiem izstrādājuma.

"Šajā segmentā mums konkurentu nav," ārstu konferences starpbrīdī apliecināja Rēzeknes gaļas kombināta padomes priekšsēdētājs Guntis Piteronoks. "Rēzeknes gaļas kombināta cīsiņi ir augstākās kvalitātes produkts, mūsu pircējus neattur pat cīsiņu neierastā bāli pelēkā krāsa (dabīgajai gaļai netiek pievienotas ne krāsvielas, ne cita ķīmija), tieši pretēji – patērētāji ļoti labi saprot, kāpēc krāsa nav tik izteikta un koša. Patiesībā mēs atgriežamies gadiem pārbaudītām vērtībām: šobrīd mēs esam vienīgais uzņēmums, kas gaļas ražošanā nelieto fosfātus, proti, mēs izmantojam tā dēvēto gatavināšanas metodi, kā to darīja padomju un Ulmaņlaikos. Tāpēc tā ir dabīgi audzēta, dzīva gaļa bez jebkādiem stimulatoriem..."

Kāds no zālē esošajiem ārstiem pajokoja, ka Rēzeknes cīsiņi esot neglīti pēc skata, toties izcili pēc garšas. Iespējams, šis produkts nav tik skaists kā reklāmas bildē uz žurnāla vāka un nevar lepoties ar kārdinošu krāsu, taču tas nesatur ķīmiju.

"Mūsu produkts nesatur antibiotikas, turklāt mēs izmantojam tikai dabīgas garšvielas. Mūsu cīsiņos jūs neatradīsiet nevienu "E" vielu!" uzstājoties konferencē, uzsvēra Guntis Piteronoks. "Mēs pat sāli liekam ļoti maz, mazāk vienkārši nav iespējams... Un reklāma šim produktam nav nepieciešama. Cilvēki to jau ir pamēģinājuši, novērtējuši tā kvalitāti un ar prieku ceļ galdā saviem bērniem un ģimenei."

RGK padomes priekšsēdētājs Guntis Piteronoks, Latvijas Ārstu biedrības
priekšsēdētājs Pēteris Apinis, uztura speciāliste Lolita Neimane un LR
lauksaimniecības ministrs Jānis Dūklavs Rēzeknē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!