Foto: F64
11. novembra krastmala Rīgas svētkos ir bijusi gan lielākais Rīgas teātris, gan lielākā kinozāle un lielākais Rīgas parks, bet Latvijas simtgades svētkos tā kļūs par galveno satikšanās vietu mūsu zemes pašā centrā – Rīgā. UZ RĪGU! – uz vietu, kur radi un draugi no visiem Latvijas novadiem mūsu valsts simtgadē satiekas Latvijas viducī.

Uz Rīgu, uz kuru ved gan lieli, gan mazi ceļi – pa zemi, ūdeni un gaisu. Šodienas Latvijas nozīmīgākie simboli ceļu satecēšanai vienuviet ir Rīgas osta un Rīgas starptautiskā lidosta. Rīgas osta ir galvaspilsētas sirds vārti, caur kuriem pasaule ienāca mūsu zemē, dodot iespēju tai augt un attīstīties, savukārt, starptautiskā lidosta "Rīga" ļauj šodien nest Rīgas un Latvijas vārdu plašajā pasaulē.

Sestdien, 18. augustā, no pulksten 13 līdz pat 23.15 rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti uz Rīgas svētku centrālo pasākumu "Uz Rīgu!" 11. novembra krastmalā! Nokļūt Rīgā var visdažādākajos veidos – tās ir mazas takas un lielas ātrgaitas šosejas, mazas upītes un plašas jūras, un gaisa kuģu ceļi augstu virs mākoņiem. Šogad 11. novembra krastmala pārtaps par daļu no Rīgas lidostas, ļaujot svētku apmeklētājiem ielūkoties noslēpumainajā un ceļotājiem neredzamajā starptautiskās lidostas "Rīga" ikdienā.

Foto: F64

Pulksten 13 svētkus ievadīs lidostas tehnikas parāde, kurai sekos Latvijā pazīstamu mākslinieku priekšnesumi: pulksten 14 uz skatuves kāps hiphopa izpildītājs Ozols, pulksten 15 muzicēs jaunā folka grupa "Jauno Jāņu orķestris". Programmas turpinājumā pulksten 16 uz centrālās skatuves kāps etnoroka grupa "Laimas Muzykanti", pulksten 17 notiks motociklistu sacensību "Rīgas kauss 2018" uzvarētāja apbalvošana, bet tūlīt pēc tam klausītājus priecēs Ivo Fomins. Svētku programmu ar saviem priekšnesumiem kuplinās arī Rīgas draugi no ārvalstīm – pulksten 14.40 un 16.40 svētku apmeklētājus priecēs Taipejas jauniešu tautas sporta grupa no Taivānas, bet pulksten 15.40, 17.40 un 19.40 kopīgi varēs vērot ielu teātra "V.O.S.A. Theatre" (Prāga, Čehija) uzstāšanos.

Vistālāk braukušie viesi 11. novembra krastmalā uzstāsies pulksten 18.00 – bundzinieku grupa "Tago" no Korejas Republikas un folkmūzikas grupa "Montemar" no Čīles. Vakara programmas turpinājumā uz Rīgas svētku centrālās skatuves kāps pārstāvji no abām mūsu kaimiņvalstīm – pulksten 19 muzicēs grupa "Svjata Vatra" no Igaunijas, bet pulksten 20 uzstāsies "Daddy was a milkman" no Lietuvas.

Ikvienam svētku pasākuma apmeklētājam no pulksten 13 līdz 19 būs iespēja iesaistīties unikālā gleznošanas darbnīcā un, liekot lietā savu radošo iedvesmu, mākslinieces Elitas Patmalnieces vadībā izkrāsot speciāli svētkiem izgatavotu vides objektu – "Uz Rīgu!".

Foto: Andžeja Grauda bungu skola

No pulksten 13 līdz 23 Akmens tilta pusē notiks amatnieku darinājumu tirdziņš.

Vakara kulminācijā pulksten 21 lielkoncertā "Labvakar, Rīga! Labvakar, Latvija!" diriģenta Romāna Vanaga vadībā uz skatuves satiksies un Baltijas valstu skaistākās dziesmas izdziedās populārie un iemīļotie latviešu estrādes solisti un mūziķi no kaimiņzemēm – Ginta Krievkalna, Zigfrīds Muktupāvels, Daumants Kalniņš, Ivo Linna un Mārja-Līsa Ilusa (Igaunija), Aļģirds Šuminsks (Lietuva) un grupa "Big Al & The Jokers", Aija Andrejeva, Alex, Māra Upmane-Holšteine, Goran Gora, Kristīne Kārkle-Kalniņa, Marts Kristiāns Kalniņš. Koncertā piedalīsies Rīgas kamerkoris "Ave Sol", instrumentālā grupa Kristapa Krievkalna vadībā un svētku orķestris, komponisti Jānis Lūsēns, Uldis Marhilēvičs, un Mārtiņš Brauns.

