Foto: Publicitātes foto
Eiropā strauju popularitātes vilni uzņem maininga viesnīcas – datu centri, kur ērti un droši glabāt mainingam nepieciešamo aprīkojumu. Lai "asiki" un fermas nebūtu jāglabā mājās vai arī nebūtu pašam jāmeklē un jāaprīko telpas, mazie un vidējie maineri priekšroku dod speciāli izveidotiem kompleksiem. Tas ir ideāls risinājums maineriem ar dažām tehnikas vienībām.

Izvēloties maininga viesnīcu jeb datu centru, būtiski faktori ir atrašanās vieta, pakalpojuma sniedzēja uzticamība un kvalificēts serviss. SIA "Energohost" ir viens no pirmajiem, kas Latvijā izveidojis maininga centru un piedāvā izvietot kriptovalūtu vākšanas aprīkojumu speciālos mobilajos moduļos.

Par maininga viesnīcu priekšrocībām un to, kādēļ tādas nepieciešamas kriptovalūtu tirgū, stāsta "Energohost.com" pārstāvis Vjačeslavs Donvars.

– Kādēļ jūs pievērsāties mainingam?
Pirms diviem gadiem paziņa piedāvāja man ieguldīt 3000 eiro kriptovalūtas vākšanas kompleksā uz 6 videokartēm. Viņš solīja, ka nauda atmaksāsies ātri – trīs, četru mēnešu laikā – un es nolēmu riskēt.

Pirmā problēma, ar ko mēs saskārāmies, bija grūtības iegādāties videokartes, jo piegādātāji tās importēja tikai geimeru vajadzībām un nebija gatavi maininga pionieru pieprasījumam. Galu galā mums izdevās savākt pirmo kompleksu. To izvietojām birojā, kur saņēmām neskaitāmas sūdzības no kaimiņiem, jo tas ļoti trokšņoja un karsa.

Veicot aprēķinus jau pēc īsa darba perioda, rezultāts mums šķita ļoti iespaidīgs, iepirkām vēl 60 videokartes un nolīgām tehniķus kompleksu vākšanai. Paralēli sekojām līdzi kriptovalūtu tirgus attīstībai, pētījām aprīkojuma ražotāju tehniskos materiālus.

– Kad aptvērāt maininga viesnīcu aktualitāti?
Vājas ventilācijas un nepietiekamas jaudas dēļ mūsu tehnika sāka klibot. Sākām meklēt aprīkojumam piemērotu vietu, taču gatavu risinājumu neatradām. Tādējādi bijām atraduši brīvu nišu un ķērāmies pie tirgus izpētes.

Noskaidrojām, ka lielākā daļa par pareiziem tehnikas turēšanas apstākļiem aizdomājas tikai pēc aprīkojuma iegādes. Sākotnēji maineris apsver vienas vai vairāku ierīču iegādi – kā spēļmantiņu. Viņš grib saprast tehnikas un programmu darba principu. Drīz pēc tam viņš sāk domāt par to, ka tehnika jāglabā ārpus biroja vai dzīvokļa, jo tā rada diskomfortu.

Drīzumā pie mums vērsās paziņas ar lūgumiem sagādāt dažādu tehniku, ko mēs vedām no Ķīnas. Apzinājāmies, ka tehnikas uzstādīšana nepiemērotā vietā nav iespējama. Ikviens, kas tagad iegādājas "asikus" vai gatavos maininga kompleksus, rīt domās, kur tos pieslēgt. Tādēļ uzsākām maininga viesnīcas projektu, kurā piedāvājam gan "colocation" iespējas, gan kompleksu tehnikas apkalpi.

– Kā attīstījās jūsu projekts?
Pirmkārt, atradām telpas ar elektrības pieslēgumu, kura jauda ir līdz 300 kilovatiem. Izvilkām pa telpām strukturēto kabeļu sistēmu (SKS) un izvietojām plauktus. Kad bijām pieslēguši 60 ierīces, sastapāmies ar pārkaršanas problēmu. Bijām spiesti uz laiku atslēgt tehniku un ierīkot telpās kondicionētājus.

Diemžēl rezultātu tas nedeva. Lūk, piemērs: videokartes tērē 1 kilovatu un ražo siltumu. To atdzesēšanai nepieciešams vēl viens kilovats enerģijas, tātad mēs tērējam divreiz vairāk elektroenerģijas, kas ir galvenais mainera izejmateriāls.

