Foto: Publicitātes foto
Lai arī absolūtie skaitļi par nelegālo cigarešu patēriņu Latvijā izskatās draudīgi lieli, un Latvija šajā rādītājā vēl joprojām ir Eiropas līderis, jaunākā informācija liecina, ka pēdējo divu gadu laikā nelegālais cigarešu apjoms mūsu valstī ir samazinājies par vairāk nekā pieciem procentiem - tas ir visstraujākais samazinājums starp vairākām Baltijas jūras baseina valstīm. Valsts ieņēmumu dienestā (VID) skaidro, ka nekas tāds nebūtu iespējams bez veiksmīgas savstarpējās sadarbības.

Pēc VID sniegtās informācijas izriet, ka KPMG Project Sun veiktā pētījuma rezultāti par nelegālā cigarešu un tabakas aprites tendencēm gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā (ES) neapšaubāmi norāda, ka pēdējo divu gadu laikā nelegālais cigarešu patēriņš Latvijā ir samazinājies par 5,6%, kas ir visstraujākais samazinājums starp visām Baltijas jūras baseina valstīm, attiecīgi Lietuvā un Dānijā tie ir tikai 0,9%, Igaunijā 3,1%, Polijā 4,7%, Zviedrijā 3,9%, Norvēģijā 4,1%, Vācijā 1,4%, savukārt Somijā vērojams pat 0,9% pieaugums.

Tāpat VID dati liecina, ka šī gada pirmajā pusgadā kopējais cigarešu patēriņš Latvijā bija 1095,6 miljoni gabalu, no kā legālais patēriņš bija lielākā daļa - 864,4 miljoni gabalu jeb 81%, savukārt nelegālais patēriņš bija 208,1 miljoni gabalu jeb 19%. VID uzsver, ka pirmo reizi pēdējo desmit gadu laikā Latvijā nelegālā cigarešu tirgus īpatsvars no kopējā patēriņa ir noslīdējis zem 20% atzīmes. Pēc VID apgalvotā, šo pozitīvo iezīmi uz nelegālā cigarešu tirgus samazinājumu ir veicinājusi ne tikai VID aktīva darbība, bet arī visu Latvijas tiesībaizsardzības iestāžu sadarbība ar vienotu mērķi, tas ir, mazināt akcīzes preču nelikumīgā tirgus īpatsvaru un nelikumīgās aprites rezultātā valstij nodarītos zaudējumus nesamaksātā akcīzes nodokļa veidā. Tieši veiksmīga savstarpējā sadarbība ir veicinājusi nelegālā cigarešu tirgus īpatsvara samazinājumu Latvijā, ko pierāda izņemto nelegālo cigarešu skaits - VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde 2018.gada pirmajā pusgadā ir izņēmusi 20,36 miljonus gabalu cigarešu, savukārt visas tiesībaizsardzības iestādes kopā ir izņēmušas 118,4 miljonus gabalu cigarešu, kas ir 2,9 reizes vairāk, salīdzinot ar šo pašu periodu pagājušajā gadā - tie bija 40,1 miljoni cigarešu. Tāpat par cigarešu kontrabandu Nodokļu un muitas policijas pārvalde 2018.gada aizvadītajos astoņos mēnešos ir sākusi 64 kriminālprocesus. Tāpat, kā liecina VID statistika, arī akcīzes nodokļa ieņēmumi par tabakas izstrādājumiem 2018.gada pirmajā pusgadā ir palielinājušies par 5,3%, salīdzinot ar 2017.gada sešu mēnešu ieņēmumiem.

VID skaidro, ka nepieciešamības gadījumā noziedzīga nodarījuma atklāšanā tiek pieaicināti citu tiesībaizsardzības iestāžu pārstāvji. Valsts policijā (VP) norāda, ka šā gada pirmajā pusē tika izņemts vairāk nekā 34,5 miljoni cigarešu, no tām absolūti lielākā daļa bijušas ar bez akcīzes markām - sešos mēnešos 21 750 635 cigarešu. Milzīgs cigarešu skaits tika izņemts ar Baltkrievijas akcīzes markām, proti, 11 482 327 cigarešu. Tāpat arī nelegālās cigaretes ar Krievijas akcīzes markām tika izņemtas lielos daudzumos, un sešos mēnešos tās bija 505 892 cigaretes. VP papildināja, ka tā apkopoto informāciju sūta attiecīgi VID, kur tā tiek tālāk apkopota un analizēta valstiskā līmenī.

Valsts robežsardzē dalījās ar saviem darba rezultātiem šī gada aizvadītajos sešos mēnešos. Robežsardzes Galvenās pārvaldes Stratēģiskās attīstības un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore Kristīne Pētersone norādīja, ka kopumā 2018.gada pirmajā pusgadā robežsargi gan patstāvīgi, gan sadarbībā ar VID un policiju ir konstatējuši 39 859 222 cigaretes. Uz zaļās robežas un pierobežā, kas ir tikai robežsargu darbs, tika aizturētas 290 297 cigaretes, valsts iekšienē, kur vairākums bija robežsargu darbs, tika attiecīgi konstatētas 11 256 140 cigaretes un vēl Pededzes robežapsardzības nodaļā, kur darbojas tikai robežsargi, konstatētas 68 000 cigaretes, un sadarbībā ar VID muitu robežšķērsošanas vietās konstatēts 28 244 785 cigarešu. Pētersone piebilda, ka sadarbība ar muitu robežšķērsošanas vietās norit, pamatojoties uz 2012.gada starpresoru vienošanos starp Valsts robežsardzi, VID un Pārtikas veterināro dienestu par iestāžu sadarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!