Foto: LETA

Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nosūtījusi apelācijas protestu attiecībā uz sodu, kas piemērots spiegošanā apsūdzētajam bijušajam VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) ceļu meistaram Aleksandram Krasnopjorovam, pavēstīja Ģenerālprokuratūras pārstāve Una Rēķe.

Analizējot pierādījumus, tika konstatēts, ka apsūdzētais informāciju vāca ārvalsts interesēs un tās uzdevumā. Proti, vāktā informācija bija militāra rakstura informācija par NATO militāro kravu kustību pa dzelzceļu un elementiem, kas raksturo to nodrošināšanu Latvijas teritorijā, līdz ar to skaidri norādot uz fokusu par ārvalsts interesējošo informāciju, skaidroja Rēķe.

Saskaņā ar apelācijas protestā teikto, prokurore uzskata, ka tiesa, nav pilnībā izvērtējusi un izanalizējusi nodarījuma smagumu, ar likumu aizsargātās intereses apdraudējumu, un sods noteikts nesamērīgi mīksts, kas neveicinātu, lai notiesātais un citas personas pildītu likumus un atturētos no noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas, tādejādi soda mērs nav taisnīgs un samērīgs.

Apelācijas protestā prokurore lūdz tiesu apsūdzētajam galīgo sodu noteikt pēc noziedzīgu nodarījumu kopības, daļēji saskaitot piespriestos sodus - brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un četriem mēnešiem, ar probācijas uzraudzību uz trīs gadiem.

Jau vēstīts, ka Krasnopjorovam tika piespriests cietumsods uz vienu gadu un sešiem mēnešiem, piespiedu darbs 60 stundas un probācijas laiks uz vienu gadu un sešiem mēnešiem. Soda termiņā tiks ieskaitīts apcietinājumā pavadītais laiks no 2016. gada oktobra līdz 2018. gada janvārim.

Notiesātajam arī jāsedz procesuālie izdevumi 260,40 eiro apmērā. Tie jāsedz 30 dienu laikā no sprieduma spēkā stāšanās.

LDz pārstāve Ieva Kustova norādīja, ka LDz darba attiecības ar Krasnopjorovu izbeigtas uz vienošanās pamata šī gada sākumā. Tāpat LDz neapsver atjaunot darba tiesiskās attiecības ar Krasnopjorovu.

Kā iepriekš informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina, laikā no 2015. gada 21. oktobra līdz 2016. gada 23. septembrim apsūdzētais, būdams LDz darbinieks, Jelgavas dzelzceļa stacijas sliežu ceļu atbildības teritorijā regulāri, sistēmiski un mērķtiecīgi nodarbojās ar neizpaužamu militāra rakstura ziņu un komercnoslēpumu nelikumīgu vākšanu Krievijas uzdevumā, pēc kā iegūto informāciju nodeva Krievijā esošai kontaktpersonai.

Apsūdzētais, pārfilmējot no LDz videonovērošanas sistēmām tiešsaistes režīmā un video arhīviem, nelikumīgi ieguva ziņas par NATO militārās tehnikas pārvietošanos Latvijas teritorijā, norādīja Sutugina.

Nelikumīgi vākto, iegūto un pavairoto informāciju un neizpaužamās ziņas, apsūdzētais elektroniskā formātā nosūtīja Krievijā esošai kontaktpersonai, kas pārstāvēja un darbojās Krievijas interesēs.

Apsūdzētais bija iegādājies un savā darba vietā - LDz piederošās nedzīvojamās ēkas kabinetā, apzinoties, ka viņam nav attiecīgas atļaujas, nelikumīgi glabāja rūpnieciski izgatavotu rokas granātu sprādziena imitācijas uzspridzinātāja imitācijas daļu. Tā ir pieskaitāma pie militārās pirotehnikas un satur rūpnieciski izgatavotu svaidošo sprāgstvielu - dūmu pulveri 2,7 gramu apmērā.

Krasnopjorovu 2016. gada nogalē aizturēja Drošības policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!