Foto: Shutterstock
Līdz ar nodokļu reformas stāšanos spēkā, Latvijā tika palielināta minimālā alga – no 380 eiro līdz 430 eiro, kas ļoti lielam iedzīvotāju skaitam reāli palielinājis naudas daudzumu maciņos. Vienlaicīgi jaunākie dati arī rāda, ka šā gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, par 23,4% ir samazinājies to darbinieku skaits, kas saņem algu līdz 430 eiro, bet pieaug to darbinieku skaits, kas saņem lielāku darba samaksu par minimālo algu. Tas liecina par pozitīvu atdevi no tādiem nodokļu reformas pasākumiem kā ēnu ekonomikas mazināšana un nodokļu administrēšanas uzlabošana.


Cilvēki atļaujas tērēt vairāk

Atalgojuma pieaugums atspoguļojies arī mazumtirdzniecības rādītājos, proti, cilvēki, saņemot lielāku atalgojumu, atļaujas tērēt vairāk, tādējādi veicinot arī vietējās ekonomikas attīstību. Proti, pirmajā ceturksnī mazumtirdzniecības apjomi auguši par 4,9% salīdzinājumā ar aizvadīto gadu. Savukārt 2018. gada martā salīdzinājumā ar februārī mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, palielinājies par 15,7%.* Kā atzīst eksperti, tad arī turpmāk mazumtirdzniecība attīstīsies pozitīvi, jo to ietekmēs darba samaksas kāpums un augošais patēriņš.

Jāatzīmē, ka pēc "Eurostat" datiem mazumtirdzniecības apjomu pieaugums Latvijā šā gada martā, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pirms gada, ir straujāks nekā vidēji Eiropas Savienībā.

Uzņēmumi iziet no ēnu ekonomikas

Jaunās nodokļu reformas ietvaros veiktie pasākumi mazinājuši ēnu ekonomikas īpatsvaru, par ko liecina gan ienākumu palielināšanās no darbaspēka nodokļiem par 10,2% jeb 99,2 miljoniem. eiro, gan PVN iemaksu pieaugums par 7,4%, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmajiem trīs mēnešiem. Proti, samazinās to darba devēju skaits, kas algu maksā aploksnēs, kā arī to skaits, kas cenšas dažādām metodēm izkrāpt no valsts PVN.

Jāatgādina, ka galvenie virzieni ēnu ekonomikas apkarošanai ir PVN reversās maksāšanas kārtības piemērošanas paplašināšana, PVN maksātāja sliekšņa pazemināšana no 50 000 eiro uz 40 000 eiro, kā arī PVN deklarācijā atšifrējamo darījumu sliekšņa samazināšana no 1430 eiro uz 150 eiro u.c. pasākumi, kas attiecas arī uz nodokļu administrēšanas pilnveidošanu, piemēram, vienotā konta un uzkrājuma principa ieviešana.

* Centrālās statistikas pārvaldes dati

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!