Lielkoncerta mākslinieciskās idejas autori diriģents Romāns Vanags un mūziķis Kristaps Krievkalns, veidojot koncepciju un izvēloties skaņdarbus, akcentu likuši uz nozīmīgu periodu Latvijas vēsturē – Atmodas laiku. Dziesmotā revolūcija bija laika posms Baltijas valstu vēsturē starp 1986. un 1991. gadu, kas noslēdzās ar pilnīgu valstiskās neatkarības atjaunošanu visās trijās valstīs. Koncerta programmā skanēs gan Atmodas laika dziesmu popūrijs, gan Baltijas valstu likteņdziesmas. Lielkoncerta noslēgumā visi kopīgi ieskatīsimies nākotnē – izdziedot dziesmas, kuras iedvesmo un mūsu Latviju piepilda ar stiprām, viedām un laimīgām ģimenēm.

Lielkoncerta noslēgumā pulksten 23 svētku uguņošana.

Pasākuma vadītāji – Dailes teātra aktieris Niklāvs Kurpnieks, Liepājas teātra aktrise Karīna Tatarinova, Daugavpils teātra aktrise Maija Korkliša. Muzikālais noformējums - DJ [Ex] da Bass, režisors – Kārlis Anitens, scenogrāfs – Kristaps Skulte, video mākslinieki – Māris Mīlgrāvis un Rihards Gēcis.

Īpašs paldies Rīgas brīvostas pārvaldei par atbalstu lielkoncerta tapšanā.

Savukārt, svētdien, 19. augustā, no pulksten 12 rīdzinieki un Rīgas viesi aicināti uz 11. novembra krastmalu, kur norisināsies 4. Baltijas bundzinieku samits. Samita laikā notiks dažādas bundziniekiem un apmeklētājiem saistošas aktivitātes, kas noslēgsies ar grandiozu bundzinieku šovu, kurā piedalīsies vairāk nekā 300 bundzinieki.

Samits tiks atklāts pulksten 12, varēs vērot arī Prāgas ielu teātra "V.O.S.A. Theatre" uzstāšanos, ko pulksten 13 nomainīs maršējošie bundzinieki "Drumline Latvia" ar savu šovu. Izcilu un neparastu priekšnesumu pulksten 14 demonstrēs arī bundzinieku grupa "Tago" no Korejas Republikas.

Uz mazās skatuves Akmens tilta pusē pulksten 12.30 muzicēs bundzinieku grupa "The Clicks Jr" un pulksten 13.30 notiks Latvijas populāro bundzinieku šovs, bet pulksten 14.30 visiem interesentiem uzstāsies bundzinieks Igors Faleckis no Polijas. Pie mazās skatuves paredzēti arī Bungu skolas bērnu grupu priekšnesumi un sitaminstrumentu aktivitātes skatītājiem. Visas dienas garumā – no pulksten 12 līdz 21 – Akmens tilta pusē notiks amatnieku darinājumu tirdziņš.

Pēc noslēpumainā programmas pārsteiguma, kas plānots uz lielās skatuves 11. novembra krastmalā pulksten 15, aktivitātes turpinās ielu teātris "V.O.S.A. Theatre" un notiks lielā bundzinieku šova ģenerālmēģinājums.

No pulksten 17 līdz 19 notiks bundzinieku sacensības Bungu ringā, savukārt, uz lielās skatuves pulksten 17 darbosies DJ Vento un pulksten 19 muzicēs grupa "Kanisaifa" – perkusiju meistars Nils Īle ar domubiedriem.

Vakara noslēgumā – pulksten 20 - lielais bundzinieku šovs! Atraktīvi, ugunīgi un skaļi vienkopus muzicēs vairāk nekā 300 sitaminstrumentu pavēlnieku populāru mūziķu vadībā no lielās 11. novembra krastmalas skatuves.

Foto: Andžeja Grauda bungu skola

Ar svētku programmu ir iespēja iepazīties Rīgas svētku oficiālajā interneta vietnē www.rigassvetki.lv.

Aktuālajām ziņām var sekot līdzi sociālajos tīklos: www.twitter.com/rigassvetki, www.facebook.com/RigasSvetki, www.instagram.com/rigas_svetki.

Rīgas svētkus piedāvā Rīgas dome sadarbībā ar Rīgas brīvostas pārvaldi un nodibinājumu "Rīgas Tūrisma attīstības birojs".

Svētkus programmu 11. novembra krastmalā organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība. Atbalsta starptautiskā lidosta "Rīga" un Andžeja Grauda bungu skolas atbalsta biedrība.

Visi pasākumi 11. novembra krastmalā ir publiski, līdz ar to norises tajos tiks fotografētas un filmētas. Iegūtie attēli un video var tikt izmantoti sabiedrības informēšanai un publicitātei. Plašāka informācija: http://kulturasapvieniba.riga.lv/lv/publicitate/.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!