Tā rezultātā mēs sapratām, ka visefektīvākais risinājums pārkaršanas problēmai ir siltuma novade. Uzdevumu atrisināt palīdzēja jaudīga ventilācijas sistēma. Tehniku izvietojām speciāli aprīkotos jūras konteineros (ap 6 m garos), elektrojauda – 150 kilovati. Katrā konteinerā var izvietot 102 "Antminer S9" tipa ierīces. Efektīvai gaisa apmaiņai visi konteineri atrodas piecu metru attālumā.

– Kur atrodas jūsu maininga viesnīca?
Mūsu infrastruktūra atrodas elektroieguves uzņēmuma teritorijā, Rīgā, mums ir ekskluzīvs līgums. Atrašanās vieta ir izdevīga vairāku apsvērumu dēļ – zema elektroenerģijas cena, laba loģistika.

Lokācija ir ļoti svarīga, jo tehnikas transportēšana uz tālākām vietām rada papildu grūtības. Arī klientiem ir ērti, ja viņu aprīkojums atrodas viegli sasniedzamā attālumā.

– Kādi ir sadarbības nosacījumi?
Viss sākas ar konsultāciju, kurā noskaidrojam, kādi pakalpojumi klientam ir saistoši. Svarīgi saprast, kāda tehnika ir klientam un kur tā atrodas. Tāpat mēs arī skaidrojam tehnikas apkalpošanas nosacījumus maininga viesnīcā.

Piedāvājam pilnu pakalpojumu kompleksu mainingam – no iepirkšanas līdz pat pieslēgtās tehnikas apkalpošanai. Nereti klienti vēlas tikai investēt mainingā, jo neorientējas algoritmos vai ierīču tipos. Šādā gadījumā skaidrojam klientam algoritmu atšķirības un veidojam viņam piemērotu piedāvājumu.

Noslēdzot līgumu par uzstādīšanu un apkalpošanu, klientam savs aprīkojums jānogādā pie mums. Tad mēs izvietojam tehniku konteineros un ieslēdzam. Tāpat pēc klienta pieprasījuma mēs pārslēdzam ierīces uz nepieciešamajiem pūliem. Tuvākajā laikā plānojam iespēju automātiski pārslēgt pūlus – attālināti, no klienta kabineta.

Visa kriptovalūta nonāk tieši pie klienta un tikai viņam ir pieeja saviem līdzekļiem.

– Kādēļ maininga viesnīcas ir izdevīgas klientiem?
Pirmkārt, tas ir ietaupījums uz elektroenerģijas izdevumiem. Piemēram, vidēji Latvijā 1 kwh maksā 12 centus. "Energohost" piedāvātā cena ir no 7,5 centiem.

Otrkārt, stabilam pilnas slodzes darbam ir nepieciešams jaudīgs elektrotīkls. Biroja apstākļos jūs nevarēsiet darbināt vairāk nekā piecas ierīces. Tāpat, tehnikai strādājot, tā ārkārtīgi uzkarst un rada lielu troksni.

Treškārt, klients ietaupa uz infrastruktūras ierīkošanas izmaksām. Maininga viesnīcā visi nepieciešamie apstākļi jau ir sagādāti: elektropieslēgums bez darbības pārrāvumiem, dzesēšanas, ventilācijas un putekļu savākšanas sistēma. Visu diennakti klientam ir pieejams tehniskā atbalsta dienests.

Lai radītu maksimāli izdevīgus apkalpošanas nosacījumus, esam investējuši ievērojamus līdzekļus.

– Kā infrastruktūra tiek sargāta?
Viss aprīkojums atrodas slēgtā teritorijā, lai iekļūtu, jānoformē caurlaide. Visa uzņēmuma teritorija tiek apsargāta, tā ir aprīkota ar video novērošanu. Visa maininga viesnīcā izvietotā tehnika tiek reģistrēta.

Mūsu biznesu var salīdzināt ar data centriem – uzņēmumiem daudz izdevīgāk serverus glabāt nevis pie sevis birojā, bet datu centrā, kur tas tiek sargāts un apkalpots 24 stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā.

Kriptovalūtu mainings ir jauns un strauji augošs bizness. To pavada nemitīgi mainīgas cenas un tendences, kas atgriežas. Lai darbotos šajā nozarē, nemitīgi jābūt lietas kursā par jaunākajām izmaiņām un operatīvi jāreaģē. Tas ļauj attīstīties un virzīties uz priekšu.

Vairāk informācijas:
SIA "Energohost"
Tālr. +371 66163887
www.energohost.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!