Foto: Publicitātes foto
Iestājoties siltam laikam, sarosījušies kontrabandas rūpala turētāji. Īpaši daudz darāmā tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem bijis pirmajos pavasara mēnešos, kad atklāti miljoniem kontrabandas cigarešu. Lielākais ķēriens trāpījies muitniekiem Rēzeknes novadā, kur konfiscēti 26,4 miljoni kontrabandas cigarešu, tomēr nelikumīgu preču izplatīšana ir ne tikai austrumu pierobežu problēma.

Slēpnis gāzes cisternā un viltīgas ārzemju paciņas

Martā Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki aktīvi pastrādājuši Pierīgā. Veicot kratīšanu kāda Ķekavas novada uzņēmuma teritorijā, uzieta nelegālu preču pārvadāšanai piemērota gāzes cisterna. Konfiscēti teju 15 miljoni dažādu marku cigarešu. Vairums no tām apzīmētas ar Baltkrievijas akcīzes markām – vairāk nekā 12 miljoni "NZ Gold Super Slim" un 1,2 miljoni "Minsk". Nelielu daļu (1,5 miljoni) veidoja arī Tadžikistānā ražotās "Winston" markas cigaretes. Bez atrastās cisternas darbinieki atklājuši arī kravas transportlīdzekli, ar ko bija paredzētas kontrabandu vest tālāk. Kratīšanas rezultātā tika konfiscētas 1683 cigarešu kastes, 474 889 cigarešu paciņas, cisterna un kravas automašīna, kas nodotas glabāšanai Nodrošinājuma valsts aģentūrā.

Ar nelegālu preču izplatīšanu nenodarbojas tikai slīpēti kontrabandisti. Aprīlī sākts kriminālprocess pret kādu Rīgas 12. klases skolnieku, kurš vairākkārt pasta sūtījumos saņēmis narkotiskās vielas. Viņš aizturēts VAS "Latvijas Pasts" nodaļā, ierodoties pakaļ sūtījumam. Tika veikta kratīšana arī skolnieka mājās, kur atrasti vēl vairāki aizdomīgi iepakojumi. Visi sūtījumi jaunietim tika atņemti un nosūtīti uz ķīmisko ekspertīzi, kuras pirmajā atzinumā atklājās, ka vienā no tiem atradās psihotropā vielā lizergīnskābes dietilamīds jeb tā dēvētais LSD.

Aizturētajais jaunietis lietā atzīts par aizdomās turamo par narkotisko vielu kontrabandu lielos apmēros un to neatļautu glabāšanu. Jāpiemin, ka narkotiku kontrabanda uzskatāma par smagu noziegumu, par ko likums paredz kriminālatbildību un sodu ar brīvības atņemšanu līdz pat 12 gadiem ar vai bez mantas konfiskācijas un probācijas uzraudzību, kā arī atņemot tiesības uz konkrētu jomu komercdarbību un iespēju ieņemt noteiktus amatus.

Savukārt aprīlī vēju metropolē Liepājā Valsts robežsardze Liepājas ostā aizturējusi 1962. gadā dzimušu Latvijas pilsoni, kurš plānojis izvest 448 000 dažādu marku kontrabandas cigarešu uz Vāciju. Tās atrastas kravas mašīnā uz prāmja.

Latgales robežpunkti aizvien līderos

Joprojām visaktīvākā kontrabandas preču plūsma notiek Latvijas austrumos. Tur pavasaris tiesībsargiem iesācies ar vairāku liela apjoma nelikumīgu kravu konfiskāciju.

Līdz šim gada lielākais cigarešu kontrabandas loms notverts Rēzeknē. Martā saņemot informāciju no Kārsavas muitas kontroles punkta kolēģiem, Rēzeknes II muitas kontroles punkts pārbaudīja sešus vilciena konteinerus no Krievijas. Aiz minerālmēslu maisiem un plastmasas taras uzieta dēļu starpsiena, bet aiz tās – 2138 kastes ar "Fest" un 500 kastes ar "NZ Gold" cigaretēm. Rezultātā tika konfiscēti 26,4 miljoni nelegālo cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Vēl viena ievērojama mēroga krava kontrabanda tika novērsta martā, kad VID muitas pārvalde, veicot kravas vilciena pārbaudi, atklāja cisternas galos speciāli izvietotas slēptuves, kas nodalītas ar finiera starpsienām, pieskrūvētas pie speciāli veidota karkasa un notrieptas ar bitumenu. Tajās melnos polietilēna maisos atrasti 3 miljoni "NZ Gold" cigarešu. Turpretī Daugavpilī aizturēts kāds 1959.gadā dzimis Latvijas nepilsonis, kurš savā garāžā glabājis 265 000 kontrabandas cigarešu ar Baltkrievijas un Krievijas akcīzes markām, kā arī tabakas izstrādājumus bez akcīzes markām.

Aprīlī Rēzeknes novadā apturētas divas kravas automašīnas, kurās atrastas 8 352 000 kontrabandas cigarešu. Saistībā ar pārkāpumu aizturēti divi Krievijas pilsoņi. Izmeklēšanas gaitā veikta kratīšana kādā Silmalas pagasta angārā, kur izņemti vēl 1,3 miljoni no Baltkrievijas akcīzes cigarešu. Savukārt Teherovas robežpunktā uzietas vēl gandrīz 60 000 kontrabandas cigarešu ar Krievijas akcīzes markām. Tās atrastas robežpārbaudes laikā kāda Krievijas pilsoņa vadītajā vieglajā automobīlī. Cigaretes bijušas paslēptas salona sēdeklī, aiz jumta apšuvuma un bagāžas nodalījumā aiz dekoratīvās apdares. Tajā pašā dienā Kiseļevci ciemā Piedrujā no Daugavas izvilkts plosts ar 40 000 nelikumīgajiem "Premjer" markas tabakas izstrādājumiem, ko, peldam pa upi, fiksējuši Piedrujas robežapsardzības nodaļas darbinieki.

Gada sākumā Dagdas novadā diviem Latvijas pilsoņiem konfiscēti 90 000 "Premjer" cigarešu. Vīrieši aizturēti Bērziņu pagastā, kur uzturējās pierobežas joslā bez speciālajām caurlaidēm. Netālu no valsts robežas pamanīta arī dubļos iestigusi aizturēto automašīna, bet turpat apkārtnē zem egļu zariem atrasts slēpnis, kurā atradās nelegālā Baltkrievijas prece.

Savukārt Rēzeknes novada Lendžu pagastā saistībā ar cigarešu kontrabandu aizturēti četri Latvijas pilsoņi, kuri pieķerti, automašīnā kraujot no garām braucoša vilciena izmestus saiņus. Tajos atradās gandrīz 50 tūkstoši "Camel" ar Baltkrievijas akcīzes markām. Policijas darbinieki aizturējuši abus vīriešus, kas krāvuši preci auto, gan vilciena mašīnistu un viņa palīgu.

Latvijā joprojām ir augstākais kontrabandas cigarešu īpatsvars ne vien Baltijā, bet visā Eiropā. Saskaņā ar AC Nielsen" veikto pētījumu, pagājušajā gadā katra ceturtā cigarete jeb 25,2 % bija kontrabandas izcelsmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!